reklama 11B

Šampion Ferhanov zůstává ve Francii, Katar připomněl pohár žokejů

ikonka

Zatímco v českém turfu byl víkend ve znamení galavečera a jeho dozvuků, v Kataru vyvrcholil tamní megamítink "Emírův meč" a v Itálii pokračují úspěchy trenéra Josefa Váni mladšího.
24.02.2019 21:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Když v sobotu večer přebíral cenu za Koně roku 2018 Subway Dancera, v jedné chvíli se trenérovi Zdenovi Koplíkovi zaleskly oči dojetím. Vyhlášením výsledku tradiční ankety Jockey Clubu ČR padla poslední tečka za minulou sezonu.
 
"Jsem nadšený, Koně roku jsem v tréninku ještě neměl. Myslím si, že ten kůň si to zaslouží a také celý tým. Je to radost pro nás všechny a jsme šťastní, že to takhle dopadlo," řekl Koplík serveru Jezdci.cz.
 
Galavečer českého turfu v Národním domě na Vinohradech v Praze přinesl hned několik zajímavých zpráv. Úřadující šampion překážkových jezdců Sertaš Ferhanov (na snímku) zůstává i na sezonu ve Francii u trenéra Guillauma Macaira, jeho bratr Bejsim se přesunul do Rabbitu Trhový Štěpánov.
 

Čtěte více: Subway Dancer na trůně. Hrdina z Ascotu se stal Koněm roku

 
"Původně jsem si myslel, že ve Francii zůstanu jen na zimu, ale po měsíci mi trenér Macaire řekl, že je s mou prací spokojený a dostanu šanci jezdit dostihy. Tak jsem se to rozhodl zkusit. K Česku se ale nechci obracet zády, v případě zájmu stájí bych rád na některé dostihy dorazil," řekl Sertaš Ferhanov.
 
"Vděčím českým dostihům za hodně věcí, naučil jsem se tady všechno, co teď chci uplatnit ve Francii," dodal.
 
Rozhovory z Galavečera českého turfu přinese Česká televize v patnáctiminutové reportáži ve čtvrtek od 17:40 na ČT Sport, kompletní záznam oficiálního programu můžete zhlédnout už nyní na EquiTV.
 
Stoprocentní Váňa s Kratochvílem
 
Kulisy se změnily, forma zůstává. Trenér Josef Váňa ml. se přesunul se svými svěřenci z Pisy do Trevisa a pokračuje v trendu z předchozích týdnů. V sobotu sedlal koně do dvou dostihů a z obou vyšel vítězně.
 
Nejprve ovládl steeplechase na 3500 metrů s Home Please a stejný výsledek si zopakoval v Premio Oderzo (3500 m, 12 000 eur) s předloňským účastníkem Gran Corsa Siepi di Merano Zaninim. Na obou koních zaskočil za zraněného Josefa Bartoše žokej Jan Kratochvíl. Úřadující italský šampion byl mezitím propuštěn z nemocnice a přihlížel úspěchům své stáje na tribuně.
 
V rovinové části programu vstoupil do sezony trenér Ludvík Haris, jehož Galis obsadil třetí příčku v prodejním dostihu na 2350 metrů. Další český odchovanec Finios v sobotu finišoval pátý.
 
Janáček vyhrál, Minařík s Lukáškem nikoli
 
S pěti letošními úspěchy vstupoval do nedělního mítinku na závodišti Dos Hermanas druhý muž aktuální španělské statistiky Václav Janáček. Nakonec se jednou vracel k vážnici jako vítěz, když uspěl v handicapu na 1300 metrů s Billycock Hillem z tréninku Guillerma Arizkorrety.
 
Další čeští žokejové působící v zahraničí se v uplynulých dnech potýkali s nedostatkem "šancových" koní. Filip Minařík v japonské Nakajamě o víkendu absolvoval patnáct dostihů a vesměs na outsiderech vytěžil jedno druhé a dvě třetí místa.
 
Čtyřnásobný německý šampion se zároveň podílel na nejpřekvapivějším doběhu japonského víkendu, když dovedl s kursem 111:1 běžící klisnu Sumire k těsnému druhému místu. Vítěz Black Joe s Francouzem Franckem Blondelem odskakoval dokonce s kvótou 140:1.
 

Marcel Novák: Prvních 10 let bylo těžkých. Teď vím, že mě to posílilo

 
Podobně se na konci týdne cítil také v Kataru působící Tomáš Lukášek. Na vrcholném mítinku tamní sezony "Emírův meč" zaznamenal ve čtvrtek a pátek jedno druhé, dvě třetí a jedno čtvrté místo. Nejcennějším výsledkem byla třetí příčka v sedle šestiletého Top Face v místní grupě 2 Irish Thoroughbred Marketing Cup na 1600 metrů.
 
Shamalganův syn a "EJC na výletě"
 
Z českého pohledu byl nejzajímavějším dostihem katarského megamítinku sobotní Dukhan Sprint na 1200 metrů. Vítězem 250 000 dolarů dotované místní grupy 3 se totiž stal Anima Rock, syn dvojnásobného českého Koně roku Shamalgana. V sedle svěřence trenéra Jahromiho zazářil žokej Theo Bachelot.
 
Účastník pražského EJC Leram Million Julio ztratil po vstupní kolizi potřebnou pozici, v cílové rovině nedokázal ztrátu dohnat a finišoval šestý, nos za posledním dotovaným místem. "Bylo to hodně nešťastné vystoupení, z posledního místa zvenku se s tím už mnoho udělat nedalo. Velká škoda, dostih byl prohraný dlouho před cílem," řekl hnědákův spolumajitel Eckhard Sauren pro server German Racing.
 
"Evropský pohár žokejů na výletě" však připomínaly i další položky katarského programu. Francouz Gérald Mossé vyhrál Al Biddah Mile, Cristian Demuro zase ovládl jedničkový handicap, v němž startoval také někdejší maďarský kůň roku Quelindo.
 
Lažnovská druhá v "Perlenkette"
 
V německém Neussu se v neděli konal provozní den, čítající mimo jiné bumper na 3200 metrů. Vrcholem dne bylo finále tradiční série dostihů amatérských jezdkyň "Perlenkette" (perlový náhrdelník). V závěrečné části skončila na druhém místě Olga Lažnovská na svém svěřenci Edelsteinovi a stejnou příčku obsadila i v celovém hodnocení série. Vítězkou se stala Rebecca Danz.
 
Sweet Thomas k protinožcům
 
Před třemi lety doběhl druhý ve Velké ceně Slovenska za suverénním Meandrem a loni na podzim byl žhavým adeptem na dohlášení do Evropského poháru žokejů. Šestiletý valach Sweet Thomas však nakonec zamířil do německého St. Legeru, kde dokázal zvítězit. Nyní přišla zpráva, že byl svěřenec Andrease Suboricse prodán do Austrálie. Nově bude běhat v barvách Warwick Farm a tréninku Matthewa Smitha, který odchovance hřebčína Wittekindshof přihlásil do grupy 1 Sydney Cupu.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE