reklama 11C

Olga Plachá: ČJF o udělení výjimky pro ČSP nejednala. Diskusi vítá

ikonka

Prezidentka České jezdecké federace reagovala na otevřený dopis bývalého člena Výkonného výboru ČJF Martina Blažka ohledně výjimky NSA pro Český skokový pohár a podpory dalších akcí. Olga Plachá uvedla, že VV ČJF o výjimce pro ČSP vůbec nejednal.
23.04.2021 16:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Martin Blažek ve středu zaslal členům Výkonného výboru České jezdecké federace, ale také Rady ČJF a zástupcům odborných periodik, otevřený dopis, v němž si klade otázku, proč ČJF požádala jménem Českého skokového poháru o udělení výjimky na pořádání závodů a nežádala o její udělení i pro další závody pod hlavičkou ČJF.
 
Národní sportovní agentura totiž od žadatelů o udělení výjimky ze zákazu konání hromadných akcí požaduje potvrzení žádosti, resp. důležitého státního zájmu příslušným sportovním svazem – tj. v tomto případě Českou jezdeckou federací. 
 
„Byť tím vůbec nezpochybňuji význam a důležitost Českého skokového poháru a jako skokový jezdec jsem rád, že alespoň v mé disciplíně se začne co nevidět závodit, tak z pohledu běžného člena ČJF je toto naprosto nepochopitelné jednání a jednostranná podpora jednoho typu akce pouze v jedné ze sedmi disciplín pod hlavičkou ČJF a zpochybnění významu akcí, které vyhlašuje samotná ČJF. Zároveň to ještě více ukazuje na fakt, že ze strany vedení vůbec žádná aktivní snaha uvést věci do pohybu a jen pasivně čeká, až se něco samo stane. Ano, pravděpodobně by ministerstvo zdravotnictví nepovolilo vše, ale minimálně by zde byl vidět aktivní přístup k dané situaci o rozběhnutí našeho sportu a přesně to by v téhle situaci měla být úloha sportovního svazu,“ uvedl mj. Martin Blažek.
 
Prezidentka ČJF ho však vyvedla z omylu: „Výkonný výbor ČJF nepodpořil samostatné udělení výjimky pro Český skokový pohár, protože jej o to nikdo nepožádal. V dané věci vůbec nejednal, jak lze dovodit například ze zápisů z jednání VV. Vzhledem k tomu, že výkonný výbor je jediným představitelem ČJF, který má pravomoc takové udělení výjimky podpořit – a on tak neučinil – nemůže být žádost o výjimku opatřená oficiální podporou ČJF,“ konstatovala Olga Plachá.
 
„Za sebe navíc musím říct, že i kdyby taková žádost přišla, já osobně bych ji výboru nedoporučila schválit. A to právě proto – jak sám píšete – že bychom podpořili pouze jednu z disciplín. V současné době dokončujeme přípravu žádosti o výjimku za všechny disciplíny, nikoli jen za skoky, kterou podáme v řádu dní,“ pokračuje prezidentka ČJF.
 

Psali jsme: Emoce kolem výjimky ČSP. Domácí extraliga přípravou na olympijské hry

 
Event manažer Českého skokového poháru Aleš Suchánek ovšem na dotaz redakce Jezdci.cz uvedl, že k žádosti o povolení konání hromadných akcí dával potvrzení viceprezident ČJF pro sport. „Jiří Skřivan, viceprezident pro sport ČJF, v rámci své agendy potvrzoval, že jednotlivé meetingy Českého skokového poháru zahrnují soutěže nejvyšší obtížnosti na národní úrovni, včetně juniorských a U25 soutěží. Jedná se o extraligové soutěže jezdeckého parkurového sportu, na kterých se sportovci připravují na soutěže mistrovství České republiky, mistrovství Evropy, mistrovství světa a olympijské hry.“
 
Česká jezdecká federace dle slov její prezidentky chce i v průběhu pandemie v rámci možností doporučovat všechny žádosti pořadatelů. „Co se týče fungování v průběhu pandemie v budoucnosti, výkonný výbor bude posuzovat a po splnění formálních náležitostí doporučovat, všechny žádosti, které jeho členové podají. Zatím je možno, s ohledem na vládní nařízení, žádat o udělení výjimky jen pro takové akce, které jsou důležité pro juniorskou či seniorskou reprezentaci.“
 
Dořešen by měl být i administrativní proces a přidělení kompetencí pro doporučení žádostí o výjimky. „Aby se zjednodušila administrativa, je možné, že výkonný výbor deleguje svou pravomoc schvalovat výjimky na některého svého člena či generálního sekretáře, dokud to však neudělá, bude o výjimkách rozhodovat v plénu. O čem však rozhodnout nemůže, je konání základních zkoušek výcviku jezdce, o kterých se ve svém dopisu také zmiňujete. V tomto případě jsme bohužel omezeni – stejně jako všechny ostatní sporty – vládními nařízeními, které je nepovoluje,“ říká Olga Plachá a dodává na adresu Martina Blažka: „Budu i v budoucnu ráda za diskusi, Vaše postřehy a doporučení. Mohu Vás ujistit, že stejně jako Vám, i nám, členům vedení ČJF jde v první řadě o sport a jeho co nejrychlejší návrat do standardního předkovidového módu.“
 
Ilustrační foto Zenon Kisza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE