reklama 11D

Navýšení dotací i podzimní novinky. To jsou obrysy dostihové sezony 2024

ikonka

Osmačtyřicet dostihových dnů na devíti závodištích nabídne letošní dostihová sezona, kterou 7. dubna zahájí Gomba handicap v Chuchle Areně Praha. Propozice zveřejněné Jockey Clubem ČR ukazují detaily avizovaného navýšení dotací napříč kategoriemi.
27.02.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Necelých šest týdnů před svým zahájením získala dostihová sezona 2024 detailnější obrysy. Jockey Club ČR v pondělí zveřejnil ve Věstníku českého turfu propozice všech 48 plánovaných dostihových dnů a potvrdil v nich veřejně deklarovaný závazek navyšování dotací.

To se týká některých jedničkových dostihů na rovině jako Gomba handicap, Velká dubnová cena nebo Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera, jejichž dotace činí 150 000 místo dosavadních 135 000 korun. Běžné překážkové jedničky budou dotovány částkou 132 000 korun.

Znatelný posun nastává i v dostizích nižších kategorií, rozdíl činí většinou 10 000 korun. Na áčkových závodištích se II. kategorie posouvá na 100 000, III. kategorie 70 000, IV. kategorie 50 000 a V. kategorie 30 000 korun.

 

Čtěte také: Shahbandar podruhé zvítězil v Cagnes-sur-mer, české double v Trevisu

 

Zahájení i derniéru letošní sezony obstará Chuchle Arena Praha, která poprvé otevře své brány 7. dubna v rámci Gomba handicapu a rozloučí se 9. listopadu Pražským zimním favoritem. Centrální rovinové závodiště zároveň zůstává zůstává s 13 dostihovými dny nejaktivnějším pořadatelem.

Následují Pardubice s 10 dny, Most se 6 dny, Karlovy Vary a Slušovice uspořádají po 5 dnech, Lysá nad Labem a Brno po 3 dnech, Kolesa 2 a Netolice 1 mítink. Nejrušnějšími dostihovými měsíci jsou květen, červen a září, během nichž se uskuteční po osmi dostihových dnech.

"Den šampionů" jako vrchol chuchelského podzimu

Velkou novinkou letošní termínové listiny je nově vzniklý Prague Champions Day v Chuchle Areně Praha, který soustředí do jednoho dne pětici jedničkových vrcholů a 21. září nabídne dostihy se souhrnnou dotací téměř 3,3 milionu korun.

Vlajkovou lodí mítinku, který tvoří podzimní protiváhu Českého derby, je loni obnovený Leram Million. Jeho dotace bude letos navýšena na 1 250 000 Kč. Program dále doplní Velká cena českého turfu, dostih na 1800 metrů, Gerschův memoriál a nově vzniklá Prague Westminster Queen pro dvouleté klisny.

I v roce 2024 pokračují tradiční Fitmin Cup a loni vzniklá Conseq série pro český chov, vrcholící 9. listopadu II. kategorií na 2400 metrů. V rámci chuchelské sezony je vypsán také seriál sedmi dostihů pod patronátem společnosti PP Asset Management, která věnuje finanční prémii vítězným jezdcům.

Dva dvoudenní mítinky v Pardubicích

V kalendáři zůstává i další z loňských novinek, “milionová kvalifikace” na Velkou pardubickou. Poběží se 22. června pod názvem Pohár Slavia pojišťovny - Pocta mjr. M. Svobodovi.

Pardubický pořadatel však přišel s výraznou novinkou v podzimní části sezony, když posunul závěrečnou čtvrtou kvalifikaci na sobotu 14. září a udělal z ní hlavní dostih dvoudenního mítinku, sloužícího jako generálka na rovněž dvoudenní víkend Velké pardubické. 

Kolesa se vedle již tradičních podzimních dostihů 3. listopadu vracejí k někdejšímu letnímu mítinku, plánovanému na 14. červenec.

Karlovy Vary v rámci nadcházejícího výročí upravují název svého nejstaršího jedničkového dostihu na Cena města Karlovy Vary - 125leté výročí dostihového závodiště. Memoriál Josefa Dolejšího je letos vypsán jako III. kategorie na 1000 metrů.

Ve stejný den, 21. července, se již tradičně poběží dostih amatérských jezdkyň v rámci seriálu Fegentri. Česko bude tentokrát hostit hned tři zastávky mistrovství světa amatérů. Rovinový dostih pro muže bude součástí Prague Champions Day 21. září a druhou říjnovou sobotu následují ještě proutěné překážky na 3200 metrů v Pardubicích.

V termínové listině nechybí ani chuchelský "ladies race" Pohár Laty Brandisové, který se z loňského podzimního termínu opět stěhuje do jarní části sezony jako součást rámcového programu Velké květnové ceny 19. května.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }