reklama 11C

Železník vs. Peruán. Vychází unikátní dětská kniha o Velké pardubické

ikonka

Ilustrátorka a autorka Tereza Marianová vypráví v nové publikaci příběhy Velké pardubické a jejích legend prostřednictvím nápaditých ilustrací i komiksů. Knihu Velký příběh Velké pardubické pro děti od osmi let vydává v říjnu nakladatelství Albatros.
15.09.2020 12:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

Velké pardubické a jejím vítězům se v posledních letech věnovalo hned několik publikací. Nová kniha Velký příběh Velké pardubické, kterou vydá v pondělí 5. října nakladatelství Albatros, se však na notoricky známé motivy dívá jinýma očima. Ilustrátorka a autorka Tereza Marianová připravila bohatě ilustrovaný průřez historií slavného dostihu pro děti od 8 let.
 
"S dostihy jsou spojeny často svérázné, odvážné a obdivuhodné osobnosti a koně. Jejich příběhy jsou vzpomínané většinou jen v dostihovém prostředí. Velká pardubická je největší dostihová událost u nás, taková koňská olympiáda, a rozhodně stojí za to o ní vyprávět," říká Marianová.
 
Sedmadvacetiletá autorka stojí za vznikem knihy nejen jako výtvarnice, ale i jako autorka a grafička. Mezi špičkové autory dětských knih patřila už za svobodna pod jménem Lukešová. V loňském roce jí vyšla úspěšná kniha o české myslivosti "To jsem z toho jelen", letos vydalo nakladatelství Meander její autorské leporelo pro nejmenší "Jak se koník ztratil a zase našel".
 

Čtěte také: Velký Bartošův návrat. Je na 50 procentech a stejně to dal, žasl Váňa

 
Pro svou novinku zvolila neotřelý koncept. Dětského čtenáře provází kursem i historií Velké pardubické prostřednictvím ilustrovaných textů a komiksů. Představuje nejen jednotlivé překážky, ale i vybrané osobnosti a velké koně pardubické historie. Jedním z originálních nápadů je imaginární závod deseti slavných koní v čele s Železníkem, Korokem a Sagarem, kteří se reálně na dráze nikdy nemohli setkat, ale na stránkách publikace změří své síly a provedou čtenáře přes třicet překážek a téměř 150 let historie.
 
130 barevných ilustrací má podle autorky oslavit dostihový sport i lidi, kteří koním obětují veškerý svůj čas a životy. Textový doprovod je podán jazykem vhodným pro děti a rodinné čtení.
 
"Překážkové dostihy jsou náročný koníček a extrémní sport, zároveň spojený s určitou noblesou. Spojuje se v něm krása koní s lidskou dřinou, láska ke zvířatům a tvrdost k sobě samým. Chtěla jsem vyprávět nádherné i smutné příběhy, které jsou schované za jedním dostihovým odpolednem," říká Marianová.
 
Bořit předsudky, ukázat kontext
 
Velký příběh Velké pardubické si klade za cíl nejen blíže představit dostihový sport a jeho příběhy široké veřejnosti. Podobně jako v případě knihy o české myslivosti, chce Marianová také pomoci překonat předsudky, které ohledně dostihů a využívání koní ve sportu panují.
 
"S Velkou pardubickou jsou spojeny hlavně pády: v médiích se o ní píše často jen v souvislosti s nehodami – kde kdo spadl, zranil se nebo zabil. Mrzí mě, že jsou kvůli tomu pak odsuzovány celé dostihy,“ říká autorka.”Vždycky je dobré nahlédnout pod povrch. A díky množství inspirativních příběhů, které se s Velkou pojí, jsem mohla ukázat, že tento sport může být obohacující i v nečekaných směrech."
 
Inspiraci k vytvoření knihy o Velké pardubické pro děti našla Tereza Marianová ve své dětské zálibě: "Jako malá jsem pořád kreslila koně. Moje první kniha bylo leporelo Kůň a jezevec, které jsem vyrobila s maminkou. A na dostihový program vrcholící Velkou pardubickou se koukám každý rok v televizi."
 
Tereza Marianová má za sebou řadu úspěšných projektů. Její ilustrace byly vystavovány v rámci zimních olympijských her v Pchjongjangu, ještě při studiu Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara ilustrovala knihy pro děti i dospělé, třeba Desiderata štětí, Příběhostroj nebo sérii knih pro děti s poruchou autistického spektra Jak na to?
 
 
Ilustrace: Tereza Marianová / Albatros



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE