reklama 11A

Josef Bartoš o Grand Steeple-Chase: Je to největší dostih mého života

ikonka

O dotaci 21,3 milionu korun se v nedělní Grand Steeple-Chase de Paris popere svěřenec Josefa Váni mladšího Suroit, který narazí i na vítěze Velké národní Noble Yeatse. "Už jsem si myslel, že něco takového nikdy nezažiju," říká žokej Josef Bartoš.
19.05.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Je to splnění velkého snu a zároveň zápis do dostihové historie. Po dlouhých šestnácti letech se v neděli postaví na start slavné Grand Steeple-Chase de Paris kůň trénovaný v Česku. Devítiletý Suroit ze stáje Scuderia Aichner SRL naváže v pařížském Auteuil na Masiniho a Kolorada. V jeho sedle bude Josef Bartoš.

Svěřenec Josefa Váni mladšího nastoupí na 6000 metrů dlouhé trati proti sedmnácti soupeřům, mezi nimiž nechybí vítěz Velké národní Noble Yets nebo ikona dostihu Carriacou. Celková dotace čini 900 000 eur (v přepočtu 21,3 milionu Kč), z toho vítěz obdrží 405 000 eur (9,6 milionu Kč) a ještě sedmý v cíli inkasuje 22 500 eur (533 tisíc Kč).

Suroit se od středy nachází ve Francii a připravuje se v tréninkovém středisku Chantilly. "Ve čtvrtek šel poslední lepší kentre před dostihem, aby se trochu nadechl. Vypadal výborně, dobře tady žere a celkově máme v Chantilly výborné zázemí, všechno jde tedy podle plánu," pochvaluje si Josef Bartoš.

 

Čtěte také: Dvě dohlášky, zbývá 25 jmen. Projděte si kandidáty Českého derby

 

Ekipa ze střediska Mlýnce / Bohuslav zasáhne do víkendového dění se čtveřicí koní. Již v sobotu se představí Peace Garden v listed steeplechase na 4400 metrů, o den později budou v akci kromě Suroita ještě Capivari a Lord Dragon v proutěných překážkách.

"Jsem rád, že si kurz steeplechase projedu již v sobotu a budu si ho moct trochu osahat, protože v neděli začínám přímo v Grand Steeple-Chase," konstatuje Bartoš.

Suroit letos startoval ve Francii čtyřikrát. Týden po novoročním vítězství v Cagnes-sur-mer nadchl triumfem v hlavním dostihu celého mítinku Grand Prix de la Ville de Nice (Gr.3) a v následujících měsících přidal dvě vystoupení v dostizích série GSC Masters, sloužící jako příprava právě na Grand Steeple-Chase de Paris. Březnovým druhým místem si v Auteuil vysloužil respekt.

"Jsem rád, že já i kůň Auteuil známe a víme, do čeho jdeme. To je výhoda a v tomhle směru jsem v klidu. Co naopak zatím neznáme, je atmosféra těchto dostihových dnů. Při našich obvyklých francouzských výjezdech v týdnu člověk moc lidí na tamních dostizích nepotká. Teď nás čekají největší překážkové dostihy roku, takže kulisa asi bude pěkná. Na to se moc těším a jsem zvědavý, jak to bude všechno probíhat," podotkl český žokej.

Prioritou je dostat se do cíle

Již ve čtvrtek za Bartošem přijela manželka s dětmi. "Mám radost, že u tohoto velkého okamžiku mé kariéry budou. Je to asi největší dostih v mém životě a vůbec nejcennější, co můžu jet. Všechno ostatní teď jde stranou, chci ze sebe vydat to nejlepší," slibuje.

Řadu Suroitových nedělních soupeřů zná z předchozích startů i pečlivého studia. "Z osmnácti startujících je tam papírově devět koní, na které si věřím, že by je Suroit měl porazit. Kromě nich ale narazíme i na sedm opravdu špičkových skokanů z Francie a Irska. Ta kvalita je obrovská a bude to hrozně těžké. Je to velké pole, stát se může cokoli," přemítá Bartoš.

Hlavním cílem české výpravy je dostat se do cíle a tým kolem trenéra Josefa Váni mladšího věří, že zisk sedmé dotace není nereálný. "Suroit dokázal už v přípravě, že na to kvalitu má. S trochou štěstí v průběhu dostihu na takový výsledek můžeme pomýšlet. A každé lepší umístění bude úspěch…"

Pro samotného Josefa Bartoše bude velkým zážitkem i soupeření s mezinárodními žokejskými hvězdami. Kromě francouzské překážkové elity pojedou Rachael Blackmore či Paul Townend. "Setkat se s nimi v jednom dostihu a zažít tenhle vrchol, o němž jsem si už myslel, že na jeho startu nikdy nebudu, je pro mě velká věc. Jsem moc rád, že tady jsem," podotýká Bartoš.

Pod oběma dosavadními českými starty v Grand Steeple-Chase de Paris byli podepsaní trenér Čestmír Olehla a stáj Wrbna Racing. V roce 2005 nejbohatší překážkový kůň české historie Masini finišoval sedmý se ztrátou necelých čtrnácti délek na vítěze Sleeping Jacka. O dva roky později byl Kolorado zadržen.

Rozhovor s Josefem Bartošem z ledna 2023 o úspěších v Cagnes-sur-mer:

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE