reklama 11A

Sára Kratochvílová vlastní poníka Play Boye. Práce je i jejím koníčkem

ikonka

Ošetřovatelka sportovních koní Sára Kratochvílová nejprve sama startovala v parkurových soutěžích. V práci s koňmi se našla a po střední škole se rozhodla pro ošetřování na plný úvazek. Již několik let je v týmu letošní mistryně Nikoly Bielíkové.
14.12.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12B

Profesionální ošetřovatelka koní Sára Kratochvílová se po ukončení ekonomicky zaměřené střední školy rozhodla zůstat u koní a téměř všechen svůj čas věnovat jezdeckému sportu. Nejprve doprovázela od dětských až po juniorské soutěže Elišku Hasnedlovou a poté se usadila v historicky zajímavé severočeské stáji ve Všemilech, kde dodnes spolupracuje s letošní seniorskou mistryní České republiky Nikolou Bielíkovou. 
 
Jak vzniklo původně spojení vás a koní a kde došlo k zisku vašich prvních jezdeckých zkušeností?
Úplně poprvé jsem zřejmě seděla na koni se školkou v přírodě. Když mi bylo asi deset let, tak jsem s kamarádkou o prázdninách navštěvovala westernový ranč, kde jsem se naučila udržet na koni.
 
Máte za sebou i sama nějakou sportovní jezdeckou kariéru s vlastním koněm?
Dříve jsem se amatérsky účastnila závodů do stupně ZL, a to vždy na půjčeném nebo pronajatém koni v mé původní domovské stáji v Děčíně na Libverdě. Rodiče nejsou od koní, takže k žádné koupi koně do sportu nedošlo. Nyní vlastním velmi temperamentního poníka Play Boye, kterého mám ve stájí už převážně na rozmazlování. I s ním jsem dříve zkoušela závodit a překonali jsme spolu několik parkurových i drezurních soutěží.  
 
Co vás tedy přimělo začít pracovat a živit se jako profesionální ošetřovatelka koní?
Po střední škole jsem měla jasno, že nechci dál pokračovat ve studiu. Sestry Hasnedlovy zrovna sháněly ošetřovatelku, tak jsem to zkusila. Znaly jsme se ze stáje, celá spolupráce trvala několik let a už jsem u toho zůstala i později s dalšími zaměstnavateli.
 

Psali jmse: Usměvavá matka všeho živého Aneta Filipová. Vybrala si ošetřovatelství

 
Ve které stáji jste úplně původně začínala a jaké další stáje jste mohla navštívit v této pozici?
Začínala jsem v Děčíně na Libverdě, což je areál střední zemědělské školy. Nejdříve jsem tam byla jako člen klubu, později to bylo moje pracovní prostředí. Dále jsem s Eliškou Hasnedlovou dojížděla do stájí na Mělník k panu Mestenhauserovi.
Poté jsem pracovala na Jítravě, kde jsem měla na starost chod stáje a ježdění španělských koní.
Nyní pracuju jako ošetřovatelka u Nikoly Bielikové ve Všemilech u Děčína.
 
Máte zkušenosti i ze zahraničí? Případně s českým jezdcem na mezinárodní úrovni. 
Ano, s Nikolou jsem se dostala jako ošetřovatelka na spoustu hezkých závodů i na mezinárodní úrovni. Jezdíme pravidelně na mezinárodní závody do italského Arezza, San Giovanni, poté Rakousko, Polsko a další významné evropské mítinky. Nechyběly jsme také při jednom z ročníků Global Champions Prague Playoffs.
 
Máte ve stáji vždy nějaké oblíbence, kterým věnujete více času? 
Vždy je ve stáji nějaký kůň, ke kterému mám větší sympatie, anebo naopak. Přístup a péči k nim však nerozlišuji. Všem se snažím dopřát to nejlepší.
 
Jak zvládáte rozdělovat vaší práci a volný čas a co patří mezi vaše další záliby?
Když je práce vašim koníčkem, tak to nijak rozdělovat nemusíte. Ale pokud mám volno, trávím ho s přítelem, rodinou a našimi psy. Hodně si užívám čas strávený v přírodě a v lese, ráda cestuji a v poslední době mě baví pěstování rostlin a vlastní zeleniny a ovoce. 
 
Foto: poskytla Sára Kratochvílová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }