reklama 11D

Mým cílem je dobře jezdit, úspěch se dostaví, říká Anna Marie Dudová

ikonka

Mladá jezdkyně Anna Marie Dudová se jezdectví začala naplno věnovat v devíti letech. Po celou dobu své jezdecké kariéry sídlí ve Stáji Urban v Bojanovicích, kde pod taktovkou Hany Kopečné a Karla Urbana získávala své první jezdecké zkušenosti.
23.09.2021 11:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Anna Marie Dudová obsadila páté místo na mistrovství České republiky 2021 v kategorii dětí s klisnou Eldona Landaise. V sedle svého ponyho Double Trouble sbírá úspěchy v soutěžích pro velké koně a momentálně má tři své vlastní koně, jednoho ponyho a dva velké koně. 
 
Pamatujete si, kdy jste si poprvé sedla na koně?
Myslím, že poprvé jsem si na koně sedla, když mi bylo asi šest let. Bylo to ve Stáji Urban a měla jsem takového staršího hodného poníka. To, že jsme sem jeli, bylo zapříčiněno tím, že kousek od stáje bydlíme. V tu chvíli jsem se chtěla jenom svézt a vůbec mě nenapadlo, že se jezdectví budu věnovat závodně. Potom jsem u koní několik let nebyla a pořádně jsem se začala učit jezdit až v devíti letech.
 
Měla jste k tomu i nějaké další koníčky? Jak probíhaly vaše začátky v jezdectví?
Původně jsem hrála házenou, to mě ale moc nebavilo, tak jsem začala jezdit na koni. A u toho už jsem zůstala. Moje začátky byly takové, že jsem se nejdříve učila na školních koních. Poté jsem dostala svého prvního vlastního koně. Byla to zrzavá ponička a jmenovala se Chelsea. Ve stáji jsem trénovala s Hanou Kopečnou, která se mi věnovala téměř každý den a naučila mě veškeré základy.
 
Vy jste úspěšná v parkurových soutěžích na pony i na velkých koních. Nelákala vás někdy i jiná disciplína?
Já jsem hned od začátku skákala. Žádnou jinou disciplínu jsem nikdy ani nezkoušela. Samozřejmě drezurní přípravě koní se doma věnuji, ale závodně bych drezuru ani dělat nechtěla. Parkur je pokaždé jiný, zatímco drezurní úloha je pořád stejná. Také se mi libí, že v parkuru je vždy několik variant, jak ho můžu jet. 
 
Vzpomínáte si na svoje první závody? Pamatujete si, jak dopadly?
To si pamatuji. Jela jsem závody se svojí poničkou Karinou na Gabrielce. Tuším, že to bylo 60 a 70 centimetrů. Byly to mé první oficiální závody a skončila jsem třetí.
 
 
Říkala jste, že vás v začátcích nejvíc trénovala Hana Kopečná. Byl ještě někdo další, kdo se podílel na vašem jezdeckém vzdělání?
Ano, jsem moc vděčná Karlu Urbanovi, který se mnou momentálně jezdí po závodech. Doma mě na skákání trénuje David Fialka a drezurní průpravu děláme s Romanou Hájkovou, která mě učí, jak správně pracovat s koněm. A nesmím zapomenout na Jakuba Smrčku, který mě také trénoval. 
 
Kolik koní jste celkově měla možnost jezdit? Na kterého ráda vzpomínáte, a je nějaký z nich ten výjimečný?
Dohromady jsem měla šest koní. Hrozně ráda vzpomínám na Karinu, ale za toho výjimečného bych označila svého ponyho Double Trouble. Nedokážu přesně říci proč, ale mám ho hrozně ráda. Absolvovala jsem s ním své první parkury 110, 115 i 120 centimetrů. A mých prvních 120 centimetrů jsme dokonce vyhráli.
 
Kolik času trávíte ve stáji?
Ke koním chodím šestkrát týdně. Jednou týdně jim dávám volno. Do stáje přijíždím vždy po škole a postupně si odjezdím a obstarám všechny tři koně. Průměrně tam strávím asi čtyři hodiny denně. 
 
Co bylo vaším snem, když jste začala jezdit na koni? Změnilo se to postupem času?
Když jsem začala sportovat na ponících, bylo mým cílem dostat se na mistrovství České republiky. To se mi podařilo a momentálně se snažím směřovat k tomu, abych se naučila co nejlépe jezdit. Jsem ráda za každý povedený parkur a chtěla bych dosahovat dobrých výsledků, ale hlavně, aby se na moje výkony dalo hezky dívat a vypadalo to tak, jak má.
 
Foto: poskytla Anna Marie Dudová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE