reklama 11A

ČJF vysvětluje, jak je to s klubem fotografů. Poskytnou jí foto zdarma

ikonka

Česká jezdecká federace zveřejnila podrobnosti k iniciativě sdružující fotografy do takzvaného klubu. Z podstaty sdělení vyplývá, že registrovaní fotografové budou poskytovat svazu fotografie bezplatně a ten je za to bude prezentovat na svém webu.
12.04.2023 10:48  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
 
„Zpráva o spolupráci fotografů a ČJF vzbudila spoustu emocí, které její význam odnesly dost daleko od jejího původního záměru, proto se ji zde snažíme lépe vysvětlit. Jedná se o bezplatnou spolupráci mezi fotografy, pořadateli a ČJF. Tato spolupráce nepřináší žádná omezení ani nařízení pro jezdeckou veřejnost a ve výsledku se ji nedotýká,“ sdělují zástupci České jezdecké federace na svém facebookovém profilu.
 
„Hlavním záměrem je mít jistotu, že bude vždy zajištěna kvalitní fotodokumentace z důležitých akcí, která bude odpovídat jejímu významu a kterou budeme moci sdílet s vámi (širokou jezdeckou veřejností). ČJF si zmíněné fotografy zvolila na základě jejich prezentované práce ve veřejném prostoru a jejich pohled na jezdectví skrz objektiv a bude inspirací a motivací pro další fotografy/ky, o které se časem jistě rozšíří,“ pokračuje ČJF ve svém prohlášení na sociálních sítích.
 
Jelikož na základě úterní zprávy si mnoho uživatelů mylně vysvětlovalo cíle zmiňovaného Klubu akreditovaných novinářů, ČJF v několika bodech vše blíže vysvětlila. „Vzhledem k tomu, že spolupráce je neplacená, rozhodli jsme se jít cestou sdílení fotografů jakožto formu odměny za poskytnutí jejich práce. Žádné peníze od členů či jiných subjektů tedy nejsou nijak použity k této spolupráci. Nevidíme tedy žádný negativní důvod v uvádění autorů, kteří nám poskytují materiály k propagaci,“ konstatuje k ekonomické a reklamní stránce tématu. 
 

Psali jsme: ČJF založila Klub akreditovaných fotografů. Pravidla členství neuvedla

 
Pro neakreditované fotografy pod ČJF ani pro širokou veřejnost nevyplývají žádná omezení focení. „Spolupráce nepřináší omezení ani zákazy pro jezdeckou veřejnost a všechny ostatní fotografy se nadále pohybovat na závodech. Veškeré areály, které to umožňují, jsou i nadále plně otevřeny ostatním, jako tomu bylo doposud, pokud není v rozpisu dáno požadovanou akreditací areálem a pořadateli jinak,“ ujišťují zástupci ČJF. 
 
Žádné velké změny by se tak dle sdělení dít neměly. „Cílem je zajistit pořadatelům a ČJF fotodokumentaci z důležitých akcí v České republice k prezentaci, kterou ČJF doposud postrádala. Bavíme se tudíž o mistrovství České republiky, oblastních mistrovstvích a podobně. Nejedná se tedy o žádné omezování ani nařizovaní od těchto fotografů fotografie odkupovat nebo upřednostňovat jejich služby. Chceme tudíž zamezit, aby se nestalo, že nebude dokumentace z nějakého mistrovství České republiky a dalších důležitých akcí. Tito fotografové dostali předem federací určený seznam důležitých akcí, ze kterých musí být fotodokumentace. Nad ostatním působením zmíněných fotografů nemáme předem daný přehled. ČJF v žádném případě nemá v plánu cenzuru na závodech, opracovišti apod.“
 
Se zmiňovanou iniciativou nemá nic společného nově najatá PR agentura RHA Communications. „Tato iniciativa vzniká již několik měsíců diskuzí s komunitou fotografů a ČJF. PR agentura do přípravy, realizace ani chodu klubu není nijak zapojena. Na sociální sítě ani fotografy nemá tedy agentura žádný vliv. Vše je v rámci ČJF.“
 
Zmíněno bylo také welfare koní, jelikož v původním příspěvku zaznělo, že jedním z cílů je, aby „propagační materiály byly v souladu se zásadami welfare koně“. V reakcích na sociálních sítích tak někteří uživatelé vyslovovali obavu, aby nedocházelo k cenzurování fotografií, které by dokumentovali porušování takových zásad. „Snahou a prioritou ČJF je nejen dodržovaní aktuálně platných pravidel týkajících se welfare koní, ale i jejich prohloubení na národní úrovni a systematické vzdělávání jezdců či majitelů koní v této oblasti. Za tímto účelem v současnosti probíhá diskuse mezi zástupci ČJF a odbornou veřejností,“ vysvětlila ČJF svůj pohled. 
 
Na závěr ČJF ubezpečila, že nebude zasahovat ani do cenové politiky jednotlivých autorů snímků, kteří svá díla nabízejí ke koupi účastníkům závodů. „Všichni fotografové mají své ceníky veřejné a nad tímto tématem nemá ČJF žádné pravomoci je měnit. Kupní procesy zůstávají u zmíněných fotografů nadále stejné. Tento bod tudíž s naší organizací nemá nic společného,“ uzavírají své vysvětlující stanovisko představitelé České jezdecké federace.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE