reklama 11A

Theimer: Dostihy jsou škola. Při military jsem si užíval steeplechase

ikonka

Všestrannost a dostihy spojil ve své kariéře Milan Theimer. Military jezdil na mezinárodní úrovni. Zažil Velkou pardubickou v roli jezdce i trenéra. V našem rozhovoru zavzpomínal na nešťastný ročník 2008 i na nejvýraznější koně kariéry.
08.08.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Milana Theimera znají příznivci klasického jezdeckého sportu jako jezdce a trenéra ve všestrannosti, často ale odbíhal k dostihům. Jeho svěřenci několikrát běželi Velkou pardubickou, on sám ji také jel. Mnoho let je svázaný s Rudnou pod Pradědem, ale z Jeseníků nepochází.
 
„Narodil jsem se v Litomyšli a tam jsem v roce 1969 začal docházet do JO TJ Jiskra Litomyšl. Začal jsem se učit „jízdě koňmo“. Nikdo z rodiny, i když všichni měli rádi přírodu, kolem koní nepracoval. Jen dědeček, když byl v 1. světové válce zajatcem v Rusku, pracoval u popa na statku a koně pak dostal na cestu domů,“ vzpomíná Milan Theimer na dávné spojení rodiny s koňmi.
 
A přestože byl ze začátku veden v litomyšlském klubu k drezuře, velmi rychle propadl všestrannosti. „Mými učiteli byli tehdy Ladislav Novotný, František Hárych a Zdeněk Jílek. Když mě vzali na vyjížďku, skákali jsme přes vše, co přišlo do cesty. Třeba lavičky nebo i přes zaparkovanou motorku,“ popisuje Milan Theimer své zážitky. Zdeněk Jílek ho ovlivnil nejvíc. „Ujal se mě a začal se mnou systematicky trénovat. To díky němu mi učarovala všestrannost, je můj velký učitel.“
 
 

Sportovní zkušenosti

První start na závodech se odehrál v roce 1973 při Ceně Primátorské hráze v Litomyšli. „Vyhrál jsem tehdy židličkovou,“ směje se Milan Theimer a dodává: „První opravdové vítězství přišlo až v roce 1975, kdy jsem vyhrál finále Zlaté podkovy v Humpolci v kategorii Bronzové podkovy. Bylo to s Bertou.“
 
V té době studoval lesnickou školu v Trutnově. Při škole fungoval jezdecký oddíl, a když tam nastoupil, rozhodlo se vedení, že pořídí koně do všestrannosti. „Vybrali jsme v Heřmanově Městci čtyřletého valacha jménem Nelson. Byl po plnokrevném hřebci Kodex a matka oboustranná Noniuska. Tehdy ve Slatiňanech byl Výzkumný ústav chovu koní a vytvořili „huntera“. Povedlo se jim to,“ líčí Milan Theimer.
 

Čtěte také: Rozhodčí se báli Cedra dekorovat, říká o svém nejlepším koni Hudeček

 
S Nelsonem nebyla zpočátku jednoduchá spolupráce, ale postupně se vypracovali k úspěchům. „Trénoval jsem s ním převážně sám, na dálku se Zdeňkem Jílkem. S drezurou mi pomáhal Norbert Záliš. Když jsem pak byl zařazen do reprezentace, začal jsem pracovat s takovými velikány, jako byl major Svoboda, plukovník Novosad a později Erich Režnar,“ říká Milan Theimer o době, kdy se s Nelsonem dostal na úroveň T. V roce 1979 s ním dojel pátý na mistrovství ČSSR v Karlových Varech.
 
 

První ostruhy v dostizích

Společná kariéra s Nelsonem skončila, když odešel Milan Theimer z Trutnova do Brna na Vysokou školu zemědělskou. „Po studiích a vojně jsem nastoupil do JZD Družba Velký Týnec a v Majetíně jsem založil jezdecký oddíl, který funguje dodnes. Já jsem později dostal nabídku práce ve Státním statku Bruntál – Světlá Hora. Byl jsem tam od roku 1986 a konečně jsem se mohl koním věnovat v rámci práce,“ říká k okamžiku, kdy se jeho životní cesta spojila s dostihy.
 
„Na statku byl chov slezského norika, který jsem přímo vedl. Kromě toho tam byla i dostihová stáj a v ní vycházející hvězda Železník. Taky samozřejmě Pepa Váňa, Čestmír Olehla, Tonda Novák a další. Ve stáji, která fungovala jako běžný jezdecký klub, se připravovali dostihoví i sportovní koně, ale jako zájmová činnost. Prostě obyčejný klub, kterých tehdy bylo mnoho. Tam jsem konečně také mohl alespoň občas zaskočit do dostihu, třeba když se kluci „rozbili“. S dostihy jsem koketoval už dříve, military se tehdy jezdilo ještě jako kompletní soutěž, tedy při terénní zkoušce dvě klusovky, steeplechase a kros. A v tom steeplechase jsem si to vždy užíval. Jenže ono to pak v opravdovém dostihu, kdy už je vás víc a taky se jede sakra rychle, vypadá jinak. Je to obrovská škola, člověk začne chápat toho koně úplně jinak a vážit si jeho schopností,“ dodává.
 
 

Všestrannost a dostihy ruku v ruce

V té době se v životě Milana Theimera propojily dostihy s všestranností naplno. „Podílel jsem se na přípravě koní, třeba Železníka, Paramona, Genory a dalších. Přes zimu normálně pracovali jako militaristi a na jaře po prvních halovkách v Opavě začali víc cválat a šli pak do dostihů. Statek mi tehdy koupil koně do military - Amíra.  Byl to obyčejný hnědák, ničím nezaujal, ale srdce měl bojovníka. V roce 1989 jsem s ním vyhrál mistrovství ČSSR a o rok později mistrovství České republiky,“ popisuje Milan Theimer, jak začal závodit s koněm, po němž se jmenuje i jeho současné působiště JK Amír Rudná pod Pradědem. 
 
„Byl to společně s Važcem první kůň, kterého jsme měli, když jsme se po roce 1992 osamostatnili a založili jsme vlastní oddíl. S Važcem moje žena Naďa Knopová později vyhrála mistrovství republiky 1998. Ještě jsme měli také Majstra a jeho polobratra Majálese,“ jmenuje Milan Theimer dalšího výrazného koně jeho kariéry bělouše Majálese. Společně závodili na tehdejší úrovni dvou hvězd, dnes tří hvězd, v Polsku, Rakousku nebo Francii.
 
 

Velká pardubická

Zkušenosti má Milan Theimer i s Velkou pardubickou steeplechase, a to ve více rolích. V roce 1992 nastoupil na start nejslavnějšího tuzemského dostihu v sedle polokrevné Monky. „Nejvyšší ambice jsem neměl, ale chtěl jsem alespoň dokončit. Jenže to byl ten ročník, kdy „ochránci“ zvířat svými protesty narušili průběh dostihu, kvůli nim došlo na Taxisu k mnoha pádům, včetně mě. Ještě jsem nasedl, to se tehdy mohlo, ale za "irskou" jsem to vzdal,“ vzpomíná Milan Theimer, který potom absolvoval kurz a získal licenci trenéra dostihových koní.
 
V roce 1997 se do Rudné dostal další později známý a úspěšný kůň. „V Napajedlech na aukci jsme koupili Klipa, kterého jsme začali připravovat do dostihů. Běhal jako dvouletý a tříletý a měl i nějaká vítězství,“ popisuje Milan Theimer s tím, že Klip přešel ve čtyřech letech do klasického sportu. Jak jinak, než do všestrannosti. S Naďou Knopovou v sedle startoval na mistrovství republiky v Humpolci i na mistrovství světa mladých koní v Lion D´Angeres. 
 

Psali jsme také: Theimerová: Za čistým ovzduším k nám jezdí i koně s dýchacími problémy

 
„V zimě na přelomu roku 2004 a 2005 jsem byl na práci v Anglii a po návratu jsem začal znovu připravovat koně do dostihů. Domluvil jsem se tehdy s panem Hájkem, který koupil Albertovec, a Klipa jsme jim prodali s tím, že bude startovat ve Velké. Hned za rok se Klip postavil na start s Jardou Myškou, který ho perfektně odjezdil. Po chybě na velké vodě dojel pátý. Potom jsem dostal další koně do tréninku a v roce 2008 už jsem měl na startu Klipa a Amant Grise,“ dostává se ve vzpomínkách Milan Theimer k ročníku, který byl tragický.
 
„Všechno šlo jako na drátku, až na „náměstí“ Marek Stromský, který jezdil Amanta, ze špatné strany objel točný bod. Vlivem toho Klip s Faltejskem ztratili rychlost a na prodlouženém Taxisu si Klip po pádu zlomil nohu a musel být utracen. Mezitím v rekordním čase Amant proběhl cílem, ale vzápětí byl diskvalifikován. Poslední kapka byla, že v noci zemřel majitel Albertovce pan Hájek.“
 
Na dostihy ale Milan Theimer nezanevřel. „Život šel dál. Přišli noví koně do tréninku, mezi nimi Charme Look. Jako tříletý vyhrál rovinu a jako čtyřletý hned v prvním startu ve steeplechase zvítězil. A pak skoro pokaždé. Jenže po dvou úspěšných sezonách došlo k drobnému zranění a koně mi majitelé vzali. Dali je do tréninku k Martině Růžičkové. Tam pak Charm Look vyhrál Velkou pardubickou,“ vrací se Milan Theimer k posledním velkým aktivitám v turfu.
 
 

Česká jezdecká federace

Vedle jezdecké a trenérské kariéry působil Milan Theimer mnoho let v České jezdecké federaci. „Od roku 1999 jsem byl předsedou disciplinární komise, a to na tři volební období. Potom jsem byl zvolený viceprezidentem pro sport, což trvalo do roku 2015. Když skončil jako prezident Jaroslav Pecháček, skončil jsem také,“ říká. 
 
„Rezignoval jsem na nějaké funkcionaření, a je mi dobře. Už ani netrénuji, chodím na částečný úvazek učit na zemědělskou školu do Olomouce. Doma jsem si udělal radost, když jsem postavil oboru s daňky. Stáj a koně jsem přenechal ženě a dcerám a pomáhám jim s drobnostmi, pracuji s traktorem, dělám krmení. Taky u nás buduji menší závodiště, každý rok děláme závody ve všestrannosti. Jsou určené spíš pro mladé koně, do ZL. Aby získali odvahu, chuť cválat, sebevědomí. Seznámí se s různými profily, terénními nerovnostmi, aby se trochu takzvaně rozchodili. Takže já si teď tak hraju a na koně se chodím jen dívat,“ uzavírá Milan Theimer. 
 
Foto: poskytl Milan Theimer



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE