reklama 11C

Kůň, který bojoval do posledního dechu. "Velký pomeranč" se loučí

ikonka

Osmiletý valach Big Orange procestoval Austrálii, Hongkong i Dubaj. Jeho nejslavnější vítězství ale přišlo doma. Úspěch v Ascot Gold Cupu 2017 je výmluvnou odpovědí na otázku, proč nenápadného hnědáka tolik dostihových příznivců milovalo.
21.02.2019 10:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Jsou to ikonické záběry, patřící k tomu nejlepšímu, co za poslední léta bylo na světových závodištích k vidění.
 
Ascot, 22. červen 2017, cílová rovina Gold Cupu na 4000 metrů. V polovině cílové roviny vede vytáhlý hnědák a nezadržitelně cválá domů. Jenže v posledním furlongu razantně zrychluje na vnější straně dráhy hvězda Coolmoru a tribuny podle všeho vidí rozhodující útok.
 
Hnědák se však nevzdává. Jeho strojová akce neochabuje a naplno se pokládá do závěrečného souboje. Natahuje krk, seč může, v jedné chvíli skoro připomíná jezevčíka, ale těsný náskok udrží! Na cílové čáře je Big Orange první o krátkou hlavu, na Order Of St George zbývá druhé místo.
 
Ve středu se tato dva roky stará scéna definitivně změnila v dostihovou historii. Její hrdina Big Orange kvůli obnovenému zranění ukončil kariéru.
 
“Není to nic tak závažného, ale v osmi letech už nemá co dokazovat,” řekl listu Racing Post valachův dlouholetý trenér Michael Bell.
 

Čtěte také: Osm vítězů za den, 3000 celkově. Král britských trenérů boří nové mety

 
Příběh Big Orange začal skromně. Vlastní odchovanec Billa a Tima Gredleyových byl ještě před debutem na dráze vykastrován a své první vítězství získal na umělém povrchu v Lingfieldu.
 
“Rád bych řekl, že jsme mu od začátku věřili, ale ve skutečnosti to bylo trochu jinak. Pamatuji si, jak se jako dvouletý umístil a my jsme si říkali: No, snad to bude aspoň užitečný kůň. Ale trenér Bell nám stále opakoval, abychom mu dopřáli čas, a měl pravdu. Kůň se od té doby každý další rok zlepšoval,” řekl stanici SkyBet valachův spolumajitel Tim Gredley, jinak úspěšný parkurový jezdec.
 
Ve čtyřech letech Big Orange ovládl grupu 2 Princess of Wales’s Stakes a brzy nato si připsal svůj první Goodwood Cup. Obě tato vítězství v následujícím roce obhájil a začal cestovat po světě.
 
V Melbourne Cupu 2015 doběhl navzdory špatnému startovnímu číslu pátý, v Dubai Gold Cupu 2016 prohrál o krk s Vazirabadem. Vrcholem jeho kariéry však bylo těsné vítězství v Ascot Gold Cupu 2017.
 
 
Celkově Big Orange vyhrál 9 z 27 startů a vyběhal 1,25 milionu liber. V závěru kariéry laboroval se zdravím, jeho posledním vystoupením bylo dvanácté místo v loňském Dubai Gold Cupu.
 
Důvody, proč valach patří k nejpopulárnějším britským koním posledních let, není těžké odhalit.
 
“Každý miluje bojovníky, kteří jsou ze sebe ochotní vydat všechno. A Big Orange byl bojovník k pohledání. Když to bylo nutné, natahoval v závěrečném finiši krk i hlavu, aby se co nejvíc prodloužil. Na rychlé dráze bylo velmi těžké se přes něj dostat,” poznamenal Michael Bell.
 
Závislost hnědákových forem na aktuálním počasí si vybavuje i Tim Gredley. “Nikdy neměl rád déšť a měkko. Před Ascotem jsem několik dní za sebou jako zběsilý projížděl předpověď počasí a modlil se, aby nepršelo,” řekl Gredley stanici SkyBet.
 

Iva Miličková: Toho koně jsem musela zachránit. I po letech mě poznává

 
Výjimkou z pravidla byl Goodwood Cup před třemi lety. “Nikdy nezapomenu na to, jak těsně před startem začalo pršet, skoro nešlo sledovat dostih. Až se najednou z mlhy vyloupl Big Orange na špici a dal to s přehledem. To byl pro mě zážitek srovnatelný s Ascot Gold Cupem,” vzpomíná Gredley.
 
Big Orange se nyní přesune do stáje svých majitelů v Stetchworthu. “Rád pracuje a libuje si v každodenní rutině, ale Bill s Timem jsou zkušení koňaři a určitě mu najdou něco, co ho bude bavit,” dodal Bell.
 
K množství dostihových příznivců, kteří se loučí se svým oblíbencem na sociálních sítích, se přidal i Frankie Dettori, který s valachem předloni vyhrál grupu 3 v Sandownu a jezdil ho také při jeho posledním startu kariéry.
 
“Šťastný důchod, Big Orange! Byla čest moci být součástí tvého příběhu,” vzkázal Dettori na Twitteru.
 
 
Foto: oficiální Twitter závodiště Sandown




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE