reklama 11C

Rezignace členů Výkonného výboru ČJF byla domluvená, říká Olga Plachá

ikonka

Po středečním zasedání Rady České jezdecké federace se rozšířila zpráva o rezignaci čtyř ze šesti členů Výkonného výboru ČJF. „Informaci mohu potvrdit, ale nesouvisí to s jednáním Rady a bylo to předem domluvené,“ uvedla prezidentka ČJF Olga Plachá.
19.08.2021 15:10  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
V rezignaci jsou aktuálně čtyři členové Výkonného výboru České jezdecké federace – viceprezident pro ekonomiku Ludmila Šedá, členka pro vzdělávání Klára Šalková, člen pro mezinárodní vztahy Bohumil Rejnek a nedávno dovolený šestý člen Marek Holub. Rezignaci nepodali tedy pouze viceprezident pro sport Jiří Skřivan a prezidentka ČJF Olga Plachá, které jsme se zeptali na podrobnosti.
 
„Paní Šalková a paní Šedá rezignovaly již minulý týden, aby jejich mandát skončil přesně v den konání Konference České jezdecké federace, tzn. učinily tak dva měsíce před jejím termínem. Pan Holub rezignaci podal v úterý a pan Rejnek ve středu. Rezignace tedy nijak nesouvisela se středečním zasedání Rady ČJF, ale s tím, aby byly funkce uvolněny pro připravovanou Konferenci ČJF. Radních jsem se dotazovala, zda chtějí, abych taktéž odstoupila, ale nedostala jsem jasnou odpověď. O tomto kroku se budu muset ještě poradit s právníky, aby to nijak neovlivnilo chod organizace. Samotný akt odstoupení však beru jako formalitu, jelikož jej kdokoliv během zmíněných dvou měsíců může vzít zpět. Určitě chci, aby mandát byl volný, ale mohu klidně odstoupit v den Konference, nebo den před tím,“ říká Olga Plachá. „Určitě se já ani pan Skřivan nedržíme funkcí, jak někde zaznělo. Vždy nás může Konference ČJF odvolat, ale k tomuto kroku určitě nebude muset dojít.“
 

Nepřehlédněte: ČJF potřebuje, stejně jako já, nový vítr do plachet, říká Olga Plachá

 
Jednání Rady ČJF, které se konalo ve středu 18. srpna, dle slov prezidentky ČJF probíhalo klidně a věcně. „Rada proběhla velmi konstruktivně. Jednali jsme např. nad drobnými úpravami předloženého rozpočtu, který se ještě upravoval, jelikož již víme, kolik jsme vybrali na poplatcích apod. Řešili jsme také program Konference, a to právě v souvislosti s tím, že by měla být volební. Schvalovali jsme třeba jednací řád – jak pro celostátní, tak oblastní konference. U té celostátní nejsou velké změny, u oblastních by měly nastat nějaké změny třeba pro případ, že by se volilo aklamací. – Na Radě jsme též diskutovali o investiční dotaci na movité věci,“ přibližuje Plachá.
 
Velká část oblastí již má stanovené termíny pro oblastní konference, které většinou proběhnou v druhé půlce září nebo začátkem října. „Termíny jsme také řešili, ne všechny byly reálné, jelikož musí být vyvěšeny pozvánky nejméně třicet dnů předem. Úplně první by měla být Severomoravská oblast, která má termín v pondělí 13. září od 17:00 hodin v Klimkovicích. Následovat budou Středočeši v úterý 21. září, Východočeši mají tuším termín na pondělí 4. října,“ upřesňuje prezidentka ČJF. Žádná z konferenci nebude během víkendových dnů, a to z důvodu, že v tomto období ještě jezdecká sezona běží na plné obrátky. 
 

Psali jsme: V čele ČOV zůstává Kejval, Olga Plachá zvolena do Výkonného výboru

 
Postupně v kuloárech prosakují informace, kdo by chtěl kandidovat na pozici prezidenta České jezdecké federace. Oficiálně však tento krok nikdo neoznámil, a to včetně současné prezidentky. „Já to mám stále spojené s tím, zda budu mít podporu, či nikoliv. Ale abych pravdu řekla, tak tým si nehledám. Dokonce jsem navrhovala úpravu stanov, aby byl volen prezident ČJF a členy Výkonného výboru se automaticky stali předsedové oblastí. Tím by nebyly dva orgány a Výkonný výbor by měl dvanáct členů z oblastí. Podobně to funguje např. na Slovensku, i když tam nemají tolik oblastí. Myslím si však, že by tento model mohl být funkční i u nás,“ konstatuje Olga Plachá. Nic méně tento model se zajisté netýká říjnové Konference, která musí proběhnout dle aktuálních stanov. 
 
Foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE