reklama 11B

ČJF potřebuje, stejně jako já, nový vítr do plachet, říká Olga Plachá

ikonka

Českou jezdeckou federaci čekají na podzim volby do vrcholných funkcí tohoto svazu. „Myslím, že ČJF potřebuje silné vedení s mandátem a novou energií,“ řekla Olga Plachá. Bude chtít tedy pokračovat ve funkci prezidentky? Nejen na to jsme se zeptali.
25.06.2021 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B
 
Českou jezdeckou federaci čeká za čtvrt roku důležité období. V úterý 12. října proběhne celostátní konference, které by měly předcházet konference oblastní. Vybraní delegáti budou předčasně volit nové vedení tohoto svazu. „Myslím, že Česká jezdecká federace potřebuje, stejně jako já, nový vítr do plachet,“ prozradila Olga Plachá v exkluzivním rozhovoru pro Jezdci.cz, při němž jsme se ptali na její představu o tom, jak by tento svaz měl nadále fungovat, a kterým směrem by se měl ubírat.
 
Co bylo impulsem k tomu, že bude letošní Konference České jezdecké federace volební?
Hlavním impulsem bylo to, že nám úplně nefunguje komunikace mezi Výkonným výborem a Radou, tak jak bych si představovala. Myslím, že Česká jezdecká federace potřebuje silné vedení s mandátem a novou energií. 
 
V čem komunikace s Radou nefungovala?
Komunikace je nyní obtížná. Podle mého názoru je to z toho důvodu, že výkonné vedení federace nemá jasné zadání a cíl. Ten nám právě může nadefinovat Konference ČJF. Přestože Výkonný výbor pracuje, předkládá návrhy, zpracovává svoji agendu, tak narážíme na to, že někdy mají oblasti a komise jinou představu a potřebu. Z mého pohledu je potřeba, aby konference jasně určila směr, kterým chce, aby se federace ubírala. A na Výkonném výboru a Radě pak bude, aby takový požadavek vyplnily. Tím, že budou oba orgány sledovat stejný směr, se komunikace a spolupráce výrazně zjednoduší. Což, v konečném důsledku, bude prospěšné nejen pro tyto dva orgány, ale hlavně pro celou jezdeckou federaci. 
 
Co byl tedy největší kámen úrazu?
Hodně se například diskutuje o vzdělávání. O tom, že bychom měli mít akreditační středisko a organizovat si vzdělávání sami. Jsou také diskuze nad Sportovními centry mládeže a nad legislativou. Některá témata se vinou už z doby před osmi, deseti lety.
 

Nepřehlédněte: Pheline Ahlmann, nová jezdkyně a posila v týmu Olgy Plaché

 
Jste již rozhodnuta, že budete opět kandidovat na pozici prezidentky ČJF?
Má kandidatura záleží na podpoře a na energii, kterou bych tomu mohla dát a především týmu, který by na tom pracoval. Je třeba si uvědomit, že prezident je jen jeden se sedmi lidí, kteří federaci řídí.
 
Šla byste do toho se stejným týmem? 
Myslím si, že Česká jezdecká federace potřebuje, stejně jako já, nový vítr do plachet. 
 
Takže to máme vnímat tak, že je třeba udělat změny?
Změny vyplývají už z toho, že Výkonný výbor není momentálně kompletní. Myslím, že je třeba mít v týmu lidi, kteří mají podporu členské základny. Musí také dostat zadání, o kterém jsem mluvila, abychom nepracovali na věcech, které podporu nemají, ale naopak se věnovali záležitostem, které můžeme posunout kupředu. 
 
Každopádně, když půjdete do kandidatury, tak Konference bude chtít slyšet vaše základní cíle, kam se má ČJF ubírat. Čím chcete delegáty přesvědčit, že vám mají dát hlas? 
Těch šest let, po které federaci řídím, je relativně dlouhých. Při druhých volbách jsem si dala za jeden z cílů profesionalizaci sekretariátu, aby dával členům kvalitní podporu pro jejich sportovní aktivity. Myslím, že většina nás volených funkcionářů, na všech úrovních, jsou obětaví a pracovití lidé, kteří dělají vše, aby tu svoji volenou funkci zvládali. Pracovat by však měli hlavně ti zaměstnanci. K tomu je však potřeba finance, aby se ten aparát mohl zaplatit.
Další oblasti, které jsou z mého pohledu klíčové a je třeba je vyřešit, je vzdělávání mládeže. Tam musí dojít k jasnému rozhodnutí, kterým směrem se chceme ubírat. A v tomto směru nezastírám, že patřím mezi ty, kteří preferují současný systém vzdělávání ve specializovaných centrech. Podle mého názoru i díky tomu se nyní našim reprezentantům tak daří. 
 
ČJF ale v posledních letech netrpěla nedostatkem financí, nebo ano?
Neříkám, že ČJF chybí peníze. Je to o struktuře rozpočtu. To je další věc, kterou bych chtěla, abychom na konferenci vyřešili. V současné době nemáme strukturu danou. Máme materiál, který popisuje sestavování rozpočtu z pohledu času, ale není daná struktura, poměr částí, co má jít do národního sportu, co do reprezentace, pro Sportovní centra mládeže, na provoz, marketing nebo na mzdy. Takový materiál, který stanoví, jak se rozpočet sestavuje a jaké má priority, by měl být schválený Konferencí.
 
A kdo by ten návrh měl sestavit? Předpokládám, že napříč oblastmi nebude panovat shoda.
Pokud budu kandidovat, počítám s tím, že ten koncept musím předložit já. Musí se připravit tak, aby byl na Konferenci k projednání a měl jasné obrysy. Nemusí to být do detailů v číslech. 
 
Jak byste potřebovala změnit strukturu rozpočtu, oproti tomu, jak ČJF hospodaří dnes?
To není o tom, jak to potřebuji já. Potřebujeme se vyhnout debatám nad tím, jaká část rozpočtu má jít na mistrovství České republiky, na mzdy, na provoz atd. Každý manažer je zvyklý pracovat s nějakým budgetem. Je zvyklý mít dané mantinely a v nich se pohybovat. Díky tomu předchází zbytečným debatám a právě i těm komunikačním nedorozuměním.
 
Vraťme se ještě k sekretariátu ČJF. Je podle vás poddimenzovaný počtem zaměstnanců, nebo finančně špatně ohodnocen?
Já bych viděla ještě třetí důvod. Jestliže hledáme zadání a cíl, tak ho musíme mít my v těch orgánech, a pak ho předat sekretariátu. Právě to, že Výkonný výbor se nazývá výkonný, tak někdy mám pocit, že vzniká představa, že my členové výkonného výboru máme pracovat v režimu 24/7. My bychom měli dostávat připravené materiály a spíš se věnovat směřování ČJF.
 
A nemyslíte si, že již nastal čas na profesionalizaci Výkonného výboru, tedy že by jeho členové měli být zaměstnanci ČJF?
To bylo téma i před těma dvěma lety. Můj názor se nezměnil. Myslím, že ve vedení spolku mají být volení lidé a nemyslím si, že by volené funkce měly být placené.
 
ČJF má poměrně velké množství komisí, ale funkce u některých osob se často kumulují. Je to podle vás správně?
Lidí, kteří chtějí zadarmo a ve svém volném čase pracovat na zlepšování podmínek našeho sportu, není tolik, takže v kumulaci nevidím problém. I struktura komisí je podle mého názoru správně, pokrývá naše potřeby. Máme sportovní komise, legislativní, ekonomickou, vzdělávací, to vše souvisí s agendou. Pokud má mít komise nějaký hlas, je úplně běžné, že je pod členem Výkonného výboru. V některých svazech je nemyslitelné, že by nebyla pod členem. Otázkou je, jestli je dobrá komunikace mezi komisemi a Výkonným výborem, případně Radou, abychom šli všichni za stejným cílem. Stává se, že v komisích něco připravují bez toho, aniž by dostali konkrétní zadání.
 
A samotné komise pracují dle vašeho názoru dobře?
Sportovní komise fungují dobře. Myslím, že to je na sportu i vidět. Komunikují, mají zájem, podávají připomínky, starají se o mládež, což je hlavní cíl.
 

Čtěte také: Příhoda a Trunda představili olympijskou kolekci i jezdecké disciplíny

 
Nejvíc diskutovaný byl poslední dobou vznik komise rozhodčích. Můžete vysvětlit hlavní důvod, proč vznikla komise s podobnou agendou, jakou má komise legislativní?
Komise rozhodčích dostala podobnou agendu spíš kvůli tomu, že velmi záhy rezignoval člen Výkonného výboru pro legislativu. Původním záměrem té nové komise nebylo suplovat legislativní komisi. Komise rozhodčích měla shromažďovat podněty zdola, které se objevují třeba na závodech, například zda máme mít přesný překlad FEI, nebo zda máme mít svá vlastní národní pravidla více nezávislá na mezinárodních. Zatímco legislativní komisi vidím k tomu tradičnímu jako jsou sportovně-technické podmínky, překlady pravidel atd., tak komise rozhodčích měla sloužit k tomu, kam bychom měli směřovat v oblasti rozhodování. Má se zabývat případnými náměty v trendu rozhodování disciplín, spolupracovat se vzděláváním ČJF na přípravě a doškolování rozhodčích a řešit případné dotazy z této tematiky. 
 
Snaží se Výkonný výbor respektovat maximum návrhů komisí a nechává si poradit, nebo se často stává, že komise překládají návrhy, ale Výkonný výbor je pak neschválí? 
Řekla bych, že v posledním funkčním období jsme udělali víc pro to, abychom návrhy komisí více respektovali a stavěli se k nim, jako k odborníkům. Takto to musí být. I já se v názorech vyvíjím. Postavení komisí je pro mě důležitější, než jsem to vnímala na začátku. Dávat prostor komisím s tím, že Výkonný výbor bude jen schvalovatelem, to se sice nabízí, ale musí být vždy jednotný cíl a zadání. 
 
Kam by se tedy měla ČJF a celý jezdecký sport ubírat?
Myslím, že jsme na dobré cestě. Patříme na olympiádu, na mistrovství Evropy i světa a patříme na stupně vítězů.
 
Je to jen o sportovních vrcholech, nebo i o šíři členské základny?
Členská základna může růst, ale pokud nebudeme mít úspěchy a jezdecké vzory v reprezentantech, nebudeme atraktivní jako sportovní odvětví. To, že jsme pro nové členy atraktivní jen v určitém věku, protože mají rádi koně, to je určitě dobré. Ale my jsme sportovní svaz a musíme mít vlajkovou loď – tj. reprezentanty, za nimiž se buduje široká členská základna a z té opět vyrostou vrcholoví sportovci. 
 
Letošní rok bude přelomový díky široké účasti českých jezdců na olympijských hrách. Jak z toho chce Česká jezdecká federace vytěžit maximum?
Musíme dobře uchopit možnosti medializace. Určitě je dobré pracovat právě se specifiky našeho sportu. Je potřeba zvýšit o něm povědomí. Komunikace v mainstreamových médiích je však založená převážně na těch sportovních úspěších.
 

Psali jsme: Nominace jezdců a koní na olympiádu. ČJF náhradníka oznámí v červenci

 

Asi jste zaregistrovala kritiku z některých odborných médií, že jsou pozdě publikované zápisy z jednání orgánů ČJF a málo, resp. pozdě se informuje o tom, co se děje a o čem se rozhoduje. Vy jste nedávno zavedla zpravodaj formou e-mailového newsletteru, ale ten zahrnuje je pár základních témat. Jak tedy mezi lidi dostat informace o tom, co se děje kolem České jezdecké federace?
Určitě tím dlouhodobým plánem. Když budeme mít plán, nemůže nás překvapit, že Výkonný výbor zrovna o něčem rozhodl. Moment, kdy si nejvíce uvědomují, že komunikace není ideálně nastavená, je v situacích, kdy je očekáván právě ten zápis z jednání. Že v tom zápisu jsou tak zásadní informace, na které se tolik čeká. Více by se měly komunikovat již samotné záměry, tedy to, co jejich schválení předchází.
 
A neměli by se členové o klíčových záležitostech dozvědět hned tentýž den, kdy o nich Výkonný výbor rozhodl? 
To je právě to, co říkám. Měl by se víc popisovat průběh a ten zápis už je jen formální dovršení, že to proběhlo. Den schválení je tím dnem, kdyby by ta informace měla být veřejně dostupná. 
 
Pokud budete opět kandidovat na pozici prezidentky ČJF, kdy chcete představit svůj tým spolupracovníků, s nimiž byste chtěla dál ve Výkonném výboru spolupracovat?
Takové datum nemám. Řekla bych, že by to mělo být do konání první oblastní konference.
 
A to bude kdy?
Ještě jsem nezaznamenala, že by nějaká oblast publikovala termín oblastní konference. Je rozběhnutá sezona, takže si myslím, že budou probíhat v září. Do září tedy případně oznámím svůj tým. 
 
Vy aktuálně kandidujete také do Výkonného výboru Českého olympijského výboru. Pokud budete zvolena, může to ovlivnit vaši kandidaturu na pozici prezidentky ČJF? Může vaše zvolení do ČOV nějak pomoci jezdecké federaci?
Už to, že kandiduji do ČOV je určitý signál, že jsme silná sportovní federace, se širokou členskou základnou, která bude mít reprezentaci na olympiádě ve dvou disciplínách. Myslím, že to České jezdecké federaci může pomoci v rámci jejího vnímání mezi ostatními svazy.
 
Děkuji za rozhovor!
 
Foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE