reklama 11B

Se zakrytým obličejem v sedle? Dbejte maximálně na svoji bezpečnost

ikonka

Od čtvrtka 19. března vláda ČR všem osobám zakázala pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest. Netýká se to tedy jen pobytu na veřejnosti, ale všude mimo domov. Pokud musíte odjezdit svého koně, myslete na svoji bezpečnost!
19.03.2020 10:14  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Vláda České republiky na středečním mimořádném zasedání rozhodla, že ode dne 19. března 2020 se všem osobám zakazuje pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest. Jako ochranné prostředky se počítají roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály či jiné prostředky, které brání šíření kapének. Stejně jako předešlá opatření, i toto se diskutuje mezi majiteli koní a profesionálními jezdci, zda se to týká pobytu ve stáji či jízdy na koni. 
 
Připomeňme, že v rámci vyhlášení nouzového stavu jsou zakázány veškeré organizované i neorganizované sportovní aktivity na území ČR s výjimkou individuálního pobytu (pohybu) v přírodě nebo parcích. Mezi další výjimky patří zajištění péče o zvířata, tudíž i o koně, přičemž jako péči o koně lze chápat i jejich nutné opohybování.
 

PSALI JSME: Na sport s koňmi zapomeňte. NSA vydala výklad k zákazu volného pohybu

 
Při opohybování koní by však každý měl v současné situaci zvážit, zda je skutečně nezbytné tak činit ze sedla, nebo koně opohybovat v kolotoči, lonžováním, povoděním „na ruce“, vypuštěním v hale nebo zkrátka jen umístěním do výběhu. Poslední možnost však často nemusí znamenat pro koně dostačující pohyb. 
 
Pokud usoudíte, že není jiná možnost než koně vzít pod sedlo, pak je potřeba myslet na vlastní bezpečnost, neboť zdaleka ne všechny způsoby zakrytí dýchacích cest jsou při ježdění na koni bezpečné, ba naopak – šála nebo šátek mohou být velmi nebezpečné. Vhodnější jsou tzv. nákrčníky, které se dají přetáhnout i přes ústa a nos. Někteří obchodníci je nabízejí už i v jezdeckém provedení. Roušky či jiné ústenky jsou určitě vhodnější ty, které lze upevnit kolem uší, nikoliv přes zátylek, aby se vám nemohla vytvořit kolem krku smyčka a v případě potřeby šlo ústenku kdykoliv snadno sundat.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Olga Plachá: Řiďme se zdravým rozumem, sport musíme na chvíli odložit

 
Myslete na to, že jízda na koni je riziková na úrazy a jakékoliv zranění zatěžuje zdravotní systém, který nyní musí koncentrovat síly úplně někde jinde. Považujte tedy opohybování koní ze sedla alespoň dočasně až jako krajní řešení. Dbejte na bezpečnost sebe i svého okolí!



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE