reklama 11B

Olga Plachá: Řiďme se zdravým rozumem, sport musíme na chvíli odložit

ikonka

K současnému dění se v exkluzivním rozhovoru vyjádřila také prezidentka ČJF, Ing. Olga Plachá. Bedlivě sleduje situaci a popsala, jaké jsou její osobní vyhlídky do následujících týdnů. Řeč byla nejen o olympiádě, ale také o aktuálních omezeních.
18.03.2020 14:27  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A
Prezidentka České jezdecké federace, Ing. Olga Plachá, doufá v obnovení sportovní sezony již v polovině dubna, přestože připouští, že v současných dnech se situace mění z hodiny na hodinu. Proto je dle jejích slov důležité řídit se nyní zdravým rozumem a vyčkat na další oficiální pokyny.
 
Jak vnímáte celou situaci kolem šíření koronaviru Covid-19?
 
Samozřejmě všechno sleduji, ať už jako občan České republiky, tak jako prezident sportovního svazu, snažím se sledovat jak nařízení vlády tak upřesňující vyhlášky, které jsou na webu České unie sportu nebo Českého olympijského výboru, tak, abychom byli schopni našim sportovcům předat co nejucelenější informace. Určitě jste již zaznamenali, že jak FEI tak i Evropská jezdecká federace doporučila nepořádat žádné jezdecké akce, čemuž se všichni pořadatelé ve světě přizpůsobili, ať už to bylo z důvodu sportovních omezení nebo omezení jednotlivých států.
 
To v prvé řadě komplikuje přípravu na chystané olympijské hry v Tokiu. Mezinárodní olympijský výbor stále deklaruje, že by olympiáda měla proběhnout v původně plánovaném termínu na přelomu července a srpna. Jak to vidíte vy osobně?
 
Pochopitelně to také sleduji, četla jsem dokonce na zahraničním webu, že se snad zvažuje posunout olympiádu o dva roky, na jiném webu se pro změnu píše, že se určitě všechno zvládne a olympiáda proběhne v letošním roce. Co se týká informací Českého olympijského výboru směrem k nám, tak vše probíhá ve stanovených termínech, nemáme zatím žádnou jinou informaci. Já osobně na to pohlížím s velkými obavami, protože jistě všichni víme, že na olympiádu musí být sportovec připraven, a pokud by aktuální situace přetrvávala například až do června, není možné koně najednou naložit a někam odvézt. Stejně jako lidé sportovci i koně potřebují během přípravy trénovat a závodit.
 

ČTĚTE TAKÉ: Doporučení ČJF k zajištění péče o koně při zákazu volného pohybu osob

 

U řady jezdců nejde jen o přípravy, ale také o splnění minimalních kvalifikačních limitů, týká se to i několika českých jezdců. V některých případech se zdá být splnění těchto podmínek nezvládnutelné. Jste v kontaktu s Mezinárodní jezdeckou federací, jak ta se k této situaci staví?
 
V kontaktu jsme, informace jsme získali zatím ve velmi obecné rovině s tím, že pokud by tato situace pokračovala, reagovali by na to úpravou kvalifikačních podmínek. Situace se mění z hodiny na hodinu a nikdo není schopen žádných konkrétnějších informací.
 
Co by podle vašeho názoru byla nejpřijatelnější varianta - zmírnit podmínky, nebo například nechat výběr na národních federacích?
 
Já bych byla určitě pro to, aby toto mohla rozhodnout národní federace. Máme další jezdce, ať už je to Eliška Opravilová nebo Robert Pokorný a tak dále, kteří by toto místo právě ve všestrannosti mohli případně získat, ale myslím si, že v současné době je to opravdu předčasné. Konkrétně u všestrannosti, kde jsou logicky povinné delší přestávky mezi těžkými a dlouhými závody, to bude hodně obtížné. O víkendu jsem také sledovala situaci, která nastala ve Španělsku, kde došlo k předčasnému ukončení Sunshine Tour. Mám informace, že Kateřina Tomanová a Aleš Opatrný cestovali už o víkendu, Aleš v sobotu ani nenastoupil do Grand Prix. Ondřej Zvára úspěšně ve Velké ceně startoval a doufám, že se mu podaří uzavřenou Evropou dobře projet.
 
Mezi jezdci, kteří se snaží splnit kvalifikační limity, je i Kamil Papoušek. Ten řeší aktuálně problém, že nemá kam na závody vyjet. Myslíte si, že by byla cesta prodloužit termín pro získání kvalifikací a vypsání dalších kvalifikačních závodů?
 
Myslím si, že je to hodně individuální. Pokud vzpomenu na Caleriho ve věku deseti až dvanácti let, mluvím tedy o koni v plné závodní síle, jistě by mohl těžké závody absolvovat ještě například v půlce června, a pak být připraven na olympiádu. Posunutí termínu o dva nebo tři týdny by určitým řešením bylo, ale na druhou stranu všichni víme, jak složité je splnit podmínky karantény, absolvovat různé odběry a vše, co je potřeba, aby mohli vůbec vycestovat do této destinace. S tím by bylo nutné počítat pro případ, že by byly podmínky splněny takto na poslední chvíli.
 
Zmínili jsme Sunshine Tour ve Španělsku. Jak vy jste vnímala starty českých jezdců, například Aleše Opatrného a Ondřeje Zváry?
 
Aleši Opatrnému jsem gratulovala k čistému výkonu v Grand Prix hned po základním kole, vzápětí jsem se dozvěděla, že vyhrál, gratulovala jsem mu tedy podruhé. U Ondřeje Zváry jsem byla velmi potěšena, že, když už se rozhodl podstoupit strastiplnou cestu uzavřenou Evropou, podařilo se jim předvést čistý výkon a získat polovinu kvalifikační limitu. Já doufám, že se nám podaří nejdéle na konci dubna do závodní sezony znovu naskočit a že všechno klapne.
 
Kvalifikační Grand Prix na úrovni čtyř hvězd, která se jela 1. března, přinesla také jedno nečekané překvapení. Sára Vingrálková ji absolvovala pouze s jednou chybou a splnila tak minimální kvalifikační limit pro účast na olympiádě, přestože jí je v tuto chvíli teprve sedmnáct let. Letos ovšem oslaví osmnáct, a to by teoreticky umožňovalo start na olympijských hrách. Co si o tom myslíte?
 
Abych byla upřímná, pro mě to až tak velké překvapení nebylo. Mluvila jsem o Sáře Vingrálkové se členy Skokové komise, už když jsme olympijské kvalifikační místo pro náš tým získali. Ptala jsem se, jestli někdo počítá s tím, že by se něco takového mohlo stát podobně jako v případě americké jezdkyně Reed Kessler s koněm Cylana. Náš kádr je přece jen tak úzký, že bychom se Sárou alespoň v pozici náhradníka měli počítat. Samozřejmě start v Poháru národů nebo na olympiádě je úrovní zase dále než při čtyřech hvězdách, ale oslovili jsme po tomto výkonu tým Sáry Vingrálkové a rovněž ji zavedeme do akreditační databáze Českého olympijského výboru, kde je potřeba zdůraznit, že ta se uzavírá 23. března bez ohledu na to, kdy budou splněny vlastní kvalifikační výsledky. Znamená to tedy, že i kdyby některý z českých jezdců splnil 1. června kvalifikační limit, nebude-li uveden v této databázi, na olympiádu nevycestuje.
 
V případě, že by došlo k posunu olympijských her o dva roky, neobáváte se, že by Mezinárodní jezdecká federace vypsala zcela nové kvalifikace?
 
Předpokládám, že by vypsali nové kvalifikační podmínky. Nedovedu si představit, že by jakémukoli sportovci v jakémkoli odvětví platila olympijská kvalifikace dva roky. Všichni víme, jak je to s formou nejen u koní, ale i u lidských sportovců.
 

ČTĚTE TAKÉ: Na sport s koňmi zapomeňte. NSA vydala výklad k zákazu volného pohybu

 

Vraťme se zpět do České republiky. Spousta jezdců při současném stavu tápe, co vlastně mohou a nemohou. Jak mohou obstarávat své koně, kdy už jde o sportovní činnost, kdy se jedná ještě o nezbytné zabezpečení zvířat. Zjistila Česká jezdecká federace více podrobností?
 
V tento moment (pondělí 16. 3., pozn. redakce) připravujeme krátké prohlášení za Českou jezdeckou federaci. Rozesíláme dotazy, kam to jde, odpovědi nám tedy zatím zpět příliš nechodí. Jsem ráda alespoň za upřesnění vládních nařízení od České unie sportu. Dotazy jsme posílali například i na Ministerstvo zdravotnictví, Úřad vlády a tak dále, odpověď však bohužel v řádu dnů nepřijde. Já osobně, když mám tuto možnost, sdělím, jak to vidím. Česká jezdecká federace je tu od toho, aby organizovala především sport. To znamená, že my nemůžeme organizovat to, jakým způsobem se k této situaci postaví jednotliví ustajovatelé a umožní svým klientů přístup ke koním. Předpokládám, že všichni se budeme řídit zdravým rozumem. Myslím si, že, když mohu jít vyvenčit psa, mohu jít na procházku i s koněm nebo ho opohybovat na jízdárně. Předpokládám, že nikde se nekonají žádné hromadné akce, klubová soustředění a podobně, ale je to skutečně na konkrétním ustajovateli. Sport jsme jako Česká jezdecká federace už v minulém týdnu zastavili.
 
Dokážete odhadnout, jak rychle zvládnou pořadatelé jezdeckých závodů zase nastartovat sezonu po opadnutí vládních nařízení? Jak se postaví Česká jezdecká federace k dohlašování nových termínů?
 
Doufám, že se nám podaří sportovní sezonu obnovit v půlce dubna, to je takový můj osobní předpoklad, ale FEI hovoří až o konci dubna. Uvidíme tedy, jak se bude celosvětová situace vyvíjet. Předpokládám, že Česká jezdecká federace nebude vyžadovat žádné poplatky za dohlašování závodů, za zrušené závody, změny a podobně, tak jak nám to sazebník umožňuje. Doufám, že FEI bude postupovat podobně, protože jsme byli nuceni zrušit i mezinárodní závody, zatím Rudolfův pohár ve spřežení. Dalších mezinárodních závodů se to zatím netýká, ale chápu, že pořadatelé budou vyhlížet datum uzávěrky přihlášek. Další v pořadí je CSIO ve Zduchovicích pro děti a juniory, já velmi doufám, že proběhne, to by pro nás všechny byla výborná zpráva, ale samozřejmě nemáme za sebou potřebné závody, s koňmi se nemůžeme pohybovat po závodech, uvidíme.
 
Co byste v tuto chvíli vzkázala všem členům České jezdecké federace?
 
Za mě osobně - řiďme se zdravým rozumem, určitě nám nikdo nezakazuje starat se o svá zvířata. Sport musíme nyní odložit, abychom zůstali zdraví a mohli jsme se co nejřívě vrátit zpět do sedel a na závodní kolbiště.
 

Celý rozhovor s Ing. Olgou Plachou, ale také s českými jezdci, si můžete poslechnout v Podcastu EquiTV publikovaném v úterý 17. března v ranních hodinách.

 

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE