reklama 11D

Odešel Antonín Černocký. Dlouholetému řediteli ZH Tlumačov bylo 72 let

ikonka

MVDr. Antonín Černocký spojil celý svůj život s koňmi. Osm let byl ředitelem Zemského hřebčince Tlumačov, dalším místem jeho srdce byl hřebčín Napajedla, kde působil jako zootechnik. Až do poslední chvíle navštěvoval dostihy i jezdecké akce.
10.08.2022 16:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Ve věku 72 let tragicky zemřel MVDr. Antonín Černocký, dlouholetý ředitel Zemského hřebčince Tlumačov a jeden z nejvšestrannějších koňařů v Česku. Veterinář a chovatel disponující zvláštní erudicí a bohatými zkušenostmi byl doma ve světě sportovního ježdění i v dostihovém sportu. Jeho největší láskou byl ovšem anglický plnokrevník.

Antonín Černocký se narodil 11. března 1950. Už ve svých sedmnácti letech získal amatérskou licenci a zejména v 70. letech absolvoval řadu dostihů na malých a dnes už často neexistujících drahách.

Hlavní část svého života spojil s hřebčínem Napajedla. V roli zootechnika se výrazně podílel na úspěších napajedelských odchovanců. Kromě současnosti ho vždy zajímala i historie chovu založeného Aristidem Baltazzim. V hlavě měl původy všech významných napajedelských rodin a rád o nich diskutoval. Zvláštní slabost měl například pro rodinu Sidney, k jeho favoritkám patřila například vítězka Čs. derby 1950 Svatava. Oblíbil si také plemeníka Lincolna, vítězství jeho syna Reguluse v Českém derby 1995 vnímal jako velkou satisfakci.

Vrcholem jeho profesní kariéry bylo působení na postu ředitele Zemského hřebčince Tlumačov v letech 2006 až 2014. V poslední době byl držitelem teplokrevného plemeníka 2766 Quidam.

Nikdy se nebál převzít zodpovědnost a veřejně se postavit za své názory, a to i ve chvílích, kdy to nebylo příjemné nebo populární. Angažoval se na půdě Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní, a zapojil se do celé řady iniciativ nejen kolem koní. Mimo jiné byl dlouholetým starostou města Napajedla.

Jako pohotový člověk se smyslem pro humor a přirozený "showman"  ve volném čase s chutí působil jako hlasatel na moravských závodištích. Tohoto talentu Antonína Černockého před několika lety využili i tvůrci seriálu Znamení koně, kteří ho obsadili do role licitátora na dražbě.

Svou lásku ke koním a dostihům předal dcerám Markétě a Lence, které se prosadily jako úspěšné amatérské jezdkyně. I v penzi se zúčastňoval jako divák řady dostihových, jezdeckých a chovatelských dnů, kvůli nimž neváhal absolvovat stovky kilometrů po celé republice. Jeho typický stisk ruky a přátelský úsměv k těmto akcím neodmyslitelně patřily, stejně jako dlouhé a poutavé odborné debaty.

V posledních dnech se velmi těšil na nedělní mítink v Netolicích, na který už bohužel nedorazí...

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE