reklama 11A

Musím počkat, až mi další úspěšný kůň doroste, říká Pavla Benešová

ikonka

Pavla Benešová sbírala úspěchy v juniorských parkurových soutěžích. Nedostatek financí jí brání v koupi dostatečně schopného koně pro seniorskou kategorii, tak sází na svého šestiletého valacha, kterého momentálně provází jeho druhou sezonou.
09.10.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Pavla Benešová byla velmi úspěšná v parkuru ve svých juniorských letech. Její nejlepší klisna Asteres je však v pokročilém věku, tak musí počkat, než doroste další úspěšný kůň, jímž je šestiletý valach Cartango po Caruso Medimade.
 
Jak jste se dostala ke koním?
Ke koním jsem se dostala díky svým rodičům, pro které byli koně „koníčkem“ již za jejich mladých let. 
 
Jak probíhaly vaše jezdecké začátky?
Prvopočátky mé jezdecké kariéry byly na poničce Princezně, kterou mi rodiče koupili asi ve čtyřech letech. Rok na to jsem dostala další, o něco větší, poničku Roxanu, se kterou jsem se účastnila prvních jezdeckých her s vodičem (mamkou) a postupně i prvních mini parkurů.
 
Kudy dál vedla vaše cesta s koňmi?
Po složení licence, jsem začala oficiálně závodit na ponících. Prvním poníkem, se kterým jsem se dostala i na mistrovství České republiky, byl Indian. Věk přibýval a Indiana jsem musela nahradit vyšším poníkem, stal se jím Mid Night Sun („Sanouš“), se kterým jsem se také kvalifikovala na MČR, bohužel nikdy to neklaplo dle představ. Když jsem z poníků vyrostla, nastala éra velkých koní. Začala jsem tedy jezdit na mamčiných koních. S nimi jsem absolvovala malé parkury a postupně se účastnila jezdeckých soustředění.
 

Psali jsme: S Merci musela Denisa Hyková pracovat na louce, nesnesla ostatní koně

 
Kdo vás nejvíce ovlivnil a naučil? 
Nejvíc vděčná jsem rodičům, kteří mě přivedli k tomuto sportu a dali mi základy, spoustu času a hlavně trpělivosti. Velké dík patří panu Rudolfu Skřivanovi, jež mi umožnil jezdit své koně a já se tak mohla posouvat v jezdeckém sportu. 
 
Dosaženým úspěchům předcházely zimní přípravy s Jiřím Skřivanem, dále pak příležitost účastnit se Sportovního centra mládeže s panem Jiřím Pecháčkem. Stále je se co učit, takže na skokovou práci spolupracuji s Jiřím Tmějem starším a na drezurní s Barborou Příhodovou.
 
Vy se věnujete parkuru, nelákala vás někdy i nějaká jiná disciplína?
Jednou jsem absolvovala i všestrannost se „Sanoušem“. Občas pro zpestření bych si klidně všestrannost zajela znovu, ale bez drezury. 
 
Nejaktivněji jste závodila jako juniorka, na co z tohoto období nejraději vzpomínáte?
Nejraději vzpomínám na vyhrané finále Czech junior cupu, které pro mě bylo ještě poslední rok v kategorii dětí. V juniorských kvalifikacích Czech junior cupu se mi podařilo vyhrát a cením si i každého dobře zajetého závodu v takovýchto soutěžích.
 
Dále ráda vzpomínám na mistrovství České republiky, kde to sice nikdy v jednotlivcích necinklo, ale v roce 2017 v kategorii družstev jsem si odvezla bronz díky super partě a snaze nás všech.
 

Čtěte také: Vanda Tmějová: S prací je ježdění náročnější, než tomu bylo při studiu

 

Potkala jste již nějakého koně, kterého byste mohla označit za toho nezapomenutelného?
Jednoznačně Asteres. Táhneme to spolu už přes deset let. Od prvního dne, kdy jsem na ní seděla a hned spadla, přes mistrovství České republiky, až do dnes, kdy nechává ve svých devatenácti letech s přehledem mladší konkurenci za zády. Nikdy také nezapomenu na klisnu Féé. 
 
Co pro vás bylo nejtěžší v tom posunout se do seniorské kategorie? 
Pro mě osobně jsou největší překážkou finance, tudíž si nemohu dovolit koupit koně na úrovni ST, abych mohla startovat, jak ještě v kategorii U25, tak seniorské. Momentálně jezdím s mladým koněm po nižších parkurech a třeba se jednou ukážu v kategorii seniorů.
 
Studujete nebo pracujete? Pokud ano, jak náročné je to všechno stihnout i s koňmi?
Pracuji a vzhledem k tomu, že máme stáj doma, tak jsem u koní denně a hodně mi s koňmi pomáhá mamka, takže díky tomu se to dá zvládnout. 
 
Jaké máte plány a cíle do budoucna?
Ráda bych se posouvala výkonnostně s mým mladým koněm v následující sezoně. A dál se uvidí.
 
Foto: poskytla Pavla Benešová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE