reklama 11C

Silní tříletí mezi Českem a Francií. Zatím obstáli, těší se Luka

ikonka

Gurzuf, Memento Mori, Westminster Night, Smichoff či Karamazov. Trenér Václav Luka chystá v Bošovicích mimořádně silnou sestavu tříletých s mezinárodními ambicemi. První starty proti třídovým francouzským tříletým vysoké naděje potvrdily.
11.03.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Současným druhým místem v kvalitně obsazeném dostihu v Chantilly hnědák Memento Mori dokázal, že patří k nejzajímavějším tříletým v českém tréninku. Reprezentant stáje KarBoBau s.r.o. ve středu narazil mezi francouzskými nezvítězivšími na několik potenciálních hvězd a ze zajímavého srovnání vůbec nevyšel špatně.

Na vítězného Lassauta, který patří k potenciálním favoritům klasických dostihů, ztrácel v cíli jen délku a o druhou příčku se v mrtvém doběhu rozdělil s ryzákem Tribalistem, nositelem známky 44 kg a třetím v listed.

"Určitě vyběhl velmi dobrou formu. Vítěz je koněm s grupovým potenciálem a ani ostatní tam nebyli do počtu. My máme relativně zeleného koně a musím říct, že mě svým výkonem i bojovností nadchl," hodnotí trenér Václav Luka mladší.

 

Čtěte také: Ve Slušovicích jsem byla královnou, ale to je minulost, říká Vokálková

 

Memento Mori debutoval začátkem února čtvrtou příčkou v Chantilly. Po dvou umístěních bude syn hřebce Fast Company nadále pokračovat mezi nezvítězivšími ve Francii a vyběhnuté známky pak určí jeho další cestu. Do českých klasických dostihů jako valach nemůže a Luka, který před devíti lety připravil rovněž vykastrovaného Talara k triumfu ve Velké jarní ceně, se netají určitým rozladěním nad současnými pravidly.

"Zrušení účasti valachů v českých klasikách před několika lety dodnes považuji za strategickou chybu. Kdyby mohli valaši v těchto dostizích běhat, nebylo by to nic proti ničemu a dostali by šanci i koně, kteří jako hřebci nejsou dostihově použitelní. Pro majitele i náš turf by to mělo přínos, přece jen majitelé ubývají. Alfou a omegou by mělo být hýčkat si majitele jak ze strany trenérů, tak pořadatelů a Jockey Clubu," shrnuje Luka svůj názor.

V úvodu sezony obstáli

Memento Mori je však jen jedním z několika nadějných tříletých hřebců a valachů, které má Václav Luka v tréninku. A první francouzské starty v únoru a březnu naznačují, že bošovické ambice v této kategorii letos můžou být vysoké. Do francouzské jarní klasiky přihlášený Gurzuf finišoval při debutu dobře druhý, nejvýše hodnocený dvouletek loňské Klasifikace Westminster Night vstoupí do letošní sezony příští týden.

"Mám z nich zatím hodně dobrý pocit. Westminster Night, Gurzuf a Memento Mori, to jsou všechno vynikající koně. Výborní jsou i Smichoff a Karamazov. Francouzské dostihy nezvítězivších jsou v těchto týdnech nabité kvalitními tříletky, všechno to budou koně směřovaní do velkých dostihů. A naši v této konkurenci obstáli," pochvaluje si Luka.

Přestože klasičtí adepti pravidelně pracují spolu a podle trenérových slov se vzájemně táhnou nahoru, Václavu Lukovi se momentálně těžko vyzdvihuje, který z nich je teoreticky nejlepší.

"Každý je svým projevem jiný a to jsou faktory, které jsou stejně důležité jako třída. V dostihu hodně záleží na tom, jak se kůň chová a jak se dokáže vyrovnat se zátěží. Na ježdění jsou nejjednodušší Memento Mori s Westminster Nightem, naopak Gurzuf je hůř jezditelný. Kdyby se dal lépe kočírovat, možná by byl nejlepší právě on. Vysokou kvalitu však mají všichni a nejdostihověji se teď možná jeví Westminster Night. Uvidíme příští týden, zda potvrdí to, co dosud naznačoval," konstatuje Luka.

Francouzské i české plány

Na první pohled se potenciální tříleté hvězdy jeví v této části roku zajímavěji než ty loňské. Partenit ani Bakhchisaray se v roce 2021 nakonec do francouzských klasických dostihů nedostali. "Partenit se na jaře zranil a Bakhchisaray nebyl tak dobrý. Teď je to trochu jiná situace, neboť už v prvních startech ti koně předvedli výborné výkony. Je to o něco nadějnější," potvrzuje Luka.

Westminster Night je přihlášen do Poule d’Essai des Poulains i Prix du Jockey Club a v případě změny plánů může jít i českou cestou, Gurzuf z vlastního chovu ukrajinského majitele Viktora Tymošenka vlastní nominaci pouze do francouzské jarní klasiky. Po druhém místě při březnovém debutu v Chantilly teď pro něj přichází v úvahu jak další start v maiden, tak eventuální pokus na grupové scéně.

 

Čtěte také: Třetí místo v Quinté+. Billabong Cat opět předvedl stíhací jízdu

 

Podle informací serveru Jezdci.cz stál hřebec před lukrativní změnou majitele, kdy se o něj zajímal mimo jiné americký Team Valor. Ze zamýšleného prodeje však nakonec sešlo, a tak bude Gurzuf nadále hájit žluto-modré barvy svého chovatele a jeho rodné Ukrajiny. "S Viktorem Tymošenkem jsme ve spojení," doplňuje Luka.

Zatímco Gurzuf, Memento Mori a Westminster Night se na českých drahách v nejbližší době zřejmě neukáží, domácí klasická scéna by měla být cílem progresivního Smichoffa. Syn Dariyana a klisny Mala Strana reprezentuje stáj Syndikát V3J a debutoval šestým místem ve stejném dostihu jako Gurzuf.

"Bude to zajímavý kůň do našich klasických dostihů. Velká jarní cena na něj může být krátká, ale nějakou rychlost má a je to velký bojovník. Uvidíme, jací koně se v tom dostihu sejdou. Každopádně se mi líbí, může to být kůň dokola a zkusit podobnou cestu jako Ignacius Reilly. A nesmím zapomenout ani na Karamazova, s ním bychom se mohli podívat na Slovensko," nastiňuje Luka.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE