reklama 11C

Místo olympiády jen oči pro pláč. Polský parkur se do Tokia nedostane

ikonka

Dvakrát měli polští parkuroví jezdci olympijskou účast na dosah, ale nakonec se tam nepodívá ani jeden z nich. O týmovou kvótu navíc v polovině února přišlo parkurové družstvo Kataru, a to kvůli pozitivnímu dopingu dvou jeho členů.
18.02.2020 08:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Polská parkurová reprezentace smutní a s ní i všichni jezdečtí fanoušci u našich severních sousedů. Nejprve jim utekla týmová kvalifikace o jediný trestný bod, poté vybojoval účast Wojciech Wojcianiec na Chintablue, jenže jeho nepřímo vyřadil nečekaný postup českého týmu. 
 
Dle olympijských pravidel FEI totiž Ukrajincům, kteří nepotvrdili účast svého již kvalifikovaného parkurového celku, byla nabídnuta pozice pro jednotlivce, a to právě ve skupině C, kde byl vedle prvního Litevce (Kristaps Neretnieks s koněm Moon Ray) na potenciálním seznamu účastníků i zmíněný Polák. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Potvrzeno! Česko může vyslat na Hry do Tokia dva jezdce všestrannosti

 
Jenže původně jeho druhé postupové místo nyní náleží Ukrajině a Polsko je jen rezervním čekatelem na případně uvolněnou pozici Litvy. Pokud nepojede do Tokia ani jeden z ukrajinských reprezentantů, na jeho místo by nastoupil „ze zálohy“ jezdec z Turecka – s největší pravděpodobností Omer Karaevli. Jeho jméno není v České republice neznámé, neboť právě on před čtyřmi lety těsně předstihl v kvalifikaci Aleše Opatrného a letěl tehdy do Ria, zatímco Češti truchlili. – Tentokrát bojoval o druhou postupovou pozici se zmíněným Polákem Wojciechem Wojcianiecem, a i když v žebříčku skončil až za ním, tak paradoxně nyní má stejnou výchozí pozici náhradníka. 
 
Polsko každopádně bude mít na olympiádě svůj tým ve všestrannosti. Česká republika by v této disciplíně měla být zastoupena dvěma jezdci. Minimální kvalifikační standardy má však vyjeté pouze Miloslav Příhoda s Ferreolusem, Miroslav Trunda v sedle Shutterflyke si je musí splnit do konce května.
 

PSALI JSME: Jak dostat koně do Tokia. Letenka vyjde na více jak 600 tisíc korun

 
Podobně, jako se v lednu radovali čeští příznivci parkurového skákání z přerozdělení týmových kvót, tak nyní jásají skokoví fanoušci z Maroka. Právě jim totiž byla definitivně přidělena kvóta místo Kataru. 
 
Dva členové katarské parkurové reprezentace, Bassem Mohammed a Sheikh Ali Al Thani, byli pozitivně testováni na Carboxy-THC při olympijské kvalifikaci skupiny F v Rabatu, která se jela v první polovině října. Rozhodnutí FEI tribunálu o případném trestu, které mělo padnout 15. února, ještě oficiálně nebylo zveřejněno, každopádně to, že tým na olympiádu nepojede, je již jasné z aktualizované tabulky publikované na webu Mezinárodní jezdecké federace (FEI).
 
Ilustrační foto FEI/Yusuke Nakanishi




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE