reklama 11A

Zmoklé Pardubice: Se změnou podmínek se nejlépe vyrovnal Dusigrosz

ikonka

Provazy vody, množství škrtů a nucená změna kursů dostihů. Sobotní mítink v Pardubicích výrazně ovlivnily těžké povětrnostní podmínky. Úvodní Cross Country Koroka se stala kořistí sedmiletého Dusigrosze s Josefem Bartošem.
20.06.2020 18:34  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

Jediný kros vidělo v sobotu publikum na závodišti v Pardubicích. Kvůli vytrvalému dešti a rozmáčené dráze se větší část zahajovacího mítinku musela běžet jako klasické steeplechase na travnaté dráze. Ještě dopoledne byl naměřen stav dráhy v rozmezí 3,4 - 3,6, ale odpoledne už na trávě i v oranicích stála voda a hodnoty se pohybovaly i kolem 5,5. Dostihová komise vyhodnotila kurs cross country jako nezpůsobilý a celá řada stájí během odpoledne škrtla své koně.
 
Těžké povětrnostní podmínky rozhodujícím způsobem ovlivnily i Úvodní Cross Country Koroka na 4500 metrů, které se zúčastnila jen čtveřice koní a lehce se prosadil specialista na klasické steeplechase Dusigrosz.
 
Někdejší vítěz polského St. Legeru a meranského Graded2 si pod Josefem Bartošem dostih odvodil a v cílové rovině bez větších problémů udržel za sebou Aenease, který na sedmiletého valacha stáje Joly ztrácel šest délek. Favorit Evžen doběhl po škobrtnutí na překážce číslo 28 třetí a doběh uzavřel Lombargini.
 

Čtěte také: Donuts Reyor ukončil kariéru. Bojovníka s nevšedním finišem čeká výběh

 
"Dusigrosz je specialista na trávu. Myslel jsem, že Evžen za to vezme, ale on nešel. Tak jsem to zkusil rozložit, i když na téhle půdě jsem trochu ztracený. Jel jsem, jak jsem to cítil a doufal jsem, že to Dusigrosz vydrží. Šel výborně, využil svých zkušeností ze zahraničí," řekl Bartoš v přenosu České televize.
 
Výrazně se škrtalo i v trojkové Ceně společnosti Charvát Group, do níž nastoupilo sedm z původních čtrnácti startujících. Lehce o 8 délek zvítězil Imphal s Jaroslavem Myškou před East Riverem, který ustál hrozivé škobrtnutí na poslední překážce.
 
Ve IV. kategorii na 4300 metrů zahájila letošní sezonu rekonvalescentka Izynka. Vítězka loňské Ceny Vltavy odvodila celý dostih, ale v posledním oblouku ji zastavil zdravotní problém a Lukáš Matuský klisnu stáje Hudec - Olehla zadržel. V cílové rovině už vypadal jako vítěz favorit Mustamir, ale v poslední chvíli se přes něj dostala dosud nezvítězivší bělka Annie Reilly pod Rostislavem Benšem.
 
V proutěných překážkách pro tříleté koně bojovali o vítězství dva potomci třídových klisen. Ryzák Gatsby, syn jedničkové vytrvalkyně Greek Wedding vedený Janem Odložilem, jistě o 2 1/4 délky zdolal Idu, dceru Iceni Girl.
 
 

Krátce z dostihového sportu

 
Čtyřletý bělouš Ignacius Reilly ze stáje Syndikát V3J podal i ve svém druhém letošním startu výborný výkon. Vítěz Velké dubnové ceny až do cíle sobotního listed Grand Prix de Compiégne (2000 m, 42 000 eur) sahal po zisku blacktype statusu a nakonec obsadil pod Alexisem Badelem čtvrté místo. Účastníci dostihu s grupovým obsazením dlouho čekali ve startovacích boxech, než se podařilo zavést stávkujícího favorita Motamarrise. Třetí z loňského Prix du Jockey Club byl poté na dráze suverénní, ale za ním se odehrál těsný souboj o další příčky. Ignacius Reilly dlouho cválal schován v poli a v cílové rovině přišel s táhlou koncovkou. Přestože třetí příčka mu o krátký krk unikla, nechal za sebou Way Key Stara, Skywarda a několik dalších blacktype koní.
 
Filip Minařík si v sobotu připsal vítězství v grupě 3 Dortmund Grand Prix (1750 m), když na pětiletém Aviateurovi jistě o 3/4 délky zdolal hvězdného Potemkina. Také druhý blacktype dostih sobotního dne v Dortmundu St. Leger Trial (2800 m) získal český rodák - v Hannoveru působící trenér Bohumil Nedorostek se radoval z těsného úspěchu klisny Apadanah s Lukasem Delozierem.
 
Jockey Club ČR zveřejnil na svém webu termínovou listinu do konce sezony 2020, kterou tento týden schválilo prezidium JC ČR. Potvrdil mimo jiné informaci, že 26. září se ve Velké Chuchli místo Evropského poháru žokejů poběží dostihový den s Velkou cenou Prahy, Velkou cenou českého turfu a Gerschovým memoriálem. Letošní mimořádná sezona se protáhne až do 17. listopadu, kdy ji uzavře přeložená Prvomájová steeplechase v Lysé nad Labem. Na listopad je naplánováno šest mítinků na šesti různých závodištích, celkem se má letos konat 44 dostihových dnů.
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE