reklama 11D

Libor Kurka: Na Anděla Páně 2 jsme s koňmi nocovali u Kamila Papouška

ikonka

Jestli jste pozorně sledovali na Štědrý večer pohádku Anděl Páně 2, mohli jste v jednom ze záběrů na vůz s koňmi, kterým se vezli anděl Petronel a čert Uriáš, zahlédnout i vozataje Libora Kurku. Do Krumlova dojížděl s koňmi na natáčení 200 kilometrů.
25.12.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12C

 
Vozataj Libor Kurka se v minulosti podílel s koňmi na natáčení řady pohádek. Patří mezi ně Tajemství staré bambitky, Anděl Páně 2, Nesmrtelná teta, Tři bratři anebo Hodinářův učeň. 
 
V dnešní době se před kamerou objevuje spíše zřídka a více s koňmi pracuje mimo záběr. „Většinou je tam někdo jiný a já jsem ten, kdo to jistí zezadu. Přivezu, odvezu a ustrojím koně a dělám takový ten servis,“ uvedl v podcastu EquiRadia Libor Kurka. 
 
Z filmových pohádek rád vzpomíná hlavně na Tajemství staré bambitky a Anděl Páně 2. „V pohádce Tajemství staré bambitky jsme měli koně, s nimiž jezdili pánové Jiří Lábus a Miroslav Vladyka, včetně toho vozu, co vyndává tu krásnou ruku pro peníze. Natáčení bylo velmi příjemné, spolupráce s panem Vladykou i s panem Lábusem byla fajn. České pohádky bývají příjemná práce a natáčení,“ říká známý vozataj, který se pravidelně účastní mezinárodních závodů spřežení, včetně mistrovství světa. 
 

Čtěte také: Příběh rytíře byl pro mě signifikantní film, vzpomíná Romana Hájková

 
Když mají s koňmi před kamerou pracovat herci, tak ještě před samotným natáčením probíhá základní školení. „Herci byli u nás párkrát zapřahat, učili se jezdit a zkoušeli to. Museli jsme vybrat koně, kteří jsou profesionálové. Jaký se zvolí pro natáčení vůz, to už je koním většinou jedno. Pokud totiž kůň umí tahat, tak nereaguje jinak na netradiční vozy, s tím problémy nebývají,“ prozradil.
 
Konkrétně na pohádce Tajemství staré bambitky pracoval Libor Kurka nejen s koňmi. „Na tomto projektu jsme zprostředkovávali i další zvířata – slepice, kozy a vše, co bylo potřeba. Spolupracujeme s různými chovateli, a ti nám svá zvířata pro natáčení půjčují. Pro tyto účely je lepší s někým takto spolupracovat, než si ta zvířata sám chovat a držet doma.“
 
U druhého pokračování Tajemství staré bambitky již Kurka chyběl. V jiné známé pohádce, Anděl Páně, naopak účinkoval s koňmi pouze ve dvojce. „Záleží na tom, jaká produkce film vyrábí a s tím souvisí i výprava, která vás buď ke spolupráci osloví, nebo ne. Obvykle jednotlivé týmy spolupracují dlouhodobě, někdy se dělá výběrové řízení. Zejména na velkých projektech je běžné, že se potkáváme i s dalšími kolegy,“ popisuje, jak probíhá nábor.
 
Velmi často s koňmi Libor Kurka cestuje na natáčení takzvaně na otočku, tedy ráno tam a večer zpět. „V případě pohádky Anděl páně 2 jsme však jezdili někdy i den dopředu a nocovali jsme ve stáji Kamila Papouška,“ vzpomíná ve vysílání EquiRadia na cestování do Srnína u Českého Krumlova.
 

Nepřehlédněte: Petra Novotná: S koňmi před kamerou jsem byla naposled při Hobitech

 

Libor Kurka je vozataj tělem i duší, a tak není divu, že i pro film nabízí své služby téměř výhradně pro zapřahání do kočáru. „Na sedlové koně jsou u nás jiní specialisté. Ve zmíněných pohádkách máme naše koně tedy vždy zapřažené do vozu a všechny vozy, které v nich vidíte, pocházejí od nás.“
 
Poprvé se Kurka k natáčení s koňmi dostal již ve třinácti letech. „Měl jsem to štěstí, že tehdy jezdecký oddíl v Poděbradech spolupracoval na filmu Na západní frontě klid. Byl to neuvěřitelný zážitek pro mě jakožto třináctiletého kluka. Byl jsem z toho neuvěřitelně vykulený, bavilo mě to, a ještě jsem za to dostal peníze. Konkrétně asi 105 korun na den, což byly v té době velké peníze,“ dodává. 
 
Foto: poskytl Josef Malinovský, Libor Kurka a Totalfilm



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE