reklama 11B

Britové posouvají sezonu na neurčito, Němci zakáží v létě velké akce

ikonka

Světlo na konci tunelu? Pokud jde o dostihovou sezonu v Evropě a uvolňování restriktivních opatření v době pandemie, zatím se příliš optimismu nedostává. Shrnujeme nejnovější zprávy z Velké Británie, Francie a Německa.
15.04.2020 18:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Vývoj pandemie onemocnění Covid-19 v západní Evropě začíná relativizovat naděje dostihových autorit na střednědobý návrat plnoformátových mítinků během léta. Naznačuje to hned několik zpráv ze středečního odpoledne.
 
British Horseracing Authority (BHA) se sice nadále připravuje na co nejčasnější termín obnovení sezony, ale její vedení ve středu připustilo, že nepůjde o dosud plánovaný 1. květen. Nové datum Britové zatím neuvedli. "Jsme v kontaktu s vládou a nadále připravujeme koordinovaný plán na zahájení sezony ve chvíli, kdy to bude přiměřené," řekl šéf BHA Nick Rust listu Racing Post.
 
Většina dostihových zemí včetně České republiky v těchto dnech dolaďuje plány na alespoň omezené obnovení dostihů bez diváků. V jednání se svými vládami se vesměs opírají o argument poslání dostihového sportu jako výkonnostních zkoušek anglického plnokrevníka i o ekonomické dopady delšího přerušení sezony. Ve většině států však zatím není jasné, jak se politici k této otázce postaví.
 
Francouzi připravují možné obnovení sezony na 4. květen. Varianta prosazovaná dostihovými profesionály počítá s mítinky za zavřenými dveřmi a omezeným počtem lidí na závodištích. Klasické dostihy včetně Prix du Jockey Club by se oproti původní termínové listině posunuly zhruba o měsíc.
 

Čtěte také: Koně v Lysé dělá les. Všechno začalo vstupem do JZD, vzpomíná Vítek

 
"Takový je náš plán a doufáme, že ho úřady akceptují. Mezi řádky však čteme, že prezident plánuje uvolnění některých opatření až od 11. května. Máme připravené nosné argumenty, ale teď čekáme na reakci vlády," řekl prezident asociace francouzských trenérů Nicolas Clement.
 
Jedním z hlavních problémů zůstává financování případného "poloprovozu", neboť sběrny a kavárny PMU zřejmě zůstanou uzavřeny i po prvním uvolnění restrikcí. "Další otázka je, zda se dostihů budou muset zúčastnit i zahraniční koně. To zatím vůbec nevíme, ale musíme nějakým způsobem začít fungovat," dodal.
 
Prezident Emmanuel Macron navíc podle francouzských médií zvažuje zákaz velkých veřejných akcí až do 11. července.
 
Ještě přísnější zřejmě bude spolková vláda v Německu, která chce podle středečních zpráv zakázat velké akce včetně fotbalových zápasů až do 31. srpna. To sice není v kolizi s plánovaným spuštěním německé sezony za zavřenými dveřmi od 1. května, ale výrazně to nabourává naděje na návrat k normální situaci do konce léta, během něhož se má konat německé derby či podzimní mítink v Baden Badenu.
 
Podrobnosti a konkrétní parametry zákazu budou teprve oznámeny. "Co přesně spadá pod pojem ,velká veřejná akce’, je zatím nejasné," upozorňuje server Galopponline.de.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE