reklama 11B

Alice Němčanská: Fyzické zkoušení koní se v této době téměř vytratilo

ikonka

Austrálie, USA, Čína a Taiwan, to je jen částečný výčet zemí, do nichž už několik let zprostředkovává prodej sportovních koní Alice Němčanská. Prodej koní nyní probíhá převážně na základě videí, které konzultuje se známými jezdci a trenéry.
02.02.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

Ve světě jezdeckého sportu se pohybuje Alice Němčanská již desátým rokem, avšak jako malá nikdy koním nevěnovala zvýšenou pozornost. „Mam starší sestru, která vyrůstala u koní a jezdila rekreačně. Pamatuji si, že v našem společném pokoji všude byly plakáty koní. Já se věnovala svému koníčku, pro který jsem žila, a to byl scouting,“ zmiňuje Alice, která dokonce označila svá první setkání s koňmi za tragická a dodala s úsměvem: „Jevila jsem k nim respekt. U každé ohrady mě hned vyděsil jejich dupot a mojí první reakcí byl útěk.“
 
Jaké další vzpomínky máte z dřívějších dob v jezdeckém prostředí?
Pamatuji si dodnes, když jsem trávila nějaký čas ve Francii při výměnném pobytu, že jsem se vědomě setkala poprvé s koňmi. Pokusila jsem tam svůj vnitřní strach přes ohradu překonat. Tehdy jsem ještě absolutně netušila, kam povede má budoucnost. Kromě mé sestry nikdo další z mého okolí ke koním vztah neměl. 
 
Máte sama za sebou nějakou sportovní jezdeckou zkušenost?
Sama jezdecké zkušenosti nemám. Byly doby, kdy jsem se na koni chtěla učit jezdit, abych si našla k nim nějakou hlubší cestu, abych se s nimi mohla jít projít do lesa a vypnout okolní ruch v dnešním světě. Ale díky tomu, že jsem nesčetněkrát skončila na zemi, jsem usoudila, že tyhle „nápady“ přenechám jiným a najdu si tu cestu raději jinak. Vždycky jsem si myslela, že jedině jezdec najde své spojení s koněm, ale po mnoholeté praxi jsem přišla na to, že i člověk, který připravuje koně do tréninku, na závody a celkově s nimi pracuje, tak i to vede k mnoha zkušenostem, citu, a hlavně zodpovědnosti k tomuto zvířeti. 
 
Co vás tedy přimělo začít se zabývat prodejem koní? 
Na vysoké škole jsem se zabývala studiem pro následné podnikání. Vždy mě zajímalo odvětví cestovního ruchu či nějaká spolupráce se zahraničím. Rozhodla jsem se také pro studium anglického jazyka. Stále tam tedy nebylo nic, co by vykazovalo známky života kolem koní. 
Během studia jsem si našla brigádu, kde jsem měla možnost se potkat s mou, dnes již bývalou, kolegyní, která mě do světa koní zavedla. Má tehdejší základní úroveň angličtiny ve spojení s její zkušeností kolem koní nás po nějaké době přivedly na nápad pokusit se skloubit tyto dvě vlastnosti dohromady. Samozřejmě, že to nebylo jednoduché. Já sama jsem neuměla ještě v té době rozeznat klus od cvalu, takže po ukončení studia mě čekala další škola od úplného začátku u koní.  
 
Je to pro vás nyní práce na plný úvazek? O jak časově náročné zaměstnání se jedná? 
Začátky byly velice krušné a těžké pro celý náš tým. Několik let jsme vyvíjeli jak sami sebe, tak i kooperaci ve světě a nyní je to pro mě již práce na plný úvazek, která časové i psychicky zaměstná nejenom mě samotnou, ale i lidi, kteří se mnou spolupracují. Toho si nesmírně vážím. Jedno vím však jistě, a sice to, že největší školu a zkušenosti jsme získali hlavně díky našim odběratelům koní ve světe, konkrétně nejvíce těm z Ameriky.  
 
Můžete nám nastínit, jak postupujete při prodeji koní? Co vše je potřeba provést, vyřídit…
Většina koní je nabízena na základě aktuálních videí, fotografií a všeho, co může daný klient získat. Každý kůň v dnešní době při prodeji musí mít zhotovenou minimálně základní prodejní sadu rentgenových snímků, potom se postupuje dle požadavků klienta. Hlavní úkolem je najít klienta pro nabízeného koně, zpracování videí a veškerý marketing. Při exportu je samozřejmě potřeba vyřídit let a dopravu tzv. „door to door“, což zahrnuje veškeré potřebné dokumenty a krevní testy, aby tak kůň mohl bez problémů opustit zemi. 
 
Je potřeba nějak speciálně připravovat koně před samotným prodejem? 
Koně není nijak speciálně potřeba připravovat před samotným prodejem, to je čistě na rozhodnutí prodejců. Z mé zkušenosti je každý kůň nabízen individuálně tak, jak se narodil, jak se projevuje a kam sahají jeho schopnosti. 
 

Psali jsme: Jsem Býk. Když si něco umanu, jdu si za tím, říká Tereza Bezrouková

 
Poté co se zájemci rozhodnou pro pořízení koně, jaký bývá následující postup? Dopravu hradí a zajišťuje nový majitel? 
Veškerý servis i doprava jsou hrazeny novým klientem. Celý tento proces není zrovna nejlevnější a nejjednodušší, tudíž je mým úkolem být pro naše klienty i majitele koní kdykoliv k dispozici. Chci, aby se mohli na mě spolehnout, že vše je provedeno v co největším pořádku. S nadsázkou říkám, že toto není prodej rohlíků, ale živých tvorů. 
 
Setkala jste se již s nějakými problémovými zákazníky nebo třeba se vám koně vrátili ve zhoršeném stavu?
Asi bych lhala sama sobě, kdybych tvrdila, že mám 100% spokojené zákazníky a všichni zakoupení koně udělají úsměv všem klientům. Z 98 % můžu však říct, že naštěstí koně vyhovují a noví majitelé jsou s koňmi spokojeni. Určitě se stane, že některé koně nevyhovují, buď jezdecky či charakterově. Přece jen, bez vyzkoušení je to jako koupit los v loterii. Většinou mám klienty v USA a spolupracuji hlavně s trenéry, kteří se mnou diskutují o projevu koně, tudíž na základě komunikace a dotáčení videí je sděleno a podchyceno spoustu podnětů, které by mohly vyvolat případně tato nedorozumění. Nikdy se mi žádný kůň zpět nevrátil. Vždy se našly kompromisy, kdy jsme s novým majitelem našli řešení. 
 
Zmínila jste klienty z USA. Do kterých dalších zajímavých stájí, destinací jste již „své“ koně prodala?
Úplně nejvíc zajímavá země z pozice zajišťování přepravy a pohledu milovníka zeměpisu byla Austrálie, ale najdou se i další, jako například Taiwan a Čína . Do Austrálie jsme tehdy prodali s panem Jurajem Berem tehdy jeho tříletého hřebce, který do dané lokace byl převážen skoro tři měsíce, kvůli podmínkám karantény. Věřím, že pro koně to nebylo jednoduché, ale nyní, když vidím výsledky po několika letech a vím, že se mu daří, tak jsem šťastná za tuto zkušenost. 
 
Spolupracujete i s nějakými známými světovými jezdci?
Má spolupráce s tuzemskými a zahraničními jezdci je velice rozmanitá. Mohla jsem se seznámit blíže se známými jezdci jako je například Andrej Holý, se kterým spolupracuji aktivně dlouhodobě. Dále s Markem Klusem, s Miroslavem Trundou, se kterým nespolupracuji jen při prodeji koní, ale i po veterinární stránce, poté Jan Cigán a mnoho dalších. Ze zahraničních jezdců je to například italský jezdec Simone Zaraffi a Alexanne Thibault. Také jsem narazila i na známější osoby z politických sfér, třebana právničku anglické královny, která si zakoupila koně.
 
Je tento obor nějakým způsobem ovlivněn covidovou pandemickou situací? Pociťujete nějaké rozdíly v zájmu? 
Dva roky zpět, když se covid-19 rozšířil do celého světa můžu říct, že trh s koňmi byl velice poznamenaný na nějakou dobu. Po lepším seznámení s pravidly a podmínkami si našli lidé zase tu cestu a trh se opět rozjel. Znatelné bylo omezení návštěvnosti ze zahraničí. Dříve jsme tu měly například Američany i jiné klienty skoro každý měsíc, nyní se bohužel tato návštěvnost a fyzické zkoušení koní skoro vytratily. Pevně věřím, že to nebude trvalý stav a opět budeme moci naše klienty přivítat, ale aktuálně z 99 % jsou obchody s koňmi uzavřeny na základě videí a dalších komunikačních prostředků.
 
Co by podle vás měl potenciální majitel před samotnou koupí koně takto na dálku všechno zohledňovat? 
Nemyslím si, že by klient na dálku měl něco zvlášť zohledňovat. Pro mě je ctí a radostí, že vůbec máme možnost mít klienty až ze zámoří, tudíž musíme my spíše zohlednit a postupovat tak, aby ten, kdo to celé financuje, měl 110 % full servis. Kupující se převážně rozhoduje samozřejmě prostřednictvím prezentace a marketingu, zdravotního stavu koně a aktivity prodejce. Většinu svých klientů považuji za přátelé a jsem pro ně na příjmu ve dne i v noci.  
 
Co je pro vás osobně při prodeji koní a práci tohoto druhu nejdůležitější? 
Na závěr bych sdělila, že nejdůležitější při prodeji koní a celkově při této práci je být čestný a udržet si jméno. Mít kolem sebe ten správný tým lidí, který s vámi spolupracuje. Důležité je být zodpovědný v tom, s kým a s čím obchodujete. 
 
Foto: poskytla Alice Nemčanská 



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE