reklama 11C

Donuts Reyor ukončil kariéru. Bojovníka s nevšedním finišem čeká výběh

ikonka

Napjatě očekávaný návrat třídového bělouše Donutse Reyora po dvouleté dostihové pauze se neuskuteční. Kariéru valacha stáje Lucky Service ukončilo vážné zranění v tréninku. O takovém koni sní každá stáj, říká jeho trenér Václav Luka mladší.
18.06.2020 10:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Tento týden skončila jedna z nejpozoruhodnějších dostihových kariér v českém turfu. Sedmiletý bělouš Donuts Reyor, který před třemi lety vyhrál pro trenéra Václava Luku mladšího a stáj Lucky Service s.r.o. dva tiercé handicapy v Chantilly a Deauville, byl penzionován poté, co mu byla diagnostikována zlomenina spěnkové kosti. K jeho dlouho připravovanému návratu na dráhu tak už nedojde.
 
"Jsem z toho strašně smutný. Donuts Reyor byl zosobněním snů každého trenéra a majitele. Byl to obrovský bojovník a neúnavný běžec. Menežovali jsme ho trochu jinak, ale jsem přesvědčený, že kdyby zůstal zdravý, stoprocentně by nakonec získal status blacktype," řekl serveru Jezdci.cz Václav Luka.
 
Donuts Reyor dlouhodobě laboroval se zdravotními problémy a prodělal operaci obou nohou. Letos se nacházel v plné přípravě na sezonu a k jeho comebacku po dvouleté přestávce mělo dojít v sobotu ve francouzském Compiegne.
 

Čtěte také: Těžký pád přinesl novou šanci. Dostihový příběh Bohumila Nedorostka

 
Zranění z práce tyto plány překazilo, populárního bělouše se však k úlevě celého stájového týmu navzdory vážné diagnóze podařilo zachránit. "Čeká ho klidný důchod u Dáši Svobodové, partnerky Bohuslava Mátla," potvrdil Luka.
 
Donuts Reyor absolvoval 24 startů, z nichž sedm dokázal proměnit ve vítězství. Na dotacích vyběhal 3,8 milionu korun, z toho 2,3 milionu v českém tréninku. Včetně francouzských prémií činí jeho celková bilance 229 405 eur (6,1 milionu Kč). Oba jeho největší úspěchy - vítězství ve velkých francouzských handicapech o 52 000 a 55 000 eur - se zrodily v roce 2017 na distanci 1900 metrů.
 
Kromě toho obsadil čtvrté místo v Grand Handicap des Milers Prix Kheleyf v rámcovém programu Arc dne 2017 v Chantilly. Ve střední Evropě se ukázal pouze jednou: na bratislavském mítinku Turf Gala v roce 2018 zdemoloval pole Ceny Scottish Rifla velmi lehce o 5 délek.
 
Během dostihu odpočíval, ve finiši letěl
 
Do českého tréninku se syn mílaře Cat Juniora dostal jako tříletý po vítězství v prodejním dostihu ve Fontainebleau. Trenérův bratr Radek Luka za něj 17. listopadu 2016 zaplatil 27 000 eur. Bělouš měl v té době za sebou už čtrnáct startů.
 
"Většina akvizic, které k nám přijdou touto cestou, se vyznačuje nějakým problémem nebo komplikacemi. U Donuts Reyora spočíval háček v jeho zvladatelnosti. Při jedné z francouzských cest jsem se potkal s jeho bývalým pracovním jezdcem a ptal jsem se, co by mi o koni mohl říct. Neuměl anglicky, tak mi to předváděl rukama a nohama, což bohatě stačilo. Donuts Reyor prostě vždycky vztyčil hlavu a prchal. V dostihu hodně puluje. Proto musí být co nejdéle schovaný za soupeři a mít co nejpasivnější průběh," vzpomínal Luka v loni vydané knize Dostihové sny Václava Luky.
 
Přestože Donuts Reyor podal řadu špičkových výkonů, nezapomenutelné zůstává zejména jeho vítězství při druhém startu v Lukově péči 20. dubna 2017 v Chantilly. Svým průběhem se totiž vymykalo tomu, co je obvykle na dostihových drahách k vedení.
 

Čtěte také: Konec čekání. Ramssio zařídil úspěšný návrat českých barev do Francie

 
Žokej Eddy Hardouin držel valacha v souladu s ordre na zadní pozici a do oblouku točil s velkou ztrátou na čelní koně. "Pole přišlo do cílové roviny a Donuts Reyor byl vzadu naprosto zabetonovaný. 400 metrů do cíle a po našem koni ani vidu, ani slechu. Úplně poslední. Na krátký okamžik se Eddymu otevřela mezera, ale hned mu do ní někdo skočil Pokud si někdo na našeho koně vsadil, mohl v tu chvíli začít trhat tiket," popisoval Luka ve zmíněné knize.
 
Na distanci Donuts Reyor nasadil k nejdůraznějšímu finiši své kariéry. "Rozrazil si prostor před sebou a vecpal se mezi dvojici soupeřů stylem, k němuž by se většina dostihových koní neodhodlala, ani kdyby je žokej prosil. Nic podobného jsem do té doby neviděl. S kočičí obratností začal bělouš manévrovat klubkem koní. Cvalový skok doleva, jeden rovně, další doprava. Slalom, za jaký by se nestyděla ani Šárka Strachová. Tenhle kůň se kontaktu se soupeři fakt nebál a zároveň se mu na minimálním prostoru dokázal geniálně vyhýbat. A při veškerém manévrování dál nabíral rychlost. Jakmile prokličkoval mezi koňmi a měl před sebou konečně volný prostor, začala jeho hlava kmitat ještě rychleji. V cíli byl o nos první…"
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE