reklama 11D

Od ještěrek ke koním. Miroslav Veselý si splnil svůj podnikatelský sen

ikonka

Na svoji nejnovější prodejnu, ve které je k dostání vše pro rybičky, papoušky, králíky, psy, kočky, ale i koně a také jezdce, je Miroslav Veselý náležitě hrdý. Ačkoliv má za sebou řadu podnikatelských úspěchů, splnil si další ze svých pracovních snů.
06.08.2022 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
V čestlickém obchodním centru Spektrum, kousek od dálnice D1, vybudoval Miroslav Veselý velký obchod spojující koňský sortiment a zverimex. 
 
Překvapivě se však jeho odpověď na otázku, na co je nejvíce pyšný, když se rozhlédne po prodejně EquiZoo, netýkala velké prodejní plochy, ani luxusního prostředí prodejny, dokonce ani šíře nabídky. „Nejpodstatnější na tom všem je, že mi podařilo dát dohromady partu lidí, se kterou jsem se za celou svou dlouhou životní etapu někde setkal, potom jsme se zase rozešli a na tomto projektu jsme se zase sešli. Toto považuji za to nejcennější, co tady je. Máme tady kamarádskou atmosféru a děláme všichni to, co nám baví a nejenom to, co je naše zaměstnání,“ říká v úvodu nedávno publikovaného podcastu EquiRadia.
 
Koňský sortiment má ve zmíněné prodejně výrazné zastoupení, přitom Miroslav Veselý se neřadí mezi aktivní jezdce. Koně obdivuje a má k nim blízko díky rodině, sám však preferuje více jiná zvířata. „Mně je osobně nejbližší pes. Máme už čtvrtého ridgebacka, prožili jsme s nimi celý život a zároveň to je láska na celý život. My rádi s manželkou sportujeme, takže toto plemeno se k nám hodí. Je to aktivní pes na dlouhé vycházky a v domě, kde žijeme, tak nás ten pes neustále stopuje a má pořád dobrou náladu. Je to takový katalyzátor celé naší rodiny,“ prozradil. 
 

Psali jsme: Před koňmi byla v Hradištku stáčírna minerální vody, vypráví Půlpánová

 

Pes však nebyl jeho první zvíře. „Tím byly ještěrky, později hlavně rybičky, kterým se věnuji od šesti let,“ dozvídáme se. A co ho tedy přivedlo ke koním? „Moje cesty s koňmi se zkřížily v úplném dětství, protože rodiče měli takovou starou chalupu v kokořínském údolí, kde se v té době nechovalo skoro nic a zrovna vedle nás tam byla rodina, která měla tři koně. V životě jsem na nich neseděl jako jezdec, vždycky jsme je akorát chodili pást, jezdili jsme s povozem a tak dále. Ke koním mám vztah jako ke každému jinému zvířeti, které jsem choval a obecně všechny zvířata a přírodu mám hrozně rád. Kůň byl dříve spíše na tu práci a nad ježděním jsem ani nijak více neuvažoval, nebyla příležitost a nějakým způsobem mě to minulo,“ vysvětluje. Nakonec se však ke koním dostal blíže, ale o tom až později.
 
Chovatelství zvířat se Miroslav Veselý začal aktivně věnovat již před revolucí. „Dlouhou dobu jsem strávil v divadle Na zábradlí a při tom jsem se už současně věnoval těm svým chovatelským zálibám. Měl jsem velikou pěstírnu a v té době už jsme byli největší vývozce do Německa. Díky tomu jsem měl možnost si dovézt i zajímavé druhy ryb z přírody z jezer Tanganika a Malawi a věnoval jsem se tomu tenkrát už dost naplno. Divadlo bylo pro mě také záliba, ale byl to drahý koníček a na uživení to moc nebylo. S těmi rybami se mi hodně dařilo, měl jsem mnoho velkých úspěchů a prodával jsem je zase dál přes zverimexy a nosil jsem je do chovatelských prodejen a u toho jsem poznal mnoho lidí v tomto oboru. Zjistil jsem, že je to velmi zajímavá věc a v té době už to byl můj sen, abych jednou také měl svojí vlastní prodejnu, protože mě to nesmírně lákalo,“ vzpomíná.
 
„Už v roce 1990 jsem získal živnostenské oprávnění a začal jsem si dovážet ryby z celého světa, což pro mě byl sen všech snů a naplnění něčeho neuvěřitelného. Ryby jsem si dovážel z Kolumbie, Nigérie a z Asie, bylo to neuvěřitelné. Ve stejném roce jsem si pořídil svou první prodejnu, kde jsem testoval postupně veškeré zboží a máme jí stále. Teď jí má na starosti moje manželka, která mi dodnes děkuje, že jsem jí přivedl k tomuto krásnému chovatelství,“ spokojeně pronesl.  
 

Nepřehlédněte: Z obchodu s koňmi se vytratila veškerá romantika, říká Týna Doležalová

 
Jeden z dalších podnikatelských zlomů přišel na přelomu tisíciletí. „Impulsem pro nás byla v roce 2000 nemoc šílených krav, kdy jsme najednou byli odříznutí od krmiv a neměli jsme co dovážet a prodávat. Napadlo mě, že bychom mohli udělat chovatelský řetězec po evropském vzoru. Otevřeli jsme první prodejnu a byla to první prodejna v nákupním centru. Šlo to krok za krokem a v roce 2008 jsme těch prodejen měli už šedesát pět. Každá byla udělaná se stejnou péčí, a to k chovatelství patří. Kvalita musí vždycky dominovat nad kvantitou. Emoci musíme umět na lidi přenést a popularizovat chovatelství,“ přesvědčeně konstatuje.
 
To však ještě bylo poměrně daleko od zapojení do prodeje všeho kolem koní a jezdectví. Projekt mu v hlavě uzrával poměrně dlouho. „Myšlenku propojení s koňmi jsem měl v hlavě už déle. Inspirovaly mě zahraniční prodejny, kde jsem viděl pokus o něco takového, ale nikdy ten poměr nebyl úplně dobře vyvážený a kompletní. V té době manželka mého syna měla své tři koně a dostal jsem se k tomu ještě víc a seznámil jsem s tím blíže. Viděl jsem, že prostor by tady pro to byl a chtěl jsem udělat projekt, který už po mně nebude nikdo kopírovat nebo řetězit, protože to nebude tak snadné. Podařilo se mi získat prostor v nákupním centru Spektrum v Čestlicích, což je ideální prostor. Každý obchod má tři pilíře. Jeden jsou lidi, druhý je sortiment a třetí je lokace. Lidi jsou však pořád na tom prvním místě a ty já jsem u sebe stále měl. Pracovalo se mi s nimi velmi dobře, a i toto uspíšilo moje představy,“ pokračuje ve vyprávění. 
 
„Chovatelství pro nás známé bylo, provozujeme naši síť prodejen Happy Zoo, kde máme pět prodejen a e-shop, takže tam jsme si ještě více prohloubili znalosti sortimentu. Koně byli pro nás opravdu taková velká neznámá. S kolegy z bývalých působišť, kteří ke koním blízko měli, jsme o tom diskutovali a vytvořili jsme si nějaký byznys plán, kolik z té prodejny by měly tvořit potřeby chovatelské a kolik potřeby pro koně. Máme to rozdělené 2:1. Dva díly chovatelství a jeden díl pro jezdectví,“ prozrazuje podrobnosti ze stanovených cílů. Co se týče chovatelství, dosáhl jej snadněji, než čekal. Koňský sortiment jezdecká veřejnost v Čestlicích teprve objevuje. 
 

Čtěte také: Stuchlík: Za maturitu jsem si přál svářečku, Ježíšek pak přinesl pilu

 
„Než jsme stanovovali, kolik máme z těch 850 metrů prodejny určit pro chovatelství a kolik pro jezdectví, tak jsem si vše musel důkladně prostudovat, tím myslím i šíři jezdeckého sortimentu. Na základě toho jsme to s jezdecky založenou vedoucí prodejny postavili a od té doby už jsme sortiment asi o dvě třtiny rozšířili. Samozřejmě se pořád učíme, protože není to rozhodně nic snadného. Hledali jsme dobré spolupracovníky, kteří mají zkušenosti s jezdectvím a přihlásilo se nám mnohem více lidí. Možná díky tomu to byla i výhoda, že jsme náš tým doplnili poměrně snadno bez větších turbulencí. Ten, kdo se pohybuje kolem koní, tak je zvyklý opravdu tvrdě pracovat. V těch zájmových chovech je toto trochu jiné. Je tam sice mnoho milovníků zvířat, ale jejich představa, že si tady budou půl dne hladit králíka nebyla úplně na místě. Je to tady o těžké práci a nošení pytlů a těžkých věcí, a to koňáky nezaskočilo. V tom našem je nyní každý specialista na své odvětví a další členy týmu poté také školí. Je to taková vzájemná výměna zkušeností a každý je stejně důležitý člen týmu,“ hrdě prohlašuje ve vysílání EquiRadia na adresu svých zaměstnanců. 
 
Zda prodejna EquiZoo zůstane pouze jedna, nebo se z ní stane další řetězec, na takovou otázku Miroslav Veselý jednoznačnou odpověď nemá. „Že toto zůstane naše jediná prodejna, tak to říct nemůžu. Byl jsem vždycky zvyklý si hrát na velkém hřišti, a to mi tady trochu chybí. Rozhodně se rozšiřování nezříkám, ale je to pilotní projekt, takže dokud ho nedoladíme k dokonalosti, tak o ničem dalším uvažovat nebudeme. V prvním plánu ani nebyl hned zisk, ale nějaký průsečík všech mých životních zkušeností a snaha o vytvoření toho nejlepšího, co jsem se v životě naučil. Jestli to bude jen pilotní projekt, to mi je v tuto chvíli úplně jedno,“ dodává.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE