reklama 11C

Parkurové KMK 2020 zahájeno. V Písku se dařilo svěřencům Jana Štětiny

ikonka

Na nedávno zrenovovaném kolbišti Zemského hřebčince v Písku odstartoval další ročník seriálu Kritéria mladých koní v parkurovém skákání, který se koná již bezmála tři desítky let. Zájem o účast byl zcela enormní a soutěžilo se přesně dvanáct hodin.
22.05.2020 05:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Kritéria mladých koní se hodnotí jinak než běžné parkurové soutěže. Nad sportovním výsledkem převažuje hodnocení komisaře, který sleduje např. sílu odrazu, použití krku, krčení končetin, obratnost nebo schopnost improvizace či vnímání jezdce na parkuru. 
 
Chyby na překážkách a případné překročení časového limitu jsou sice penalizovány, ale formou odečtu části kladného bodového ohodnocení ze strany komisaře. Tím byl v Písku Jan Chýle, který ocenil veskrze kvalitní výkony koní. „Valná většina působila naprosto jistě, sebevědomě, rutinovaně a za to je potřeba tedy ocenit práci trenérů a jezdců. Svědčí to o velmi dobré domácí přípravě,“ uvedl v rozhovoru pro internetovou televizi EquiTV.cz. Ta všechny soutěže odvysílala živě ve dvanáctihodinovém přenosu. 
 

 
Mezi čtyřletými klisnami si nejvyšší známky vysloužila Bellucca-ŠK po hřebci Conway pod vedením Filipa Žlábka, za níž jen lezce zaostávala klisna Laomi W s Petrou Charvátovou. Méně jak půlbodovou ztrátu měla i Cat Sun sedlaná Josefem Pařenicou. Vítězka nasbírala rovných 26 bodů, další umístěné vždy o dvě desetiny méně.
 
Těsné rozdíly byly i mezi čtyřletými hřebci a valachy. Nejlépe byl ohodnocen Lotus 13 po Little Joe 1 s jezdcem Matějem Kotalíkem – získal 26,2 bodu. Minimální ztrátu na něj měl Quiwando-S s Janem Štětinou, těsně třetí skončil domácí zástupce Lamaze TN, jehož prezentoval Jakub Štěrba.
 
Mezi pětiletými klisnami upoutala komisaře nejvíce Ketty-H po známém hřebci Aristo Z, jejíž jezdkyní je Jana Vaníčková. Souhrnná známka klisny byla 25,8 bodu. Na pomyslné stupně vítězů se probojovaly ještě Quiet Rain s Viktorem Aschenbrierem a Grand Rose s Barborou Květoňovou.
 
V kategorii pětiletých hřebců a valachů vyčníval nad ostatní s necelými 26 body Carnelian po hřebci Comme II Faut, jehož předváděla na parkuru Kateřina Veselovská. Druhý Cornessini s Ondřejem Nágrem na ně ztráceli téměř celý jeden bod. Bronzovou příčku obsadil Amant 4 s Jaroslavem Jindrou.
 
Z šestiletých klisen dosáhla nejlepšího výkonu Gia Acorada po hřebci Acorado I. S Kateřinou Hanušovou získala 25,9 bodu, což je o čtyři desetiny více, než druhá Crazy 3 s Jaroslavem Jindrou. S výsledkem své svěřenkyně Jimmy Jane musel být spokojen Jan Štětina, umístila se totiž třetí. 
 
Nejlepšího výsledku se však tento plzeňský jezdec dočkal s šestiletým hřebcem Presley-S po Elvis ter Putte. Komisař Jan Chýle mu udělil dvakrát známku 8,8 a jednou 8,6 – v součtu tedy 26,2 bodu. O půl bodu méně měl Canturano B s Janou Sušánkovou, třetí byl Guidamino s Denisou Vegrichtovou.
 
Kritéria mladých koní v parkurovém skákání čeká celkem sedm kvalifikačních kol. Finále se uskuteční začátkem září opět v Písku.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }