reklama 11D

Těžký pád přinesl novou šanci. Dostihový příběh Bohumila Nedorostka

ikonka

Během krátké doby se Bohumil Nedorostek propracoval mezi elitu německých trenérů. Před několika lety přitom začínal úplně od nuly, když musel po těžké kolizi v Hamburku ukončit kariéru překážkového jezdce a koním se věnoval jen ve volném čase.
17.06.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
Ani v těch nejtěžších chvílích se nevzdal snu, že bude jednou na plný úvazek trénovat dostihové koně. Nezlomila ho četná zranění po těžkém pádu, mnoho měsíců trvající rekonvalescence ani nutnost mít jiné zaměstnání, když chystal jen hrstku svěřenců. Teď Bohumil Nedorostek zažívá velkou satisfakci.
 
Rodák z Chebu připravuje v Hannoveru kolem čtyřicítky plnokrevníků a začíná se o něm mluvit jako o jedné ze "shooting stars" tamní dostihové scény. Loni zaznamenal s 23 vítězstvími průlomovou sezonu a cestu k němu našli velcí němečtí majitelé jako Darius Racing nebo Holger Renz. Do Nedorostkova lotu tak přibyli třetí z německého derby Accon a další perspektivní koně pro grupové dostihy.
 
"Vyvinulo se to způsobem, jaký jsem ještě před dvěma lety nečekal. Jsem moc spokojený, díky loňským úspěchům se nám stáj rozrostla o dobré koně. I letošní sezona začala dobře, mám radost," říká Nedorostek a vrací se ke svému příběhu, který nepostrádá mnohé peripetie a komplikace.
 
Dlouhé čekání na překážkové dostihy
 
Začínal v dětství u parkurových koní v západních Čechách. Jeho tehdejší trenér si všiml, že má dobré fyzické parametry i potřebný talent, a tak ho odvezl do učení na dostihového jezdce. "Byl to bývalý žokej, kdysi krátce jezdil dostihy. Řekl mi: Hele, ty jsi malý lehký a máš talent, pojď do Chuchle. Tak jsem se tam kolem roku 1987 dostal. Učil jsem se pro Kladruby u Vladislava Fedorowicze. V druháku jsem vážil 46 kilo a odjezdil jsem pár rovinových dostihů, ale váha šla rychle nahoru," vzpomíná.
 
V osmnácti narukoval na vojnu. Po návratu měl o deset kilogramů více a začal se věnovat překážkovým koním. To už ale byly v plném proudu převratné společenské změny a velké státní stáje spěly ke svému zániku. Koně, které Bohumil Nedorostek zaskákal v práci, odešli. Krátce pracoval u Tomáše Šatry a nakonec se stejně jako mnozí jiní rozhodl zkusit štěstí v zahraničí.
 

Čtěte také: Konec čekání. Ramssio zařídil úspěšný návrat českých barev do Francie

 
Do nového působiště ho v roce 1992 nasměrovala náhoda. "Měl jsem mít práci ve Frankfurtu nad Mohanem, ale realita na místě byla jiná, tak jsem šel do Hannoveru. Eduard Kotáb pracoval u Hanse-Jürgena Gröschela a zrovna jel na dovolenou, tak jsem ho zastoupil a tam jsem dostal nabídku od jiného trenéra," popisuje.
 
Nedorostek se ocitl v malé stáji Güntera Brody. S trenérem se sami ve dvou starali o deset koní. "Chtěl jsem jezdit překážkové dostihy, ale trenér mi to kvůli riziku zranění zakázal. Říkal, že když se mi něco stane, on tam zůstane sám. Proto moje jezdecká kariéra v Německu začala prakticky až v roce 2011. U různých trenérů a v menších stájích jsem zaskakoval koně, které jsem pak jezdil i v dostizích…"
 
V té době působil jako freelancer a na živobytí si vydělával jako policista. Navzdory pozdnímu startu kariéry se dočkal na překážkách několika úspěchů. Jeho životním koněm byl valach Fast Fighter z tréninku a majetku Torstena Trantela, s nímž během dvou sezon zaznamenal sérii vítězství na prakticky všech německých drahách, kde se v té době ještě běhaly překážkové dostihy. Kariéru šikovného skokana bohužel předčasně ukončilo zranění ve francouzském Nancy.
 
Osudný den v Hamburku
 
Dostih, který obrátil život Bohumila Nedorostka naruby, se běžel 6. července 2013 v Hamburku. V proutěných překážkách na 3400 metrů jel sedmiletého Glad Royala. Hned na prvním skoku ztratili jezdce tři koně. "Pamatuji se, že v poli bylo dost debutantů. Tři volní koně skákali s polem dál. Za cílem se šlo ještě jednou dokola a viděl jsem, jak tam vybíhali lidé a zkoušeli ty koně zastavit," vybavuje si Nedorostek.
 
Pokusy o odchycení však nebyly úspěšné. Pokračující jezdci nemohli tušit, že se volní koně krátce nato obrátili do protisměru, a protože proskočili jedním z rozbitých skoků, cválali zbylému poli naproti. Dostihová komise nedokázala nijak zareagovat. "V posledním oblouku byl živý plot u bariéry strašně vysoký, neměli jsme šanci nic vidět. Jel jsem na druhé pozici, vytáhl jsem do vnější stopy a začal jsem přejíždět vedoucího koně. Byl bych to býval vyhrál. Najednou se přímo přede mnou objevili tři koně vedle sebe…"
 
V plné rychlosti neměl šanci se kolizi vyhnout. Glad Royal a volný Cool Kid se srazili hlavami a byli na místě mrtví. Nedorostek skončil s těžkými zraněními v nemocnici. "Dodnes mám určité následky, nemůžu pohybovat oběma rukama jako dřív. Na noze se mi urval kus kloubu, šroubovali mi ho zpátky, a tím mám trochu hůř pohyblivou i nohu," shrnuje.
 
Tragický incident v Hamburku ukončil Nedorostkovu jezdeckou kariéru. Více než rok byl v pracovní neschopnosti a jeho tehdejší zaměstnavatel policie mu ježdění dostihů zakázala. "V té situaci jsem si řekl, že si tedy udělám trenérskou licenci. To jsem chtěl už dřív, ale úraz všechno urychlil. V Česku zrovna vypsali trenérský kurs a všechno do sebe hezky zapadlo. Tak jsem začal trénovat."
 
Hannover? Dobrá adresa
 
Začínal s jediným startujícím koněm. "Byl jsem stále zaměstnaný u policie a měl jsem každý měsíc zaručenou svou výplatu. Říkal jsem si, že zkusím po krůčcích vybudovat stáj a když budu mít aspoň patnáct svěřenců, tak dám v práci výpověď a začnu se naplno věnovat koním. Nejdříve si ale musím vybudovat ten základ, a to se buď podaří, nebo mám prostě smůlu," vzpomíná na své původní plány.
 
Nakonec mohl odejít ze zaměstnání loni v dubnu. To už trénoval sedmnáct koní a na konci sezony jich bylo kolem pětadvaceti. Důvod byl prozaický - rostoucí úspěchy a vítězné série, díky nimž se celá řada Nedorostkových svěřenců výrazně zvedla v handicapu. "Dařilo se nám i na velkých závodištích jako Baden Baden, což nám udělalo reklamu a zájem o naši stáj se zvedl. V dostizích musí člověk ukázat výkony, aby na sebe upozornil. Když není úspěch, lidé sami od sebe nepřijdou," komentuje to Nedorostek.
 

Čtěte také: Shamalann zůstává tajemný. Nechápu, proč žokej položil ruce, říká Váňa

 
Když šel před třemi lety za prezidentem hannoverského závodiště Gregorem Baumem s žádostí o pronájem stáje, měl pouze šest svěřenců a jako malý trenér nebyl pro druhou stranu příliš perspektivním partnerem. Tréninkové středisko by raději dalo přednost trenérovi s dvaceti koňmi. "Jenže tahle stáj v Hannoveru byla prázdná a měla tu výhodu, že se dá rozdělit zasunovací stěnou na 8 a 17 boxů. Nejprve jsem si tedy pronajal osm boxů a po pár měsících jsem přišel s tím, že se mi to začíná vyvíjet a pronajmu si i druhou část stáje. Měl jsem štěstí, že byla zrovna volná, protože dostat se do střediska jako Hannover není vůbec jednoduché," vzpomíná.
 
V zemi, kde je situace dostihového sportu stále těžší, představuje Hannover jeden z mála světlých bodů. Na každý dostihový den chodí dvanáct až patnáct tisíc diváků, závodiště výrazně investuje do propagace a také tréninkové podmínky jsou špičkové. "Hannover je momentálně jedno z nejlepších středisek v Německu, za to patří panu Baumovi velké poděkování a uznání. Závodiště je ve skvělém stavu, máme kvalitní písek a tři různé tréninkové dráhy. Podmínky jsou opravdu výborné," pochvaluje si Nedorostek.
 
Cíle: Grupové dostihy i české Oaks
 
Většinu své profesní kariéry spojil s Německem, a tak ho doma v Česku znají jen skuteční insideři. "Je to tak. Učil jsem se v ročníku s Jirkou Palíkem, Daliborem Törökem, Janem Korpasem nebo Ludvíkem Harisem, ale brzy jsem se vydal do světa," usmívá se.
 
Letos by se však Bohumil Nedorostek mohl krajanům připomenout právě v roli trenéra. Klisnu Vivienne Wells, kterou připravuje pro stáj UTRIN, přihlásil do Českého derby, Oaks a St. Legeru. Dcera vítěze britského derby Authorized a v překážkových jedničkách umístěné Verdandi z vlastního chovu rodiny Touškových letos zatím absolvovala dva starty a druhým místem z 21. května v Hannoveru prokázala stoupající formu. Shodou okolností šlo o dostih pojmenovaný na památku Nedorostkova bývalého zaměstnavatele Güntera Brody.
 
"Myslím si, že start v českém klasickém dostihu je reálný. Derby bude těžké a uvidíme, jestli se tam vůbec dostaneme, ale naším cílem by určitě mohlo být Oaks. Kobylka se zvedla, poslední start byl velice dobrý a posunul ji opět dál. Je to vytrvalkyně, distance nebude problém, prozatím tedy jdeme směrem k Oaks," prozrazuje Nedorostek.
 
Letos zatím sedlal pět vítězů a cítí, že má ve stáji několik velmi dobrých koní. "Zdá se, že máme kvalitní dvouleté. Vypiplali jsme si také klisnu Jin Jin, která v květnu vyhrála listed a věřím, že má i na úspěch v grupě. A je tady i pár dalších nadějí. Třeba Accon, kterého člověk nesmí posílat do dostihů moc často, ale vybrat mu cíle, kam ho směřovat. I v jeho případě věřím, že si může vyhrát svou grupu," uzavírá Nedorostek.
 
 
Foto: Facebook Rennstall Nedorostek



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE