reklama 11A

Rekonstrukce byla hotová za tři měsíce. Spěchali jsme, říká Stránská

ikonka

Domovská stáj drezurní jezdkyně Elišky Stránské se nachází v Břeclavi. V roce 2002 zakoupila společně s rodiči areál bývalého JZD, ten postupně přebudovali na stáje. O každodenní provoz se stará především ona s pomocí své maminky a oddílových děvčat.
03.03.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Areál, který jste v roce 2002 zakoupili, byl objektem bývalého JZD. Co všechno bylo potřeba zrekonstruovat a jak se areál postupně měnil?
 
Úplně první rekonstrukce zahrnovala úpravu veškerého okolního terénu, to se týkalo především výběhů, a vybudovali jsme také pískovou jízdárnu o rozměrech 20 krát 75 metrů. Budovu bývalého kravína jsme museli kompletně přestavět. Současná stáj sloužila dříve jako kravín a posléze prasečák, takže na zemi byly místo podlahy železné rošty. Celá rekonstrukce trvala pouhé tři měsíce, protože jsme spěchali. Neměla jsem si totiž kam ustájit svého koně. Tehdy jsem měla jen jednoho. Menší halu o rozměrech 20 krát 28 metrů jsme postavili teprve před třemi lety a v letošním roce se ji konečně chystáme rozšířit na 20 krát 40 metrů.
 
Máte možnost v areálu přímo bydlet?
 
Ano, teď si opravuji služební byt a ráda bych tu bydlela na stálo. Stejně jsem ve stáji prakticky pořád. 
 
Jaký je režim u vás ve stáji a kdo všechno zajišťuje provoz?
 
Všichni koně chodí každý den do výběhu bez ohledu na počasí - i ti moji drezurní. Ráno si nakrmíme jádrem a koně jdou ven, kde mají čerstvé seno, pro každého koně je nachystaná jedna hromádka. Večer pak mají koně seno v boxe a samozřejmě zase jadrné krmivo. V dnešní době je to bohužel se zaměstnanci složité. Většinou mám k sobě někoho, kdo rozváží seno do výběhu a kydá boxy. Krmení a vodění koní si děláme sami, protože není možné sehnat někoho spolehlivého. Koně sice chodí denně do výběhu, ale přece jen mám tu i své sportovní koně, tak je potřeba, aby se o ně staral někdo zodpovědný.
 

ČTĚTE TAKÉ: Opravilová zůstává i s koňmi v Rakousku. Bude provozovat vlastní stáj

 

O koně se tedy staráte hlavně vy a vaši rodiče?
 
Moje maminka mi chodí ráno pomáhat krmit. A večer mi většinou pomáhají holky, které chodí jezdit na lekce. Pořád samozřejmě hledám nějakého schopného zaměstnance, který by zvládl i nakrmit a dát koně do výběhu. Ale momentálně si tohle všechno musíme obstarat sami. Doufám, však že je to pouze dočasná situace.
 
Jaká je kapacita vašeho areálu a jeho zázemí?
 
Momentálně máme sedmnáct koní. Většinou je v naší stáji patnáct až dvacet koní. Kapacitu boxů máme 26. Ale šest nových boxů jsme dostavěli teprve nedávno. V areálu nabízíme pískovou jízdárnu o rozměrech 20 krát 75 metrů se zrcadly. Halu, kterou budeme prodlužovat, kruhovou jízdárnu, vnitřní mycí box. Prostorné boxy s okny. Před dvěma lety jsme postavili novou sedlovnu a nový záchod se sprchou. Za stájemi máme krásný les a v blízkosti areálu se nachází Lednicko-valtický areál, kde se dá jet na krásnou vyjížďku.
 
Máte zde jen své koně nebo i koně klientů?
 
Momentálně mám pět svých koní. Před Vánoci mi bohužel umřela moje klisna Stella, které bylo 29 let. Ostatní koně jsou buď ustájení nebo je mám v tréninku.
 
Krom rozšíření haly jsou ještě nějaké další plány na rekonstrukce či drobná zlepšení areálu?
 
Ráda bych zrekonstruovala naši jízdárnu, máme sice dobrý pískový povrch, ale bohužel, když zaprší, trvá poměrně dlouho, než jízdárna vyschne. A tak je velmi těžké se připravovat na závody, když nemám kde jezdit. Doufám, že se nám letos podaří udělat na jízdárně odvodňovací drenáže.
 
Jak se vám vlastně daří zvládat s provozem celé stáje také výjezdy na závody?
 
Vždy se domlouváme na konkrétní víkend, kdo půjde krmit. Mám zde několik slečen, které mi pomáhají, když já nemůžu. Je to poměrně náročné, ale zase se můžu na holky stoprocentně spolehnout, že se o koně postarají. Můj drezurní Grand Prix kůň Galliano je velmi složitý na ošetřování. Je sice hodný, ale musí chodit první z výběhu domů. Musí se s ním jít opatrně do stáje - umí se leknout a už si tak několikrát rozbil hlavu nebo nohu. Takže proto jsem ráda, že je na holky spoleh.
 
Tak to máte velké štěstí. Funguje u vás také jezdecká škola nebo klasický oddíl?
 
Ano, funguje, ale pouze omezeně. Momentálně nabízíme jezdecké lekce, ale pouze třikrát týdně.
 
Ještě mi prozraďte - jaké máte sportovní plány pro sezonu 2021?
 
Ráda bych se svou klisnou Weltanou začala startovat na úrovni Grand Prix a s jejím bratrem Donem na úrovni S. A samozřejmě vrcholem sportovní sezony bude mistrovství České republiky.
 
 
Foto: se svolením Elišky Stránské



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE