reklama 11C

Rozálie Pichrtová: Po pádu jsem chtěla zpět do sedla, nebála jsem se

ikonka

Parkurová reprezentantka České republiky Rozálie Pichrtová zavzpomínala na své jezdecké začátky. K jezdeckému sportu ji přivedl její dostihově založený děda a hned od prvních momentů v sedle věděla, že svůj život chce i nadále trávit po boku koní.
03.09.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

„Poprvé jsem si sedla na koně, když mi byly čtyři roky. Pamatuji si, že to bylo s dědou někde na louce a hned jsem věděla, že bych chtěla strávit život s koňmi. Ke koním mě tedy přivedl můj děda, který dříve jezdíval dostihy,“ říká v úvodu rozhovoru nadějná parkurová reprezentantka Rozálie Pichrtová. Letos tato jezdkyně prožívá velmi úspěšnou sezonu v podobě zahraničních výjezdů, účasti při mistrovství Evropy a také umístění v TOP 10 s Šejnou při mistrovství České republiky mezi mladšími juniory. 
 
Věnovala jste se vždy pouze parkurovému skákání nebo jste vyzkoušela i některá další jezdecká odvětví? 
Hned od začátku jsem jezdila převážně parkur. Měla jsem však i drezurní poničku Dorinku, s níž jsem vyhrála snad každou soutěž, do které jsem v té době nastoupila. Na tu moc ráda vzpomínám. Moje hlavní disciplína, tedy parkurové skákání, je pro mě jedinečná svou elegancí a adrenalinem.  
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? Který kůň s vámi překonal vaši první oficiální soutěž a kde k tomu došlo? 
Moje první závody jsem absolvovala v Horní Loděnici v roce 2016 právě se zmiňovanou pony klisnou Dorinkou a hned jsem při nich také zvítězila. Prvních oficiálních závodů jsem se účastnila v roce 2017 v Nových Zámcích, skončila jsem na třetím místě a bylo to také v sedle Dorinky.
 
Kdo vás poté dále zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti? Jaké byly vaše silné a slabé stránky? 
V začátku mě určitě nejvíc ovlivnil můj děda, jenž mě vždy podporoval ve skákání a celkově v jezdeckém sportu, za což jsem moc ráda. Moje silná stránka byla, že jsem vždy po pádu chtěla zase hned jezdit a nikdy jsem se nebála, to mi naštěstí zůstalo dodnes. Slabší stránkou při mých začátcích bylo pobízení. Za postupné zdokonalování vděčím nejvíce mému nejlepšímu trenérovi Janu Kubrickému a také tátovi. Oba mi moc pomáhají a dělají pro mě „první poslední“.  
 

Psali jsme: Málková: Taťka mě učil jezdit hezky. Úspěch se dostaví později, říkal

 
 
Na které koně vzpomínáte nejraději? Byl některý z nich nejvíce výjimečný? 
Vzpomínám ráda na všechny své koně, kterých bylo už dohromady sedm. Nejvíce mi zatím zůstávají v paměti tři poníci Pedro, Mana a Dorinka. Velice výjimečnou klisnou pro mě momentálně je také Šejna, s níž jsme během dvou let společně dosáhly výkonnosti ST*.
 
Co jsou podle vás klíčové faktory pro dosažení úspěchu právě ve vaší jezdecké disciplíně?
Nejdůležitější klíčový faktor je určitě celoroční příprava a koncentrace před závodem. Jelikož mám více koní a každý z nich je trochu jiný, tak je potřeba ke každému přistupovat podle jejich potřeb. 
 
Jaké sportovní ambice jste měla ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví? Čeho byste dále chtěla ještě v tomto sportu dosáhnout? 
Když jsem začala jezdit, tak mezi mé hlavní ambice patřila účast při mistrovství České republiky. Toho jsem se v minulém i letošním roce úspěšně zúčastnila, avšak mým životním snem bylo posunout se na mistrovství Evropy. I to jsem si letos mohla splnit, sice to neproběhlo úplně podle našich představ, ale byla to neskutečná zkušenost. Dále bych se ráda podívala znovu na evropský šampionát a asi jako každý sportovec, tak i já sním o olympiádě. 
 
Foto: Zenon Kisza, Digishoots, Vendula Molinová / poskytla Rozálie Pichrtová 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE