reklama 11D

Subway Dancer na trůnu. Hrdina z Ascotu se stal Koněm roku 2018

ikonka

V rámci Galavečera českého turfu byli vyhlášeni šampioni i vítězové výročních anket Jockey Clubu ČR. S pěti oceněními byl nejúspěšnějším majitelem Jiří Charvát, ale nejprestižnější trofej se stěhuje do Malé Vísky na Berounsku.
23.02.2019 22:24  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Titul Kůň roku 2018 získal sedmiletý hnědák Subway Dancer. Hvězda stáje Bonanza, která v říjnu vybojovala historické třetí místo v britském Champion Stakes, byla slavnostně oceněna na sobotním Galavečeru českého turfu na pražských Vinohradech.
 
Svěřenec Zdena Koplíka z Malé Vísky na Berounsku ovládl devětačtyřicátý ročník tradiční ankety Jockey Clubu ČR zcela jednoznačně, když obdržel 73,97 procent všech odevzdaných hlasů. Zároveň byl vyhlášen šampionem starších koní. Už začátkem ledna stanul na první pozici Klasifikace, české obdoby mezinárodního žebříčku Longines World’s Best Racehorse Ratings.
 

RE-LIVE: TV záznam z průběhu galavečera najdete ZDE!

 

 
Nejsuverénnějším vítězem večera byl šampion dvouletých hřebců King Archie, který získal ve své kategorii 85,3 procent hlasů. Přes hranici 80 procent se dostal ještě šampion krosařů Tzigane du Berlais.
 
Majitel obou koní Jiří Charvát ovládl na galavečeru pět kategorií, k nimž přidal ocenění šampiona majitelů na překážkách. Vlastní také Azteka, který se vedle titulu nejlepšího koně českého chovu podělil se stájovým kolegou Anakingem o post šampiona proutěnkářů.
 
Cenu za přínos dostihovému sportu si odnesl Václav Chaloupka, za dlouholetou podporu Velké pardubické ocenil Jockey Club Českou pojišťovnu.
 
Na galavečeru byli slavnostně vyhlášeni také nejlepší z loňských šampionátů. Největší ovace sálu sklidil žák David Liška, který si vedle titulu nejlepšího žáka převzal také odměnu za vítězství v rovinovém šampionátu.
 
Výrazným zápisem bylo také double Heleny Vocáskové, vévodící trenérským žebříčkům na rovině i překážkách.
 
Bylo to podle všeho naposled, co se úřadující šampioni vyhlašovali v rámci Galavečera českého turfu. Od nadcházející sezony dojde ke změně formátu a příští držitelé titulů už budou prezentováni na Večeru šampionů, který se uskuteční 9. listopadu po skončení posledního mítinku sezony ve Velké Chuchli.
 
Jockey Club v sobotu odtajnil i několik dalších novinek, mimo jiné připravovanou spolupráci s Pony ligou. Termíny přihlášek a startovní listiny dostihů poníků letos budou oficiálně zveřejňovány jako nedílná součást programu daného dostihového dne.
 
Autorita se bude podílet také na Galavečeru Pony ligy, plánovaném na 16. listopadu do Velké Chuchle.



Kůň roku 2018: Subway Dancer, Bonanza (73,97 %)

Další pořadí: Blessed Kiss (9,59 %), Nagano Gold (6,85 %), Tzigane du Berlais, Saša, Capferret, Evžen.

Nejlepší dvouletý hřebec: King Archie, stáj Dr. Charvát (85,3 % hlasů)

Nejlepší dvouletá klisna: Dark Absolu, Rabbit Trhový Štěpánov (57,3 %)

Nejlepší tříletý hřebec: Mon Cheri, Lokotrans (50 %)

Nejlepší tříletá klisna: Blessed Kiss, Yerbol Baizharkinov (78,7 %)

Nejlepší starší kůň: Subway Dancer, Bonanza (65,3 %)

Nejlepší sprinter: Mr Right, Dr. Charvát (54,7 %)

Nejlepší mílař: Wireless, Leram (61,3 %)

Nejlepší vytrvalec: Nagano Gold, Syndikát V3J (68,9 %)

Nejlepší proutěnkář: Anaking a Aztek, oba Dr. Charvát (43,2 %)

Nejlepší steepler: Al Bustan, Lokotrans (44,6 %)

Nejlepší kůň v cross country: Tzigane Udu Berlais, Dr. Charvát (83,8%)

Nejlepší kůň českého chovu: Aztek, Dr. Charvát (36,2 %)


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE