reklama 11B

Evropský pohár žokejů: Budeme reagovat na situaci, říkají pořadatelé

ikonka

Zrušení šestého ročníku Evropského poháru žokejů není ve hře, ujistili v pátek pořadatelé v tiskové zprávě. Podle svých slov jsou připraveni i na případné černé scénáře, v hygienické oblasti se budou řídit platnými vládními opatřeními.
18.09.2020 15:40  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Pořadatelé Evropského poháru žokejů (EJC) stojí před možná největší výzvou v šestileté historii veleúspěšného projektu. Přípravy na nejbohatší rovinový mítink v českém dostihovém sportu, který loni ovládl hvězdný Belgičan Christophe Soumillon, finišují navzdory horšící se epidemiologické situaci v České republice. A organizátoři ujišťují, že letošní edice proběhne 27. září v Chuchle Areně Praha bez ohledu na vývoj kolem Covidu-19 a rušení různých dalších akcí.
 
"Důvod je jednoduchý. Pandemie zasáhla dostihový sport stejně citelně, jako všechny jiné obory v České republice. Majitelé, trenéři, jezdci, závodiště i Jockey Club udrželi letošní posunutou sezónu v chodu za velkých obětí a s obrovským nasazením. Teď je na nás jako partnerech dostihového sportu, abychom jim podali pomocnou ruku a pomohli jim přečkat tyto těžké časy. Evropský pohár žokejů představuje pro celý sport důležitý impuls. Tak to bereme i my a jsme vděční všem našim partnerům, že to vidí stejně a zachovali nám i za takto těžkých okolností podporu," říká za pořadatele Tomáš Machovský.
 
S mimořádným vývojem letošního roku se pochopitelně změnila i dynamika letošního ročníku. "Každý rok jsme se snažili nějakým způsobem překonat předchozí ročníky, ať už šlo o kvalitu jezdeckého obsazení nebo o konkurenci startujících koní. Letos to je jiné, hlavním cílem je zachovat tradici EJC a nabídnout přímým aktérům i dostihovým příznivcům nyní tak potřebnou jistotu. O rušení letošního ročníku jsme vůbec neuvažovali," dodává další člen pořadatelského týmu Jiří Vávra.
 
 
Dotace vrcholu mítinku Leram EJC Million činí 1,2 milionu korun, zbylé tři jedničkové dostihy se poběží o 700 tisíc a dvakrát 600 tisíc korun. Účast přislíbilo devět žokejů z osmi různých zemí. Po roce se chtějí do Prahy vrátit Christophe Soumillon, Adrie de Vries či Eduardo Pedroza. Jedním z lákadel by měla být premiérová účast nejúspěšnějšího mladého německého jezdce Maxima Pecheura, který je v poslední době hlavním vyzyvatelem tamního šampiona a dvojnásobného vítěze EJC Bauyržana Murzabajeva. Tomu zabránil v letošní účasti trest z podzimního mítinku v Baden Badenu.
 
Jezdecké obsazení ve čtyřech největších dostizích si budou stáje jako obvykle vybírat v pořadí podle handicapu svých koní. Do celkového hodnocení EJC se bude počítat ještě III. kategorie na 2600 metrů, zatímco ve zbylých dvou rámcových dostizích mohou stáje angažovat libovolné jezdce. Slavnostní oznámení jezdců a losování startovních čísel proběhne na tiskové konferenci ve středu 23. 9. od 10:00 v Chuchle Areně Praha.
 
Organizační tým Evropského poháru žokejů si je vědom, že ne všechno má týden před konáním akce ve vlastních rukou. Vedle dalšího epidemiologického vývoje zůstává otazníkem i případné zpřísňování restriktivních opatření vlády směrem k sportovním akcím. "Budeme se striktně řídit platnými pravidly vyhlášenými vládou a průběžně reagovat na aktuální situaci. To platí o samotné podobě EJC a jeho organizaci i přiměřených hygienických opatřeních, které plánujeme ve spolupráci s Chuchle Arenou Praha. Předem prosíme všechny návštěvníky o pochopení a také o vzájemnou ohleduplnost, zejména pokud jde o nošení roušek ve vnitřních prostorách tribuny," zdůraznil Machovský.
 
Přestože jezdecké obsazení letošního EJC je pevně domluveno a nominovaní žokejové mají zakoupené letenky, pořadatelé jsou připraveni i na případné černé scénáře. "V současné situaci jsou zveřejněné nominace bez záruky. Pokud by další výrazné zhoršení epidemie v České republice nakonec znemožnilo příjezd většiny nebo části zahraničních žokejů, budeme situaci řešit tzv. divokými kartami pro české žokeje. Konání EJC to každopádně neohrozí," ujistil Vávra.
 
Kdo se v neděli 27. září nedostane do Chuchle Areny Praha osobně, může od 14:40 sledovat přímý přenos České televize. Více než tříhodinové vysílání najdete tentokrát na ČT2.
Dostihoví příznivci můžou již tradičně sledovat v internetovém streamu i oficiální tiskovou konferenci, která se ve středu 23. září kvůli omezení zdravotních rizik uskuteční v otevřeném prostoru na jedné z teras Chuchle Areny Praha. Položit dotazy budou moci nejen novináři na místě, ale i všichni dostihoví diváci a příznivci.
 
"Chceme vyjít vstříc našim fanouškům a ubezpečit se, že se k nim dostanou všechny potřebné informace. Od neděle do úterý jim tak nabídneme možnost poslat nám předem otázky přes Facebook a Instagram," dodal Machovský. 
 
 
Zdroj: tisková informace EJC
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE