reklama 11A

Lucie Vlasová o roli sportovní ošetřovatelky: Přišlo to vše samo, říká

ikonka

Jezdecký vzor viděla Lucie Vlasová ve své mamince, která také jezdila. Vlastní začátky prožívala na Xaverově a mnoho zkušeností získala ve sportovní stáji ve Zduchovicích. Ten pravý život ošetřovatelky poznala až s příchodem do týmu Terezy Svobodové.
01.02.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Ke koním má Lucie Vlasová vztah už odmalička. Její mamka dříve také jezdila, což bylo zároveň i inspirací pro Lucii stát se jezdkyní a později také profesionální ošetřovatelkou sportovních koní. 
 
„Když mi bylo deset let, tak mě rodiče přihlásili do jezdeckého klubu Xaverov nedaleko Březnice. Tam jsem začala jezdit pod vedením pana Zbyňka Novotného a později mě trénoval Pepa Lánský,“ přibližuje Lucie své vlastní jezdecké začátky.
 
Máte tedy za sebou i sama nějakou sportovní jezdeckou kariéru? 
Moc velkou závodní kariéru za sebou nemám. Dříve jsem prezentovala právě zmíněný jezdecký klub Xaverov a od patnácti let jsem začala chodit na brigádu do Zduchovic, kde jsem později i pracovala a tam jsem měla možnost závodit s koňmi Cardinal a Donely.
 
Co vás později přimělo začít pracovat a živit se jako profesionální ošetřovatelka?
Tak nějak to vše přišlo samo. Ve Zduchovicích jsem skončila v červnu minulého roku a říkala jsem si, že ke koním už nepůjdu, ale poté mě oslovila Tereza Svobodová a umožnila mi tak se podívat do role závodní ošetřovatelky, která mě velmi zaujala. V tuto chvíli mám na starost sedm sportovních koní.
 
Jak náročné pro vás bylo na začátku učení se všem potřebným věcem při práci s koňmi vysokých kvalit? 
Pořád se mám co učit. Ve Zduchovicích jsem získala bohaté zkušenosti, za které jsem vděčná. Naučila jsem se, jak pečovat o sportovní koně a zároveň jsem se naučila i mnoho v oblasti chovu. Získala jsem zde hodně praxe s mladými koňmi. U Terky jsem teprve krátce, takže je pro mne mnoho věcí nových a hodně se stále učím. 
 
Ve které stáji jste úplně původně začínala a jaké další stáje jste mohla navštívit v této pozici?
Pracovat s koňmi jsem se učila právě v Xaverově a úplné ošetřovatelské základy jsem získala ve Zduchovicích.
 

Psali jsme: Průměrně se nám vrací dvacet mladých koní na sezonu, říká Mázdrová

 
Co bylo tím hnacím motorem, že jste se rozhodla pro vykonávání této práce? 
Nejvíce asi ta láska ke koním. A taky možnost podívat se do jiných areálů a učit se od ostatních.
 
Máte zkušenosti i ze zahraničí? Případně s českým jezdcem na mezinárodní úrovni?
Veliké zkušenosti ze zahraničí upřímně zatím nemám. V listopadu jsem byla poprvé na zahraničních závodech v Šamoríně, kde jsme byli čtrnáct dní. Ale jelikož Terka je jezdec na mezinárodní úrovni, tak myslím, že v dalších letech s ní mnoho zkušeností získám. 
 
Jak vypadá váš běžný pracovní den doma a jak na velkých závodech? 
Do stáje chodím většinou na osmou hodinu, kdy koně povodím nebo jdou do výběhu. Vždy záleží, jaký plán Terka s koňmi udělá. Většinou jezdí všechny koně dopoledne a odpoledne jdou buď do kolotoče nebo do výběhu, to zase záleží, jak počasí dovolí. 
 
Na závodech ráno koně povodím a ty co závodí, tak Terka bere lehce pod sedlo. Pak se koně snažím co nejlépe nachystat na parkur. Ty, co nezávodí v daný den, tak se většinou vodí anebo jdou lehce na lonž. K večeru všechny ještě povodím a dám jim potřebnou péči.
 
Jak zvládáte rozdělovat vaší práci a volný čas? Máte i nějaké jiné záliby? 
Jelikož svou práci mám zároveň i jako svoje hobby, tak jsem u koní převážně celý den. Ale ve volném čase cvičím, relaxuju nebo chodím na fitness lekce. Když mám více dní volno, tak jedu za rodiči a přáteli, což je pro mě nejlépe strávený volný čas.
 
Co patří mezi vaše kariérní plány do budoucna?
Můj plán je se zlepšovat ve své práci a učit se. Získat více zkušeností ze zahraničí.
 
Foto: poskytla Lucie Vlasová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE