reklama 11A

Nikdy nedocenil svůj talent. Zemřel vítěz Velké národní Liam Treadwell

ikonka

Ve věku 34 let náhle zemřel britský žokej Liam Treadwell. Vítěz Velké národní z roku 2009 opakovaně jezdil i v Pardubicích, kde před osmi lety pravidelně vedl "krále kvalifikací" Trezora a umístil se na druhém místě v Ceně Labe.
24.06.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Největší úspěch v kariéře Liama Treadwella se zrodil jako synonymum velkého dostihového překvapení. V roce 2009 zvítězil po brilantním jezdeckém výkonu na outsiderovi 100:1 Mon Mome ve Velké národní a ze dne na den se stal jedním z nejznámějších překážkových žokejů. V úterý byl nalezen doma bez známek života. Bylo mu pouhých 34 let.
 
Rodák z Arundelu ve West Sussexu se podle britských médií potýkal několik let s depresemi. "Jsem v naprostém šoku a nevím, jak to vyjádřit. Byl to fantastický kluk, každý ho měl rád. Byla s ním legrace a každý ho respektoval jako špičkového jezdce. Jenže někdy lidé vypadají, že stojí na vrcholu a za kulisami je to úplně jiný příběh," řekl listu Racing Post šampion Richard Johnson.
 
"Cítím smutek a prázdnotu. Byl to můj kamarád, bude mi chybět. Liam byl typem člověka, který nikdy nedocenil, jak moc byl talentovaný a populární. Jel vítěze Velké národní, vyhrál na cheltenhamském festivalu a stejně ty úspěchy pořád shazoval. Musíme v dostihovém sportu neustále připomínat, že je k dispozici pomoc a podpora pro každou těžkou situaci," reagoval další špičkový překážkový žokej Tom Scudamore.
 

Video: Dostal jsem se k dobrým koním a je to znát, říká Seménka

 
Treadwellovi rodiče pracovali ve stáji trenéra Johna Dunlopa. Jednu z prvních šancí dostal od trenéra Nicka Gifforda. "Trénoval jsem tenkrát koně pro point-to-point. Požádali mě, jestli by šestnáctiletý Liam jednoho mohl jet. Skončil těsně druhý a brzy už jezdil vítěze v regulérních dostizích," vzpomínal Gifford.
 
Treadwell se učil u Amandy Perrett a jeho začátky jsou spojeny s Dandym Nichollsem. Nasbíral 28 úspěchů v rovinových dostizích, než v roce 2004 změnil disciplínu. Na překážkách si připsal 308 vítězství. Jeho vzestup byl rychlý a působivý - už ve třiadvaceti letech se dočkal životního úspěchu na Mon Mome ve Velké národní a v roce 2013 přidal i vítězství v Cheltenhamu, kde s Carrickboyem ovládl Byrne Group Plate Handicap Chase.
 
 
V Pardubicích vyhrával s Trezorem
 
Do této éry spadají i jeho úspěšná vystoupení v Pardubicích. V roce 2012 ho s pomocí Ladislava Kubišty angažovala trenérka Hana Kabelková na svou tehdejší hvězdu Trezora. K pardubickému kursu Treadwell od začátku přistupoval velmi zodpovědně a s respektem. Ochotně přijel už na jaře a v létě, aby si dostatečně vyzkoušel koně i dráhu.
 
Nově sestavená dvojice ovládla květnovou (velmi lehce 6) i srpnovou kvalifikaci na Velkou pardubickou.  V samotném vrcholu překážkové sezony však přišlo zklamání, Trezor po aktivním průběhu za vedoucí Orphee des Blins v závěru zeslábl a obsadil osmé místo. Stáj byla zklamaná a k obnovení spolupráce už nedošlo. Až později se ukázalo, že Velká pardubická byla pro Trezora příliš dlouhá a neuspěl ani v žádném ze svých dalších startů.
 
Treadwell si připsal ještě druhé místo v Ceně Labe na bělce Sešlosti, kterou o rok později zadržel ve Velké pardubické.
 

Podcast s Martinou Havelkovou: Zatím všechno stíhám

 
V tišší fázi kariéry Treadwell chvíli hledal klid v roli pracovního jezdce, ale vždycky se nakonec vrátil. Jeho dostihovou kariéru výrazně zbrzdil těžký pád v Bangoru z března 2016, kdy upadl do bezvědomí. Na jaře 2018 se i kvůli zdravotním problémům rozhodl skončit. Rok pracoval ve stáji Eda de Gilese, než se rozhodl pro comeback a v minulé sezoně odjezdil deset vítězů. Souběžně s tím působil jako asistent u trenéra Alastaira Ralpha.
 
Reakce Treadwellových kolegů, soupeřů i přátel se vzácně shodují. "Nikdy jsem nepotkal nikoho, kdo by o Liamovi řekl křivé slovo. Byl to skvělý člověk a výborný kamarád," řekl jeho poslední zaměstnavatel Ralph.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE