reklama 11D

Borec, řekl Dettori o Ponntosovi. Český šampion se teď vrátí do Paříže

ikonka

Páté místo českého zástupce Ponntose v britské sprinterské grupě 2 z minulého pátku je historický výsledek. Pokud zůstane hřebec MUDr. Evy Nieslanikové zdravý, po startech za kanálem La Manche ho nyní čeká dvojice grupových dostihů v Longchamp.
02.08.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Koně se vydali k odsedlání a dvojice mužů si v rychlosti vyměňovala dojmy z právě odběhnutého dostihu. Ač se minulý pátek v britském Goodwoodu potkali v odlišných rolích, spojovalo je hned několik věcí - dlouholeté zkušenosti, neutuchající dostihové nadšení a čtyřletý hřebec hájící barvy České republiky.

Oběma - nejpopulárnějšímu evropskému žokeji v bílo-oranžovém dresu i někdejšímu trojnásobnému šampionovi českých jezdců v propoceném bílém tričku a s vodítkem v ruce - přelétl přes tvář krátký úsměv. Co si Frankie Dettori a Jan Rája po pátém místě Ponntose v King George Qatar Stakes vlastně pověděli?

"Dettori říkal, že kůň je borec, ale těch posledních padesát metrů už podle něj bylo na doraz. Vysvětloval jsem mu, že Ponntos není bojovník. On to po startu nakopne a drží tempo, ale není to kůň, který by v závěru stále přidával. Je ochoten odevzdat jezdci to, co má v sobě. Když ho však předjedou koně, tak to spíš vzdá. Baví ho mít nad soupeři převahu, ale jakmile by měl někoho dohánět nebo předjíždět, to už není jeho styl," přemítá Rája.

 

Psali jsme: Necelé dvě délky od vítěze. Ponntos bere páté místo v Goodwoodu

 

Závěrečných padesát metrů, které asistent trenéra Miroslava Nieslanika zmiňuje, rozhodlo na pěti furlonzích britské grupy 2 o konečném výsledku. Dlouho vedoucí Ponntos držel ještě u mezníku označujícího poslední furlong druhé místo za vítězícím Khaademem, ale těsně před cílovým sloupkem se před něj kromě druhého Raasela posunuli i finišující Caturra a Lazuli.

Hřebec stáje MUDr. Evy Nieslanikové dosáhl tabulovým umístěním v britské sprinterské grupě na historický úspěch a definitivně se etabloval v mezinárodní elitě na 1000 metrů. Tušimický tým byl spokojen, byť pro jeho páteční výsledek zároveň platilo i ono okřídlené "tak blízko, a přece tak daleko"... Na vítěze ztrácel český šampion sprinterů jen 1 1/4 délky, krk a krátkou hlavu. Což znamená Racing Post Rating 112, jen o čtyři libry nižší než hřebec obdržel za grupové vítězství v Paříži.

"Jsme rádi. Ostudu jsme neudělali a Ponntos se zase poměřil s nejlepšími koňmi. Zklamaní jsme určitě nebyli, byť se člověk chvíli drží za hlavu, když vás kousíček před cílem přejede třetí a čtvrtý kůň," hodnotil Rája.

"Hodnotíme to pozitivně, byť nám chybělo jen málo k ještě lepšímu výsledku. Před startem jsme se těšili na rovinu z kopce, zpětně viděno je trochu otázka, zda to také nebyl faktor, že to ti koně neměli až tak těžké, nikdo se nezastavil a všichni přišli koncem. Vítěz určitě není špatný kůň," dodal manažer stáje Petr Nieslanik.

Podzim ve znamení "Abbaye"

Právě na postavě vítězného Khaadema lze ilustrovat vrtkavost a nevypočitatelnost vrcholných sprintů. V červnovém King’s Stand Stakes přišel svěřenec Charlese Hillse o veškeré šance už na startu, když odskočil z boxů bez svého jezdce a své schopnosti mohl ukázat pouze “mimo soutěž” jako volný kůň cválající vedle australské superhvězdy Nature Stripa.

"Na této úrovni asi už opravdu hraje svou roli i jistá dávka štěstí a to, jak se kůň v daný den vyspí. Jednou zaběhne a je první, podruhé zase třeba desátý. Místní pozorovatelé nám říkali, že tisícovky v Anglii jsou hodně těžké, oni se na tu distanci specializují, a proto tam mají tolik grupových tisícovek. Ve Francii jsou jen tři za rok," podotýká Nieslanik.

Závodiště i mítink Glorious Goodwood českou výpravu nadchly. "Bylo to parádní, všechno do detailu propracované. Úchvatná lesnatá krajina a louky, mezi tím všude cestičky a také golfové hřiště. Bezchybná organizace, hodně diváků a atmosféra jako v Ascotu. Byli jsme nadšení a pokud to jen trochu půjde, budeme se chtít ještě někdy vrátit. Vzhledem k tomu, že se Ponntos umístil, pořadatelé avizovali zájem nás znovu pozvat," dodal Nieslanik.

 

Čtěte také: Belgická stáj v Česku. Na mých koních začínal Soumillon, říká Boermans

 

Další Ponntosovy cíle pro zbytek sezony leží v pařížském Longchamp. Nejprve by měl směřovat 11. září do grupy 3 Qatar Prix du Petit Couvert (1000 m, 80 000 eur) a posléze ho čeká 2. října návrat do Prix de l’ Abbaye de Longchamp Longines v rámcovém programu Ceny vítězného oblouku, kde loni doběhl šestý.

"Ten zářijový dostih je předzkouška Abbaye. Kůň je v pořádku a pokud bude nadále zdravý, vypravili bychom se tam. Zůstaneme teď ve Francii a necháme to na pohodu. Cesty do Paříže máme zaběhnuté a je to bez všech těch komplikací jako trajekt, celnice a veterináři, které jsme podstoupili při obou anglických výpravách," potvrzuje Nieslanik.

Kdy do Anglie? Alespoň čtyři dny předem

Cesta s koněm na britské ostrovy se podle zkušeností tušimické centrály v éře po brexitu nedá absolvovat pod 20 hodin. "Všude stojíte, všude čekáte. Je to opravdu martyrium,” líčí Jan Rája. “Cestu tam Ponntos zvládl, ale na té zpáteční byl zdrchaný, i když jsme vyjeli až ráno po dostihu."

Právě nemalé cestovní útrapy jsou podle něj výrazně limitující faktor, pokud jde o případné pravidelnější účasti českých koní za kanálem La Manche.

"Aby se to dalo absolvovat častěji, bylo by nutné být na místě tak s týdenním předstihem. Minimum jsou podle mého názoru čtyři dny před dostihem. Ověřil jsem si to i na Ponntosovi. První den po příjezdu jsem ho jen vodil, druhý den už byl čilejší. Třetí den si tam se mnou tak poklusával a čtvrtý den už vyloženě vymýšlel hlouposti a začalo ho to bavit," směje se Rája.

Mimořádně sledovanou otázkou bylo po celé jaro Ponntosovo jezdecké obsazení. Při květnovém vítězství v pařížské grupě 3 ho jel Frankie Dettori, o měsíc později na Royal Ascotu dal tým trenéra Miroslava Nieslanika přednost tehdejší stájové jedničce Tomáši Lukáškovi.

V Goodwoodu se vrátil do hřebcova sedla opět Dettori a pokud nebude mít v podzimních pařížských grupách jiné závazky, měla by spolupráce pokračovat. "Dettori projevil zájem Ponntose dál jezdit, vyměnili jsme si kontakty. Teď zůstává ještě otevřené, jestli bude v těch konkrétních dostizích volný a nebude muset dát přednost stájím, pro které jezdí pravidelně," uzavřel Petr Nieslanik.

 

Krátce ze zahraničí

 

Čtyřletý valach Azov, kterého pro ukrajinského majitele Viktora Tymošenka trénuje Václav Luka mladší, se čtrnáct měsíců od čtvrtého místa ve francouzském listed vrátil na dráhu. Pod Eddym Hardouinem doběhl na dotované šesté pozici v Prix de la Tour aux Crabes (1100 m, 27 000 eur) v Dieppe.

Foto: Petra Mikesková




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE