reklama 11B

Nervy jsem si nepřipouštěl, říká vozataj Novák o výhře ve Slatiňanech

ikonka

Vyhrát na domácí půdě před velkým množstvím fanoušků je vždy něco speciálního. Zejména když jde o hlavní soutěž celého závodního mítinku. Na vlastní kůži si to vyzkoušel Petr Novák, který vyhrál kategorii čtyřspřeží při Zimním poháru ve Slatiňanech.
12.02.2022 21:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Celkem 55 kočárů odstartovalo v sobotu 12. února při druhém kole Zimního jezdeckého poháru 2022 ve Slatiňanech na Chrudimsku. Tamní hala v areálu Národního hřebčína Kladruby si tímto mítinkem odbyla svoji veřejnou premiéru po rozsáhlé rekonstrukci.
 
Soutěž jednospřeží ovládla Kateřina Muchová z Ranče Ladná, která o jeden a půl bodu předstihla úřadující mistryni České republiky v této kategorii Markétu Sedlinskou. „Trať byla velmi rychlá a technická, ale dnes se mi jelo velmi dobře. Mám foukaná kola a ta dobře na povrchu držela, přestože byl poměrně hluboký. Když jsem chybovala, tak ze mě naopak spadl stres a začala jsem zase víc jezdit a vyšlo mi to,“ spokojeně konstatovala vítězka. Muchové se dařilo již při ranní hobby soutěži jednospřeží, v níž skončila druhá za domácím Samuelem Slukou. 
 
Velkým favoritem mezi singly byl vítěz prvního kolo zimního seriálu Milan Domes, ale ten při úvodní rozjížďce zaznamenal v maratonské překážce karambol, kdy převrhl kočár. Tentokrát tak zůstal bez bodů a propadl se na čtvrtý řádek žebříčku vozatajů. Před ním jsou aktuálně kromě Kateřiny Muchové ještě druhá Lucie Maryšková a třetí Ota Bareš.
 
Ve dvojspřeží si již Milan Domes vedení v žebříčku udržel, i když v tomto případě nevyhrál. K deseti bodům z Hradištka u Sadské přidal dalších devět za druhé místo, když nestačil pouze na Martina Zakršmída z Jezdeckého klubu Trojan. Ten zajel bezkonkurenčně nejlepší první kolo soutěže, byť s jednou chybou. V druhé jízdě chyboval dokonce dvakrát, a tak tento dílčí výsledek byl až třetí v pořadí. O příčku lepší byl Zdeněk Jirásek a nejlépe si vedl již zmíněný Milan Domes. Jenže náskok Zakršmída byl dostatečně velký, takže si ze Slatiňan odvezl plný počet bodů do tabulky. Průběžně je se sedmnácti body třetí za Jiráskem a Domesem. „Koně jsou moc šikovní a chci jim za to moc poděkovat. Také děkuji Vandě Trojanové, která mi umožňuje s nimi závodit. Jsou to totiž filmoví koně,“ připomněl Zakršmíd. Také on si velmi pochvaloval trať připravenou Petrem Vozábem. „Byla velmi rychlá, ale mě to vyhovuje, a i koním se líbila,“ dodal.
 
Ani do třetice se Milanovi Domesovi nepodařilo ve Slatiňanech vyhrát, i když znovu bojoval, co to šlo. Lépe mu vyšla opět druhá rozjížďka, v níž byl nejlepší. V té první ovšem skončil čtvrtý. Před ním byli Petr Vlašic a Jiří Nesvačil junior, ti se ale následně propadli na konečné třetí, resp. čtvrté místo. Kdyby si Domes odpustil jeden ze shozených míčků, býval by se posunul i před Petra Nováka, takto se však musel spokojit s pomyslným stříbrem. 
 
Reprezentant Národního hřebčína Kladruby se svým černým čtyřspřežím sice také v obou jízdách chyboval, ale zároveň byl velmi rychlý. V obou případech projel cílem za méně jak sto sekund a skóre 215,73 bylo ze všech nejlepší. Nechybělo přitom mnoho, a o nejvyšší příčku by se připravil chybou v samém závěru soutěže. 
 
„Na jedenáctku jsem si chtěl najet lépe než v prvním kole soutěže, ale naopak to bylo ještě horší. Doufal jsem, že ta chyba mě nakonec nebude stát umístění a vyšlo to. Ten pocit je nepopsatelný, to se slovy nedá vyjádřit. Jsem nadšený. Určitě jsem do soutěže nešel nervózní. Naopak jsme si řekli, že to pojedeme na pohodu, abychom si to užili bez nějakých velkých ambicí. Nervy jsem si nepřipouštěl, je to soutěž a může se stát všechno. Ale koně byli super,“ konstatoval Petr Novák. „Chtěl bych také poděkovat Jirkovi Nesvačilovi, který mě poslední rok trénuje a je to na mě i na těch koních znát,“ doplnil.
 
Zároveň však přiznal, že halové závody ve Slatiňanech byly jediné, které letos absolvuje a bude se nadále připravovat na venkovní sezonu. Již za dva měsíce totiž proběhne v Kladrubech nad Labem Rudolfův pohár, na nějž se chce dobře drezurně připravit. Při příštím kole Zimního jezdeckého poháru v Tlumačově tak budou příznivci spřežení sledovat ve čtyřspřeží především souboj mezi Petrem Vlašicem a Milanem Domesem o pozici lídra. Aktuálně totiž mají shodně osmnáct bodů. 
 
Kompletní žebříčky a další podrobnosti jsou na internetových stránkách seriálu s adresou www.jezdeckypohar.cz.
 
Foto: poskytla Gabriela Pilařová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE