reklama 11A

Petra Pařenicová: Když je možnost, tak ve stáji trávím i celý den

ikonka

Stáj Audit Sulice je domovským areálem juniorské parkurové reprezentantky České republiky Petry Pařenicové. Se svými rodiči Evou a Josefem v něm připravuje své koně a celá rodina se společně stará o chod stáje.
01.11.2020 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Z původního starého kravínu byl v Sulicích vybudován moderní jezdecký areál, který splňuje veškeré požadavky pro přípravu sportovních koní. Blíže nám jej představila Petra Pařenicová. „Naše domovská stáj Audit Sulice se nachází na okraji obce Sulice, která leží poblíž Kamenice a Jesenice. Majitelem stáje je můj táta Josef Pařenica,“ prozrazuje na úvod.

 

Jak dlouho ve vaší stáji působíte?

V naší stáji už působím skoro šestnáct let, tedy vlastně od mého narození. Moji rodiče jsou zde jednadvacet let. Tuto stáj zakoupili jako bývalý kravín a vybudovali z ní jezdecký areál. Od začátku své jezdecké kariéry tak působím tady. Pouze koně, které jsem dostala k dispozici od paní Olgy Plaché, jsem jezdila v jejím areálu, jenž se nachází v Paceřicích u Liberce.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Štětina o své stáji: Areál je malý, ale útulný, nic mi tu nechybí

 

Můžete nám váš domovský areál blíže představit?

V našem areálu máme přibližně kolem padesáti boxů, rozsáhlé pastviny a dva zimní výběhy. Můžeme využívat i venkovní jízdárnu a halu pro práci s koňmi. Dále máme také lonžovací kruh, běžecký pás pro koně a kolotoč, který používáme každý den. Nechybí ani sedlovna pro klienty a vlastně takové to klasické zázemí, které je nezbytné pro každou stáj. Je to nutné, jelikož u nás máme vedle našich koní i ustájené koně klientů. Závody se u nás nekonají a nejspíš se je ani do budoucna pořádat nechystáme.

 

Jak se areál postupně rozvíjel?

Jak jsem již zmínila, nejdříve se zde nacházel kravín, z něhož později vznikla jedna původní stáj. Poté postupně táta přistavoval další venkovní stáje, jízdárnu, halu. Až areál dostal dnešní podobu.  

 

Co považujete za největší výhodu vaší stáje?

Největší výhodou našeho areálu je určitě přítomnost příjemných lidí a také to, že je stáj krásně prostorově uspořádaná. Máme možnost s koňmi jezdit i do terénu na vyjížďky, a to je určitě veliká výhoda.

 

Kolik času trávíte u koní?

Když je možnost, tak ve stáji trávím i celý den. Pokud mám nějaké školní povinnosti, tak to je určitě méně času a musím to škole přizpůsobit. Každopádně ve stáji bývám každý den, jelikož v areálu i bydlíme. I z toho důvodu se to dá velmi dobře všechno propojit. Pokud je potřeba, tak dopoledne vypomáhám ve stáji. V opačném případě se připravuji a jezdím dopoledne své koně a později vykonávám běžné potřebné aktivity, jako je úklid, čistění vybavení na koně a tak podobně.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vanda Bělinová: Za zahradou máme rybník, kde v létě plavíme koně

 

Bez čeho byste se ve vašem areálu nemohla nikdy obejít?

Podle mě je naprosto nezbytné, aby byla v areálu jízdárna a hala. Bez toho bych se při práci se svými koňmi rozhodně neobešla. Potom je určitě dobrá věc kolotoč. Bez něho bych si sice zvládla představit fungování a chod stáje, ale bylo by to rozhodně náročnější.

 

Plánujete v areálu do budoucna nějaké změny?

V blízké budoucnosti plánujeme přistavět ještě jednu novou a rozměrově vyhovující jízdárnu. Ta, kterou máme teď, je poměrně malá, a když chceme postavit celý tréninkový pakrur, tak k tomu úplně nedostačuje.

 

Foto: Archiv Petry Pařenicové




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE