reklama 11C

Saudi Cup zmrazil dotace, populární cíl českých stájí ruší sezonu

ikonka

Pandemie onemocnění Covid-19 nadále zůstává zdrojem hlavních problémů v turfu napříč různými zeměmi, pořadatelé nejbohatšího dostihu světa však stále řeší dozvuky dopingové kauzy trenéra Jasona Servise. A odhodlali se k bezprecedentnímu kroku.
14.04.2020 11:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Letošní Saudi Cup, který se běžel 29. února v Rijádu, se zdá být vzdálenou vzpomínkou na časy, kdy ještě nebyly omezeny volný pohyb osob a zahraniční cestování. Měsíc a půl od doběhu však kolem nejbohatšího dostihu světa vládne stále rozpačitější atmosféra. Saúdská autorita oznámila, že až do vyřešení dopingové kauzy vítězného trenéra Jasona Servise, zmrazí vyplacení kompletní dotace 20 milionů dolarů.
 
Rozhodnutí se netýká jen desetimilionové částky pro vítěze Maximum Security, ale i všech dalších umístěných. Druhá Midnight Bisou měla inkasovat 3,5 milionu dolarů, třetí Benbatl dva miliony. Ještě desáté místo v cíli mělo hodnotu 200 000 dolarů.
 
Servis je jedním z 27 lidí, kteří jsou ve Spojených státech vyšetřováni kvůli organizaci dlouhodobého a systematického krevního dopingu. Podle FBI byla zakázaná látka minimálně jednou podána také Maximum Security, jehož vzorek po Saudi Cupu však byl negativní.
 
"Jockey Club of Saudi Arabia sleduje vývoj kauzy ve Spojených státech a spustil také své vlastní vyšetřování. Dokud nebude vše uzavřeno a vyjasněno, nebudou vyplaceny žádné dotace. Naše rozhodnutí jsme již soukromě sdělili účastníkům Saudi Cupu. Vyšetřování momentálně bohužel komplikuje situace kolem pandemie Covid-19," uvedla saúdská dostihová autorita.
 
K jedné výsledkové změně v programu Saudi Cupu kvůli dopingu už došlo. Vítězka jednoho z rámcových dostihů Sun Hat byla diskvalifikována kvůli pozitivnímu testu na kobalt. Její jezdec Mike Smith tak přišel o celkové vítězství v žokejské soutěži, z něhož se dodatečně raduje v Německu působící Švýcarka Sibylle Vogt.
 

Krátce ze zahraničí

 
Na 193 milionů liber odhaduje British Horseracing Authority celkový propad příjmů přímých účastníků dostihového provozu, pokud by výluka na britských závodištích trvala do července. Aktuální studie je součástí podkladů pro tamní vládu v rámci jednání o kompenzačních a podpůrných opatřeních. Britská závodiště, trenéři, chovatelé a žokejové by podle tohoto odhadu přišli až o 13 procent svých zisků. Podobný vývoj by podle BHA mohl ohrozit celkovou pozici britského turfu na mezinárodní sportovní scéně.
 
Wissembourg ruší sezonu. Francouzské závodiště nedaleko německých hranic, kam v posledních sezonách pravidelně jezdily i české stáje, odřeklo letošní dostihový program, který měly tvořit mítinky 1. května, 21. května, 1. června a 27. června. Rozhodnutí vzešlo z jednání France Galop s místními úřady a bylo oznámeno v pondělí.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE