reklama 11C

Táboříková: Úplně přesné cíle nemám, ale baví mě práce s mladými koňmi

ikonka

Všestranná jezdkyně Jana Táboříková má na kontě nejen mistrovské tituly z parkurového odvětví, ale velmi úspěšně startuje také v obtížných soutěžích v drezuře. Tento oboustranný základ jí předaly sestry Civišovy, o nichž také vypráví v rozhovoru.
20.08.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Všestranně založená jezdkyně Jana Táboříková vyrůstala na rodinném statku a ke zvířatům měla odmala velmi blízko. „Vždycky jsme doma měli jednoho nebo dva poníky, jelikož mám starší sestru a ta už v té době začínala jezdit. To je vlastně i osoba, která mě jezdeckému sportu přivedla, občas mě na poníka posadila, a tak to celé začalo,“ říká Jana.
 
Jezdecké začátky Jany se tedy kompletně odehrávaly v domácích podmínkách, přičemž v úplném počátku se rodina Táboříkových zabývala chovem skotu a v této době už převažují především koně. 
 
Jaké vzpomínky se vám vybavují ze svých prvních pokusů o jízdu ne koni? 
Popravdě si to vůbec nepomatuji, jelikož jsem byla opravdu hodně malá. Myslím, že mi mohly být tak tři roky, když jsem seděla poprvé na našem poníkovi. Ve čtyřech letech jsem se poprvé dostala na jezdecký tábor i přesto, že to byl nejprve trochu problém kvůli nízkému věku. Tam se už začala více rozvíjet moje touha po jezdecké kariéře. 
 
Kdo vás učil jezdecké základy a s kým jste spolupracovala dále až do dnešní doby? 
Mé jezdecké základy mě učila ve stáji u Krumlova paní Věra Studená, u níž jsem se posouvala a jezdecky zdokonalovala do mých osmi let. Následně jsem se přesunula do stáje Pavly Pártlové, kde jsme dokonce zakoupili i prvního sportovního poníka. O dva roky později jsem začala dojíždět k sestrám Civišovým, u nichž se má kariéra rozjela asi úplně nejvíce a posunula jsem se tam nejdál. V této době se svými koňmi trénuji a spolupracuji se Zdeňkem Podešvou. 
 
Jak vypadala vaše evoluce z pohledu jednotlivých jezdeckých odvětví? 
Můj první poník byl původem ze Španělska a byl to spíše skokový typ. Po přechodu k sestrám Civišovým, které se zabývají parkurem i drezurou na vysoké úrovni, jsem začala získávat větší povědomí i o drezuře. Pořídil se další poník a ten byl vhodný spíše na drezuru a od té doby se zabývám oběma sporty. 
 

Psali jsme: Kara má obrovské srdce. Vím, že vždycky skočí, říká Jana Táboříková

 
Můžete zmínit nějaké vaše cenné úspěchy v těchto disciplínách? Která z nich je vám bližší?
Mám na kontě například vítězství v drezurním oblastním mistrovství a zvítězila jsem v plzeňském Dressage Cupu. V parkurovém skákání mám zatím pokořenou hranici 140 centimetrů, ale ráda si vzpomenu na svá mistrovská vítězství při pony šampionátech, účast na mistrovství Evropy a za úspěch považuji každý dobře zajetý parkur. Každopádně trochu bližší je mi stále to odvětví parkurové, jelikož je to více adrenalinová záležitost, i skladba koní ve stáji je zaměřená spíše tím skokovým směrem. 
 
Které koně byste označila za ty osudové a nezapomenutelné ve vaší sportovní kariéře? 
Zlomovým poníkem v mých začátcích byl Romeo, jehož jsme zakoupili v roce 2011. S ním jsem startovala na svých prvních oficiálních závodech a byl to neskutečný srdcař. Zmínit zde musím samozřejmě svou pony klisnu Karu. To je taková moje motorka, která se při každém parkuru snaží udělat vše pro nejlepší výsledek. 
 
Jaké byly vaše počáteční ambice a čeho byste ráda ještě do budoucna v jezdectví dosáhla? 
Začínala jsem úplně od nuly a neměla jsem ponětí o vrcholovém sportu. To jsem získala až u sester Civišových, které mě k celému tomu kolotoči dostaly. Cíle se průběžně měnily a postupně jsem se posouvala na vyšší obtížnosti a toto celé bylo protkáno řadou sportovních úspěchů, čehož si moc vážím a jsem za to ráda. Nyní přesné cíle nemám, baví mě připravovat mladé a komplikované koně a pozorovat jejich posun. Vzhledem k tomu, že máme doma dostačující zázemí pro tuto práci, tak tomu obětuji všechen svůj čas. 
 
Foto: Jan Matuška, krajicek.net / poskytla Jana Táboříková 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE