reklama 11B

Magna Racino prodáno. Ebreichsdorf převezme výrobce luxusních jacht

ikonka

Kanadský miliardář Frank Stronach se definitivně stahuje z projektu Magna Racino v Ebreichsdorfu u Vídně. Jediné fungující dostihové závodiště v Rakousku a rozsáhlý jezdecký areál kupuje za téměř 40 milionů eur německý výrobce lodí Peter Lürssen.
18.09.2020 13:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Dostihový a jezdecký areál Magna Racino v rakouském Ebreichsdorfu mění majitele. Jak informoval deník Kurier, zakladatel a dosavadní majitel závodiště Frank Stronach prodává svůj poslední velký majetek v Rakousku firmě kontrolované německým miliardářem Peterem Lürssenem. Kupní cena dosáhne podle neoficiálních informací téměř 40 milionů eur.
 
O prodeji Magna Racino se spekulovalo už delší dobu. Ve hře bylo několik zájemců, 88letý Stronach se však nakonec dohodl se Sakoyah Beteiligunsverwaltungs GmbH. Společnost založená teprve letos v dubnu patří do portfolia nadace kontrolované Lürssenem, členem čtvrté generace úspěšné podnikatelské rodiny z německých Brém. Majetek Lürssenovy dynastie se odhaduje na 1,1 miliardy eur.
 
Firma budoucího nového majitele Magna Racino se zabývá stavbou rychlých bitevních lodí a zejména luxusních soukromých jacht. Podle Kurieru dodal Lürssen v minulosti jachty například ruskému oligarchovi a majiteli Chelsea Romanu Abramovičovi. Pět z deseti největších soukromých jacht na světě vyrobila Lürssenova firma.
 

Čtěte také: Rakouské derby vyhrál německý Kellahen, Zariyannka pátá

 
Samotný Stronach je podle informací rakouského tisku s prodejem Magna Racino velmi spokojen. Nový majitel si má areál převzít v prvním čtvrtletí 2021.
 
"Magna Racino má velký význam nejen pro jezdectví a dostihy, ale i pro turistický ruch v regionu. Jméno Lürssen má velký zvuk, pozorně jsme sledovali turistické aktivity rodiny v Chorvatsku i ve Vídni. Věřím, že tato investice je prvním velkým krokem ještě větší angažovanosti skupiny Lürssen v Dolních Rakousích," reagoval spolkový rada pro hospodářství Jochen Danninger.
 
Závodiště v americkém stylu mělo velké ambice
 
"Koňský park" v Ebreichsdorfu není Lürssenovou první rakouskou akvizicí. Nedávno na sebe upozornil transakcí, v rámci níž vybuduje luxusní hotel se 75 pokoji ve vídeňském Schwarzenberském paláci.
 
Budoucí využití areálu nedaleko Vídně zatím není jasné, závodiště by však podle informací Kurieru mělo být zachováno i pod novým majitelem. Starosta Ebreichsdorfu Wolfgang Kocevar očekává plány nových majitelů a předem se staví proti případnému zastavění dráhy novostavbami. "Je pro nás důležité, že se z areálu nestane opuštěná ruina, poloha v blízkosti dálnice i chráněné přírodní oblasti však nové způsoby využití příliš nepřipouští," uvedl Kocevar.
 
Magna Racino, které vedle dráh pro cvalové i klusácké dostihy obsahuje také kolbiště, rozsáhlé tréninkové zázemí a kasino, vznikl v roce 2004 na ploše o rozloze 250 hektarů. Stronach ho otevíral s velkými ambicemi, opakovaně se zde konal například tehdejší Central European Breeders’ Cup.
 
Kanadský miliardář s rakouskými kořeny však postupně z dostihového provozu odešel a nakonec se stáhl prakticky ze všech aktivit sna rakouském území. Počet cvalových dnů v Ebreichsdorfu setrvale klesal, až se v posledních sezonách ustálil na jediném mítinku ročně, v rámci něhož se koná rakouské derby.
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE