reklama 11D

Začnou dostihy dříve než 8. června? Jockey Club jedná se státem

ikonka

Koncept zahájení dostihové sezony za zavřenými dveřmi je připraven, hlásí Jockey Club ČR. V jednání se státem akcentuje, že dostihy nepatří do stejné skupiny akcí jako sport, nýbrž že se jedná o výkonnostní zkoušky anglického plnokrevníka.
16.04.2020 15:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Jockey Club ČR vyjednává o dřívějším zahájení dostihové sezony než je vládou stanovený termín 8. června pro konání hromadných akcí do 50 osob. Opírá se při tom o konkrétní ustanovení Plemenářského zákona. "Výkonnostní zkoušky nejsou klasickou sportovní, kulturní a společenskou akcí, a proto dále jednáme o dřívějším začátku sezony s připraveným konceptem běhání za zavřenými dveřmi," uvedla ve čtvrtek generální sekretář JC ČR Martina Krejčí.
 
Již dříve ohlášené varianty termínových listin i plán opatření pro konání dostihů bez diváků se nadále připravují a dostihová autorita je bude postupně zveřejňovat na svých webových stránkách.
 
Dostihové autority střední Evropy chtějí v příštích týdnech a měsících koordinovat své kroky. Týká se to zejména Česka, Slovenska a Maďarska. Závodisko Bratislava podle webu dostihy.cz přiznalo, že start tamní sezony v květnu se jeví stále méně pravděpodobný a dostihový provoz se zřejmě rozběhne mezi červnem a srpnem. Maďarsko se nachází v podobné situaci jako Česko a má připravené tři varianty startu sezony za zavřenými dveřmi od 24. května, 14. června nebo 5. července. V Polsku rozhodnutí teprve padne. Všechny země jsou však v tuto chvíli závislé na krocích svých vlád a respektování řady restriktivních omezení.
 

Čtěte více: Britové posouvají sezonu na neurčito, Němci zakáží v létě velké akce

 
Mnoho otázek zatím zůstává i kolem případných zahraničních startů českých koní. Ty ovlivní hlavně dva faktory - restriktivní nařízení v souvislosti s epidemiologickou situací a postoje konkrétních dostihových autorit vůči účasti koní registrovaných v jiných zemích.
 
"Na Ministerstvu vnitra nám bylo potvrzeno, že při režimu vycestování na dobu kratší než 24 hodin nespadáme do výjimek bez nutnosti karantény. V současné době jsme při opuštění hranic bez ohledu na dobu strávenou v zahraničí stále v režimu 14denní povinné karantény při zpětném návratu do země," uvedla Krejčí s tím, že rozhodnutí České republiky ohledně cestování do zahraničí  se v příštích čtrnácti dnech bude dál upravovat podle epidemiologické situace v sousedních státech.
 
Pokud jde o čistě dostihové ukazatele, možné dočasné uzavření svých dostihů signalizovala Francie. I Německo, které chystá spuštění provizorního dostihového provozu od 1. května, zatím zůstává opatrné. "Momentálně nemáme žádná omezení pro zahraniční účastníky, ale mohla by přijít omezení od vlády," připustil na dostihy.cz Rüdiger Schmanns z Deutscher Galopp.
 
 
Ilustrační foto: Marek Sekáč



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE