reklama 11D

Redakční test bezudidlové uzdečky Fouganza přispěl ke zpřísnění norem

ikonka

Bezudidlové uzdečky nejsou na trhu žádnou novinkou, ale stejně jako u jiných produktů pro koně, i v tomto segmentu výrobci postupně přicházejí s různými inovacemi. V reakci Jezdci.cz jsme měli možnost vyzkoušet anatomicky tvarovanou uzdečku Fouganza.
13.11.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12C

 
Vybavení pro jezdce či pro koně značky Fouganza jsme v naší redakci testovali již několikrát. Tentokrát přišla nabídka z Decathlonu, abychom vyzkoušeli anatomicky tvarovanou bezudidlovou uzdečku a jelikož jsme ještě s žádným podobným produktem neměli osobní zkušenost, vzali jsme to jako zajímavou výzvu. 
 
Standardně při psaní recenzí připomínáme, že redakční testování probíhá bez nároku na finanční odměnu. Ačkoliv patří Decathlon mezi inzerenty na webu Jezdci.cz, tak prodejce, resp. výrobce výrobků nemá možnost do obsahu článků zasahovat, a nejde tedy o součást reklamní spolupráce. Výrobek je vždy zapůjčen pouze na omezenou dobu a jen v případě, že testující bude s produktem spokojen, může si ho ponechat na dobu neurčitou. 
 
Zmíněná uzdečka Fouganza dorazila již v průběhu srpna a původně jsme plánovali publikaci na říjen. Nakonec jsme ji o měsíc odložili, ale o tom až později. Zapůjčený výrobek již poněkolikáté testovala Barbora Malinovská s její klisnou Carrie. „Na tento výrobek jsem se mimořádně těšila a byla zvědavá, jak s ním budu nejen já, ale především naše redakční klisna spokojená,“ konstatovala na úvod jezdkyně. 
 

Psali jsme: Vydatnější déšť jsme si přát nemohli. Testovaná bunda vodu nepustila

 
Uzdečka je vyrobená z kvalitní kůže se zlacenými mosaznými přezkami a je velmi elegantní. Svými anatomickými vlastnosti sedí na hlavě koně tak, že netlačí na žádná citlivá místa a drží na svém místě. Na uzdečce jsou nastavitelné lícnice i široký nánosník a dále je přidaný navíc řemínek, který zajišťuje stabilitu. Nátylník je tvarovaný v oblasti uší tak, aby netlačil na šíji a vyvážení zajišťuje můstek s děleným polstrováním. Výrobce ve svých prezentačních materiálech uvádí, že při vývoji produktu pomáhala Géraldine Vandevenne, jež je specialistkou na pasování uzdeček a udidel působící ve Francii, Nizozemsku a Velké Británii. Právě ona je garantem toho, že uzdečka respektuje anatomii koňské hlavy a netlačí na důležité nervy.
 
„Již tradičně se v létě potýkám u klisny s odřenými chlupy nebo zapařením, a proto jsem ocenila pěnovou výplň na nátylníku a nánosníku, které snižují tření o kůži. A mohu konstatovat, že během našeho testování k žádnému zapaření ani odření tedy nedošlo. Ze všeho nejdříve mě čekalo správné nastavení velikosti uzdečky, aby klisně pěkně seděla a vzhledem k absenci udidla nedošlo náhodou k jejímu přetočení. Uzdečka bez udidla působí jiným tlakem než ta klasická. Největší tlak je v oblasti hřbetu nosu a týlu koně. Přiznám se, že jsem si s prvotním nastavením nebyla úplně jistá, ale je zde vychytávka, která mi pomohla. Na nátylníku je malá značka, pod kterou je skrytý NFC čip. Ten, když se naskenuje, objeví se video, v němž jsou vysvětlena specifika bezudidlové uzdečky a rady, jak ji správně nastavit,“ popisuje Barbora.
 
Vše se i s pomocí videa, byť je k dispozici pouze s francouzským komentářem, podařilo správně nastavit a testování mohlo začít. Jenže tentokrát neprobíhalo dlouho, jelikož při druhé testovací jízdě došlo k nečekané situaci. „Po nasazení uzdečky sklonila klisna hlavu, otěžemi jsem jí hlavu přitáhla zpět nahoru. V té chvíli došlo k utržení koženého úchytu podbradního řemínku. Uzdečku tudíž nebylo možné dále testovat a tento kus jsme reklamovali v Decathlonu. Během několika málo dnů jsme k testování dostali uzdečku náhradní, a tak jsme mohli v jejím využívání pokračovat. Výrobek jsme rozhodně nešetřili, a to i kvůli tomu, abychom ověřili, zda šlo jen o nešťastnou náhodu, či vadu výrobku,“ pokračuje Barbora Malinovská.
 

Čtěte také: Slušivá jezdecká bunda, která nepromokne a zahřeje. Jeden detail chybí

 
V Decathlonu naši reklamaci nebrali na lehkou váhu, a tak výrobek putoval do Francie k podrobné analýze. „Uzdečka dorazila do laboratoře. Kolegové zkoumají příčinu problému a vzhledem k typu poškození se rozhodli analyzovat i další kusy z různých šarží,“ obdrželi jsme informaci z české pobočky Decathlonu zhruba po dvou týdnech reklamace. Za další týden přišla první zpráva přímo z Francie. „Všechny naše uzdečky jsou testovány nejen při používání v běžném provozu, ale také formou laboratorních testů, abychom se ujistili, že jsou kvalitní a odolné. Díky vašemu upozornění náš tým pracuje na hledání příčiny závady na podbradním řemínku. Ulevilo se nám, že zatím nebyl hlášen žádný jiný podobný případ, než je ten váš. Přesto probíhá podrobné zkoumání. Uzdečka prošla obvyklými testovacími požadavky, nicméně zmíněný řemínek nebyl součástí obvyklého testovacího procesu. Proto provádíme nové testování i na této části uzdečky, abychom se ujistili, že vzniklý problém zůstane ojedinělým. Testování však bude trvat několik týdnů, než budeme znát konkrétní výsledky,“ uvedla Claire Valade vedoucí oddělení pro jezdecký sport v Decathlonu.
 
Mezi tím u nás dál probíhalo další testování uzdečky v praxi. „Moji klisnu Carrie jezdím od začátku na klasickém stihle a proto mě zajímalo, jaká bude její ovladatelnost bez udidla. A reakce byla více než příjemná. Klisnu jsem bez problému ovládala ve všech chodech i směrech a absolvovala několik vyjížděk v terénu. Pro klasické přiježďování či dokonce skákání je však pro mě udidlo nenahraditelné. Tuto uzdečku budu ráda využívat pro dny, kdy máme naplánované pohodové vyjížďky, ideálně když máme během ní i čas pro krátké pasení. Udidlo nám pak vůbec nechybí – ba naopak. Uzdečka se dá využít i jako kožená ohlávka, manipulace s koněm je v těchto situacích o mnoho snadnější. Pro všechny, kteří udidlo ke své práci s koněm nepotřebují, vřele tuto uzdečku doporučuji,“ dodala Barbora Malinovská po téměř čtvrtročním nepravidelném používání. Uzdečku tedy nechá nadále ve své výbavě především pro rekreační vyjížďky do terénu, byť při sportovních aktivitách v tréninku a při účasti na parkurových závodech nadále zůstane u tradiční uzdečky se stihlovým udidlem.
 
Začátkem listopadu jsme se dočkali závěrů z laboratorních testů ve Francii. „Provedli jsme různé testy trakce a jsme moc rádi, že výsledky jsou dobré. Podbradní řemínek má tahový odpor vyšší, než je požadavek Decathlonu u nánosníku či podbradního řemínku. V současné době nebyla nikde zaznamenána žádná podobná zpětná vazba, jako ta vaše. Odolnost aktuálních skladových zásob byla posouzena jako dostačující, proto jsme se rozhodli tento produkt nadále nechat na našich prodejnách. Přesto jsme podnikli kroky k dalšímu zlepšení a zvýšili požadavky na tahovou sílu. Tím zajistíme, že se vaše zkušenost nebude opakovat žádnému dalšímu uživateli. Nové normy jsou aplikovány na všechny nové výrobní šarže, které jdou do výroby a všechny nové produkty již budou odpovídat nově nastaveným standardům,“ uzavřela oficiální zprávu Claire Valade z centrály Decathlonu ve Francii.
 
Foto: Josef Malinovský
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE