reklama 11C

S Merci musela Denisa Hyková pracovat na louce, nesnesla ostatní koně

ikonka

Merci měla být pro Denisu Hykovou koněm do parkurů stupně L. Nakonec spolu dosáhly výkonnosti ST, i když práce s touto svéhlavou klisnou přezdívanou Čokoška nebyla jednoduchá. Například své jezdkyni zlomila klíční kost v den odjezdu na závody.
28.07.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Klisna Merci je zástupkyní plemene český teplokrevník. Narodila se v roce 2004 a je po hřebci Topas – 14 z matky po Przedswit XIII – 54. S Denisou Hykovou se na závodních kolbištích poprvé objevily v roce 2014. Nyní si klisna u své jezdkyně užívá zasloužený důchod.
 
Kterého koně ze své jezdecké kariéry byste označila za toho výjimečného?
Jako nezapomenutelného koně musím zmínit svou klisnu Merci 4. Merci byla vždy velmi svéhlavý kůň, nenechala si do ničeho moc mluvit a jezdec musel akceptovat všechny její vrtochy. Na druhou stranu byla při skákání nesmírně ochotná skočit cokoliv, co před ní stálo.
 
Vzpomenete si na vaše první setkání?
S Merci jsem se poprvé setkala na Ptýrově, kam byla původně dovezena na zkoušku pro jiného jezdce. Souhra náhod nás nakonec svedla dohromady. 
 
Začátky nebyly nejjednodušší, především kvůli její svérázné povaze. Vždy si vzpomenu na první soustředění Sportovního centra mládeže ve Svinčicích s panem Pecháčkem, kdy se chovala tak neurvale, že se pan Pecháček rodičů ptal, jestli ji opravdu chceme koupit. Vtipné na tom bylo, že jsme ji krátce před soustředěním koupili.
 
Čím si vás Merci získala?
Jak už jsem zmiňovala, Čokoška si mě získala především svou povahou. Jezdecky mě určitě naučila klidu a respektu.
 

Psali jsme: Poník Míša měl tahat dříví, nakonec Denisu Hykovou dovedl ke sportu

 
Měla nějaké charakteristické vlastnosti?
Myslím, že by postačilo jediné slovo, a to splašená. Velmi charakteristické byly její starty v parkuru, kdy jsem si musela dávat pozor, aby mi při jejím výskoku nezlomila nos.
 
Čoka také nesnášela jízdárny a ostatní koně. Veškerá práce kromě skákání se odehrávala na loukách. Jedině tam jsem byla schopná ji odjezdit bez věčného vyhazování nebo stavění se na zadní. Na vyjížďky jsem s ní nejraději chodila sama, jelikož psychicky nezvládala více koní.
 
Vybavíte si nějakou vtipnou historku s touto klisnou?
Zpětně musím zhodnotit jako jednu z nejvtipnějších historek situaci, kdy se na mě Merci při běžné jízdárenské práci převrátila a zlomila mi klíční kost. Stalo se to v den odjezdu na Český skokový pohár v Plzni, na který jsme i přesto vyrazili. Merci asi tušila, že něco provedla, protože skákala výborně a já jsem s ortézou byla spíše pasažér.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Nejvíce si cením dosažené výkonnosti ST, jelikož nikdo při koupi nečekal, že bychom spolu někdy mohly startovat na vyšší úrovni, než L.
 
S Merci už aktivně nezávodíte, jaká byl její další osud?
Merci je stále v našem vlastnictví, takže si nyní užívá zaslouženého důchodu.
 
Foto: poskytla Denisa Hyková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE