reklama 11A

Hvězda na dráze, ikona v chovu. Uhynul velký Shamardal

ikonka

Shamardal, otec hvězd jako Lope de Vega, Pinatubo nebo český Subway Dancer, překonal jako roček fatální diagnózu, aby se následně stal jedním z nejlepších hřebců moderní dostihové historie. Ve čtvrtek impérium Darley oznámilo jeho skon v 18 letech.
16.04.2020 18:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Ve věku 18 let uhynul jeden z nejúspěšnějších plnokrevných hřebců současnosti Shamardal. Líbivý hnědák Godolphinu byl hvězdou už na dráze, když proměnil ve vítězství šest ze svých sedmi startů a zůstal neporažen na trávě. Ještě zářivější kariéru však nastartoval v chovu. Hned v prvním ročníku měl vítěze Prix du Jockey Club Lope De Vega, v Česku mu udělal největší reklamu Kůň roku 2018 Subway Dancer.
 
První velkou překážku překonal Shamardal ještě předtím, než vůbec přišel do tréninku. Narodil se v chovu Brilliant Stable v Kentucky jako člen prvního ročníku železného Giant’s Causewaye a syn listed umístěné Helsinki, pravé sestry vítěze Dubai World Cupu a plemeníka Street Cry. Coby nositel špičkového původu byl na dražbě ročků v Keenelandu koupen zpět za 485 000 dolarů. Brzy však vyšlo najevo, že má těžkou vadu krční páteře.
 
Shamardal se však navzdory všem prognózám zázračně zotavil. Po intenzivní léčbě byl nabídnut na další dražbě, prodán za 50 000 guinejí a nový majitel Gainsborough Stud ho svěřil do tréninku Markovi Johnstonovi. V jeho péči dvouletý Shamardal vyhrál všechny tři starty v sezoně 2004 a rozloučil se úspěchem v grupě 1 Dewhurst Stakes.
 

Čtěte také: Začnou dostihy dříve než 8. června? Jockey Club jedná se státem

 
"Nebyl u nás dlouho, ale zanechal hlubokou stopu. Byl to výjimečný dostihový kůň, bezesporu nejlepší ve své generaci," řekl Johnston ve čtvrtek listu Racing Post.
 
Před klasickou sezonu získal talentovaného hřebce Godolphin a přesunul ho do péče Saída bin Suroora. Při debutu v nových barvách utrpěl jedinou porážku své kariéry v podobě devátého místa v UAE Derby na závodišti Nad al Sheba. Po návratu do Evropy však následovala působivá série - během jednoho měsíce exceloval ve třech dostizích grupy 1.
 
Při těsných vítězstvích v Poule d’Essai des Poulains a v Prix du Jockey Club proti výborně jdoucímu Hurricane Runovi jezdil hřebce Frankie Dettori. "Shamardal nebyl nijak přerostlý, zato velmi šikovný a rychlý. Měl to, co musí mít každý špičkový dostihový kůň, a to touhu zvítězit. Byl jako jack russel teriér, prostě strčil krk dopředu a dával jezdci 110 procent," vzpomínal Dettori.
 
 
Poslední triumf kariéry slavil Shamardal v St.James’s Palace Stakes na Royal Ascotu 2005, který se kvůli rekonstrukci závodiště konal v náhradním dějišti Yorku a díky Darsalamovi se ho poprvé zúčastnil i kůň v českém tréninku. Na plánovaný souboj s vítězem britského derby Motivatorem už nedošlo, Shamardal se zranil a odešel do chovu.
 
Jako plemeník se uvedl vítězem francouzského derby Lope de Vegou, následovali Casamento, Blue Point, Castle Lady a mnozí další. Celkem dal 25 gr.1 vítězů a 146 vítězů stakes. Jeho připouštěcí poplatek v irském Kildanganu se v roce 2015 vyšplhal až na 70 000 eur. Přestože počet připuštěných klisen kvůli jeho zhoršujícímu se zdraví kolísal, velké úspěchy slavil prakticky do poslední chvíle.
 
"Shamardal byl po mnoho let pilířem naší irské nabídky hřebců. Jeho loňská sestava dvouletých vedená výborným Pinatubo byla výjimečná - jako první hřebec v historii pattern systému dal tři neporažené dvouleté gr.1 vítěze ve stejném ročníku," řekl Sam Bullard z Darley Stud.
 
V českém turfu reprezentuje Shamardala především gr.2 vítěz a třetí z Champion Stakes Subway Dancer. Závěr své kariéry strávil v Česku gr.1 vítěz Zazou, aktuálně působící v chovu Darhorse v Krabčicích. Na jedničkové úrovni se umístili Sinbad, Betpak Dala nebo Maestro Quercus.
 
 
Foto: Darley



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE