reklama 11D

Od otevřených dopisů k diskusi. Prezidentka ČJF reaguje na kritiku

ikonka

Mezi částí členské základny České jezdecké federace se v poslední době vystupňovala nespokojenost s aktuálním děním v tomto svazu. Po nedávném otevřeném dopisu Martina Blažka se k některým palčivým tématům vyjádřil veřejně i Ladislav Krulich.
03.05.2021 14:13  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Provozovatel jezdeckého areálu ve Zduchovicích, který je aktuálně nejaktivnějším pořadatelem jezdeckých závodů, zaslal před několika dny otevřený dopis členům Rady České jezdecké federace. Ladislav Krulich v něm píše o pokračující demotivaci pracovitých členů a subjektů, která již pokročila do naprosté letargie.
 
„Řeší se pouze partikulární zájmy privátních zájmových skupin a poslední vyjádření prezidentky o tom, že vedení ČJF jde především o sport a jeho co nejrychlejší návrat do předkovidového modu, je naprosto odtržené od reality. Musím přiznat, že jako největší pořadatelé závodů v České republice, především pro mládež, žádnou aktivní snahu ani podporu od VV ČJF o normalizaci situace nevnímáme,“ uvádí mj. Ladislav Krulich. 
 
„Naše představa o tom, že ČJF bude postupovat koordinovaně a společně s cílem otevřít jezdecký sport pro všechny disciplíny a pořadatele v nějakém definovaném režimu, že bude aktivně připravovat podmínky pro možnost fungování jezdeckých akcí, vzala za své. Pokud by relevantní informací ze strany ČJF byla zpráva ve smyslu: Bojujte sami a po svém a zařiďte se podle sebe, víme alespoň, co máme dělat. Bohužel nic takového nepřišlo. Na stránkách ČJF jsou pouze se zpožděním kopírovány všeobecné vládní informace. Sedíme a nedočkavě čekáme na jakoukoliv zprávu nebo aktivitu, bohužel marně,“ pokračuje majitel Jezdeckého centra Zduchovice, jehož provoz je na organizaci sportovních akcí do značné míry závislý. 
 

Psali jsme: Emoce kolem výjimky ČSP. Domácí extraliga přípravou na olympijské hry

 
Ve zduchovickém areálu se také konají Sportovní centra mládeže (SCM), což je tak pro zmíněné centrum dalším palčivým tématem. A právě o SCM se jednalo na nedávném zasedání Rady ČJF. Oficiální zápis zatím nebyl v Jezdeckém informačnímu systému (JIS) publikován a jsou tak dostupné pouze dílčí informace. 
 
„Výkonný výbor ČJF se snaží v době, kdy není možné pořádat téměř žádné hromadné akce, do nichž spadají i soustředění, najít způsob, jak dostat co nejvíce prostředků z dotace Talent přímo sportujícím dětem. Proto jsme část této dotace chtěli distribuovat přímo dětem a trenérům, kolem kterých by se vytvořilo Sportovní středisko. V našem návrhu nebylo, že bychom měli rušit centrální SCM, jen jsme zamýšleli, že by počet dětí, které by tam sportovaly, byl menší a více prostředků by se distribuovalo prostřednictvím Sportovních středisek – tzv. SpS,“ uvedla na náš telefonický dotaz prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá. Rada ČJF však s předloženým návrhem nesouhlasila. 
 
Ladislav Krulich rozhodnutí Rady ČJF ve svém otevřeném dopisu uvítal a konstatoval, že se tak na poslední chvíli podařilo zabránit zničení vlajkového a úspěšného projektu pro přípravu talentované mládeže. „Všichni kompetentní a zúčastnění si velmi dobře uvědomujeme, jakou obrovskou informační, sportovní a vzdělávací hodnotu tento projekt má, i s jeho revolučním přesahem do sebevědomí a sportovní výkonnosti talentované mládeže… – Musím přiznat, že tento naprosto šílený nápad je jen špičkou ledovce a seznam přehmatů a nekompetence by vydal již na celovečerní film.“ V závěru svého dopisu členům Rady ČJF, jenž adresoval i zástupcům médií, které se věnují dění v jezdeckém sportu, vyslovuje otázku, zda bude odvaha a vůle uskutečnit nutné systémové změny.
 

Čtěte také: Olga Plachá: ČJF o udělení výjimky pro ČSP nejednala. Diskusi vítá

 
Na jeho slova reagovala prezidentka ČJF Olga Plachá a pozvala Ladislava Krulicha na zasedání Výkonného výboru, které se bude konat 11. května, nebo na jednání Rady ČJF. To bude naplánováno během několika týdnů. Ráda by tak o jeho námitkách ke krokům, které Česká jezdecká federace v průběhu pandemie udělala, diskutovala osobně. „Vaše podněty, které by mohly vést k tomu, že ČJF bude svým členům poskytovat ještě lepší servis, rádi uvítáme a budeme se jimi zabývat. Věřte, že v tomto nelehkém období děláme vše pro to, aby jezdectví začalo standardně fungovat v co nejbližší době,“ dodala Olga Plachá.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE