reklama 11A

Klíč svatého Petra: Ve štědrovečerní pohádce jsou koně ze Stáje Trojan

ikonka

Až si během Štědrého večera pustíte novou pohádku Klíč svatého Petra a uvidíte v ní zapřažené koně, tak vězte, že jsou ze Stáje Trojan na pražském Šeberově, kterou vlastní Vanda Trojanová. Její tým má na svém kontě už přes 250 filmů.
24.12.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Stáj Trojan se již více jak čtyřicet let zaměřuje na výcvik koní pro film. V současnosti ji vede Vanda Trojanová, jež se tomuto odvětví začala věnovat díky otci již v útlém dětství. Statek v Praze na Šeberově koupili rodiče, když jí bylo šest let.
 
„Moje první zkušenost s filmaři byla při natáčení televizního seriálu Cirkus Humberto. Tehdy mi bylo asi deset let. Hlavní dětská postava Vašek, jehož hrál Pavel Mang, jezdil na černém poníkovi Šimonovi, kterého vlastnil můj otec a já jsem na něm jezdila závody. Tehdy jsem se tam hlavně motala kolem poníků a vnímala to spíš jako zábavu než nějakou práci. Tatínek jezdil hodně se zápřahovými koňmi, takže v seriálu Cirkus Humberto jezdil s maringotkami. Také jsme půjčovali do šapitó koně mé sestry, a to pro scénu, při níž běhalo dvanáct bílých koní,“ vypráví Vanda Trojanová o tom, jak se dostala po boku poníků a koní do filmového prostředí. „Nikdy jsem se jiné práci nevěnovala a ani jsem nad tím nikdy neuvažovala, že bych dělala něco jiného.“
 
Svého času si Vanda s koňmi vyzkoušela i sportovní disciplíny, ale práce u filmu stejně nakonec převažovala. „Mám s koňmi vyskákané parkury stupně L, na které mě připravoval Venca Marek. S poníky jsem jako malá běhala také dostihy, ale třeba k drezuře jsem nikdy moc netíhla. Spíš mě zajímal ten film, protože se tam s koňmi dalo dělat spoustu kravin,“ říká s úsměvem Vanda, jež letos oslavila pětačtyřicáté narozeniny. V současné době se hodně věnuje zapřahání, stejně jako jeden z jejích kolegů Martin Zakršmíd, který je úspěšným vozatajem i při oficiálních závodech spřežení. „Do vrcholového sportu však koně nepřipravujeme, je to hlavně pro film nebo na show. Martin s našimi svěřenci sice závodí, ale vždy dostane mladé koně, aby se spíš okoukali a v podstatě mu moc neumožňujeme se dostat na tu nejvyšší úroveň.“
 

 
Při přípravě na natáčení je důležité koně navykat na nezvyklé situace, ne každý kůň se však pro tento druh práce hodí. „Hodně si dáváme záležet na tom, abychom poznali u koně charakter a kam až s ním můžeme zajít. Některé koně si takzvaně dáváme stranou na přípravu ve volnosti, jiné zapřaháme, někteří chodí s dětmi pod sedlem. Je to opravdu různé a záleží hodně na tom, co nám ten kůň charakterově nabídne,“ prozrazuje Vanda. A co je úplně nejdůležitější, aby kůň při natáčení filmů uměl? „To je dobrá otázka, ale odpověď na ní bude možná pro mnohé znít směšně, protože u filmu je jedna z nejdůležitějších věcí, aby kůň stál úplně v klidu.“ 
 
Podstatně náročnější je připravit koně pro herce než na kaskadérské scény. „Kaskadér by měl být v základu dobrý jezdec a s těmi koňmi si má umět poradit. Herec má především hrát svoji roli a nemá tolik času na seznámení se s tím zvířetem. Takže jednoznačně herecký kůň je náročnější na výchovu nežli ten kaskadérský,“ popisuje Vanda ve vánočním podcastu EquiRadia. Takzvaně univerzálních koní dle jejích slov moc není. „Je lepší, když se to rozdělí. Málokterý kůň dokáže vyhovět v obou případech, protože po těch kaskadérských koních se chtějí většinou extrémy a trénují se, aby byli vznětlivější a vypadalo to na kameru dobře. To si herecký kůň nemůže dovolit.“
 
Celkem je v týmu Stáje Trojan zhruba dvacet pět lidí, přičemž osm z nich se práci s koňmi věnuje každodenně a zbytek dochází na pravidelné tréninky. „Většinou jezdí každý týden a pak podle zaměření jednotlivých tréninků. Buď jsou to specializované tréninky pro koně, nebo pro kaskadérské scény,“ upřesňuje majitelka společnosti. „Je to taková volnočasová aktivita party nadšenců.“
 

Čtěte také: Libor Kurka: Na Anděla Páně 2 jsme s koňmi nocovali u Kamila Papouška

 

Mezi největší filmové projekty, na nichž se tým Vandy Trojanové v nedávné době podílel, patří historický fantasy seriál Britannia, pro který dodával herecké i zápřahové koně. Z českého prostředí lze zmínit například Marii Terezii nebo výpravnou pohádku scenáristy Petra Hudského a režiséra Karla Janáka z roku 2021 Jak si nevzít princeznu, při níž došlo i na kaskadérské scény. „Pro film Nabarvené ptáče jsme taktéž dodávali jezdecké i vozatajské koně, s nimiž jsme absolvovali i převracení kočáru,“ vzpomíná Vanda a zároveň dodává, že těch projektů bylo tolik, že si na všechny ani nevzpomene. Pravidelně spolupracuje jak se zahraničními produkcemi, tak s těmi domácími. „Mám raději ty menší projekty, protože jsme je schopni realizovat v našem kolektivu,“ přiznává. „O Vánocích se nejraději dívám na ty staré pohádky, přestože se každoročně účastníme natáčení nějaké nové vánoční pohádky. Ale ty staré jsou prostě klasiky a já je mám mnohem raději než ty novodobé.“
 
V současnosti domácí filmaři využívají především práci vozatajských koní. „Čeští herci bohužel nemají takové možnosti a domácí projekty nejsou tak dobře financované, aby umožňovaly hercům tolik zkoušek, jako na těch zahraničních. Je to proto náročnější, ale zase se dá ledasco domluvit. Za herce mohou jezdit případně dubléři, ale mnoho českých herců je šikovných, takže si řadu scén odjezdí sami,“ chválí herecké kolegy Vanda. 
 

Nepřehlédněte: Martin Zakršmíd: Z filmu Žižka mám hezkou vzpomínku na našeho fríze

 

Koně ze Stáje Trojan mají možnost vidět i diváci letošní štědrovečerní pohádky České televize Klíč svatého Petra, která byla vyráběna v česko-slovensko-německé koprodukci. Pojednává o krádeži zmíněného klíče, do níž jsou zapleteni tři lidé – zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě pátrali po klíči, jinak přijdou do pekla. Pátraní je zavede na zámek, kde je čeká, kromě krásné princezny a krále, setkání se zrádnými kancléřovými a jejich prohnanými plány. 
 
„Tuto pohádku režíroval Karel Janák, s nímž jsme dělali i předloňskou vánoční pohádku. Martin Zakršmíd při jejím natáčení zapřahal naše čtyři koně,“ doplnila ve vysílání EquiRadia Vanda Trojanová k nejnovějšímu televizním projektu, který se natáčel v prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. Zmíněné čtyřspřeží vedené Martinem Zakršmídem je možné vidět i v televizní upoutávce.
 
Foto: poskytla Vanda Trojanová a Josef Malinovský
Zdroj: Stáj Trojan, Česká televize
 
 
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE