reklama 11A

Napajedelská petice uspěla ve Sněmovně. Je to začátek, říká Martínek

ikonka

Zástupci petiční iniciativy, odborníci a dostihoví příznivci v úterý vysvětlovali v petičním výboru Poslanecké sněmovny, proč by se stát měl zapojit do snahy o návrat koní do hřebčína Napajedla. Podpořili je poslanci napříč politickým spektrem.
13.03.2024 10:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Eva Kopečná  |  Rubrika: Dostihy  |  
PODCAST
| FANCLUB
reklama 12A

Důležitý signál v kauze zrušeného hřebčína Napajedla přineslo úterní veřejné slyšení na petičním výboru Poslanecké sněmovny, které bylo svoláno u příležitosti petice za záchranu a zachování Hřebčína Napajedla a chovu koní v něm. Občanské iniciativě se podařilo sesbírat 49 715 podpisů.

Více než dvouhodinového jednání se zúčastnily desítky dostihových příznivců a odborníků, ze samotných Napajedel přijel autobus s třemi desítkami občanů. Za zástupce petice promluvili Aleš Martínek, Jaroslav Dražan a Martin Liška, vedení českého turfu reprezentovali Jiří Charvát, Josef Váňa, Jaroslav Müller a Soňa Froňková. Napajedla reprezentovali starosta Radim Podlas a také emeritní ředitel hřebčína Zdeněk Hlačík.

Třebaže pozvaní ministři Marek Výborný a Martin Baxa se nechali zastupovat úředníky, petiční iniciativa dosáhla na půdě Sněmovny významný úspěch. Po vyslechnutí argumentů dostihové scény se za petici postavili poslanci napříč politickým spektrem.

 

Čtěte také: Chcete zachránit Napajedla? Kupujte ročky, vzkázal ve třicátých letech stát

 

Ti zdůraznili, že případné řešení napajedelské krize se musí pohybovat v mantinelech platné legislativy a nesmí zpochybňovat soukromé vlastnictví, ale je třeba hledat cesty, jak by se koně do areálu hřebčína mohli vrátit. Petiční výbor ve svém závěrečném usnesení doporučuji resortu zemědělství, aby zahájil jednání s majiteli hřebčína a učinil "veškeré možné kroky vedoucí k dojednání podmínek dalšího provozu Hřebčína Napajedla i s případnou účastí České republiky, alespoň v roli garanta národního chovu anglického plnokrevníka".

Ministerstvu kultury pak poslanci doporučili pečlivé zvážení veškerých argumentů pro ochranu národního kulturního dědictví, které hřebčín představuje, a zajištění jeho odpovídající ochrany.

"Po finálním prostudování spisu ministerstvo kultury v brzké době vydá v záležitosti prohlášení hřebčína Napajedla za kulturní památku rozhodnutí. Předjímat výsledek nesmím," řekl v rámci rozpravy vrchni ředitel sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda.

Silný mandát občanů

Na většině bodů panovala mezi devíti přítomnými členy petičního výboru shoda, větší debata proběhla pouze nad bodem požadujícím učinění veškerých kroků k podpoře a posílení anglického plnokrevníka v České republice včetně určení konkrétních dotačních a podpůrných titulů. I tato část nakonec poměrem hlasů 5:4 prošla.

"Obsah usnesení poslanců petičního výboru jednoznačně hovoří pro záchranu hřebčína. Úkoluje ministerstvo zemědělství, aby činilo kroky, a ministerstvo kultury, aby pečlivě zvažovalo památkové aspekty ochrany hřebčína Napajedla. Mám obrovskou radost a věřím, že tímto začíná nová etapa, která vyvrcholí záchranou hřebčína," řekl pro EquiRadio lídr občanské iniciativy Aleš Martínek.

"Může se zdát, že jednání trvalo dlouho, ale já si to nemyslím. Věděl jsem, že pokud chceme poslancům vysvětlit tu problematiku opravdu komplexně a fundovaně, nějaký čas to zabere a je třeba k tomu přizvat řadu řečníků, kteří se k tomu vyjádří každý z jiného úhlu pohledu. I proto si myslím, že se to povedlo," dodal.

Téměř 50 tisíc podpisů vnímá jako výraznou podporu pro hřebčín, což na úterním veřejném slyšení zdůraznili i přítomní politici. Zprostředkovaně se petiční iniciativě dostalo veřejné podpory i od hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše. "Dneškem zcela jistě nic nekončí, spíše to začíná. Samozřejmě také čekáme, že otěže trochu převezmou i odpovědné autority, ale zcela jistě budeme chtít apelovat ještě i v Senátu a na Zlínském kraji, aby další politici podpořili záchranu hřebčína," nastínil Martínek.

Spokojený s průběhem jednání na půdě Sněmovny byl i prezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát. "Mě to pozitivně překvapilo. Dosud nikdy jsem se takového jednání osobně nezúčastnil a vůbec jsem netušil, že se to na půdě Sněmovny bere tak vážně. Pozitivně mě to překvapilo, mělo to slušnou formu i obsah. Dnes nejde pouze o Napajedla, ale o budoucí podobu celého českého turfu. Když chcete hrát první ligu ve fotbale a nemáte žáky ani dorost, v dlouhodobé perspektivě to nejde udržet. Důkazem je Rakousko," řekl Charvát v podcastu EquiRadia.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }