reklama 11B

Filip Minařík: Každý den je výzva, ale už mám první velký cíl

ikonka

Nejúspěšnější český žokej Filip Minařík se dva a půl měsíce po těžkém pádu v Mannheimu vrací do života. Na rehabilitační klinice v Kolíně nad Rýnem se znovu učí chodit. Motivují ho rodina, přátelé a početní příznivci, kterým děkuje za podporu.
17.09.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Okusil, jaké to je nasadit k finiši před stotisícovým davem v Tokiu a ví, jak chutná návrat k vážnici po vítězství ve Velké ceně Badenu. V tento zářijový den však stojí Filip Minařík před úplně jinou výzvou. Úkolem, který přesahuje všechna grupová vítězství jeho bohaté žokejské kariéry.
 
V dlouhé chodbě, světlé a přesto tak bezútěšné, jak jen nemocniční koridory můžou být, se opatrně přidržuje vozíku. Má na sobě dres 1. FC Kolín nad Rýnem, zezadu ho jistí rehabilitační sestra a skutečně se mu daří přejít na druhou stranu chodby. Kroky, které zatím stojí velké sebezapření a námahu, ale jsou důležitým začátkem Filipova návratu do života.
 
"Každý den je pro mě výzva. Mám hodně času na přemýšlení. Některé dny jsou lepší a jiné zase horší," komentuje svůj pobyt na kolínské rehabilitační klinice.
 
Hlavně čas a trpělivost
 
Od těžkého pádu z bělouše Dusky Dance v Mannheimu, po němž se nejúspěšnější český žokej na dlouhé týdny ocitl v kómatu, uplynulo teprve dva a půl měsíce. Doba plná nejistoty, během níž mu stovky přátel a příznivců posílaly nejen povzbuzující vzkazy. V internetové sbírce na léčebné výlohy se jim podařilo vybrat přes 100 000 eur.
 
A teď se zdá, že jejich přání a modlitby, provázené na sociálních sítích hashtagem #prayforfilip, byly vyslyšeny. Filip Minařík dělá pokroky, ve které mohli jeho blízcí ještě v polovině léta jen bezmocně doufat.
 
Samozřejmě ho čeká ještě dlouhá cesta. Čtyřnásobný německý šampion se stále vyrovnává s následky dlouhého umělého spánku. Potřebuje především čas a také trpělivost, kterou ve své žokejské kariéře nikdy příliš neoplýval.
 
"Doktoři říkají, že pořád čekám zázraky. Hlavní překážkou je asi moje netrpělivá povaha, jinak je vlastně všechno na dobré cestě," uznává.
 
Přátelé ho neopustili
 
Byly doby, kdy si stanovoval mety jako vyhrát co nejvíce dostihů, stát se šampionem nebo uspět na zahraničním angažmá. Teď má před sebou úplně jiný cíl - chce se co nejdříve dostat z rehabilitační kliniky.
 
Prozatím mu v tom brání především zraněná levá noha, která se po operaci na specializované klinice v Hannoveru dává pomalu dohromady. "V chození dělám pokroky. Pokud budu tímto tempem pokračovat, mohli by mě za několik týdnů pustit domů. To mě hodně motivuje," říká.
 
Kromě manželky Katji a čtyřleté dcery Finji ho podporují početní přátelé, kteří na Filipa ani v těžkých časech nezapomněli. Přestože přísná pravidla kvůli Covidu-19 omezují návštěvy pouze na jednoho člověka denně, už se na klinice zvládli zastavit současní i bývalí žokejové - Peter Heugl, Dennis Schiergen, iniciátor sbírky Patrick Gibson a další.
 
Na návštěvu dorazil i dlouholetý kolega a kamarád Andreas Suborics. "Filipe, teď musíš zabrat. Záleží jen na tobě, jak dlouho ještě na klinice pobudeš a jak brzy se vrátíš ke sportování," povzbuzuje ho rakouský trenér působící v Kolíně nad Rýnem, jehož koně Minařík v poslední době pravidelně jezdil.
 
Raději píše než telefonuje
 
Jsou to právě rodina a přátelé, ale i podpora širší dostihové obce napříč mnoha zeměmi, které 45letého rodáka z Radotína od začátku drží nad vodou. "Všem, kdo mě podpořili a drží palce, z celého srdce děkuji. Moc to pro mě znamená," vzkazuje.
 
Telefonování ho zatím vyčerpává, a tak dává přednost psaní krátkých zpráv. "Schopnost soustředění se zatím zlepšuje jen pomalu, na nějaké velké čtení a sledování událostí to zatím není. Trochu mě trápí i krátkodobá paměť, ale to je prý normální. Věřím, že se to bude postupně zlepšovat, hlavně po propuštění domů," dodává.
 
Velká zranění se Filipu Minaříkovi během jeho třicetileté jezdecké kariéry přitom spíše vyhýbala. "Proto jsem to dotáhl tak daleko. Většinou mě nic nesvazovalo a neměl jsem k ničemu přehnaný respekt," rekapituluje vítěz 1769 dostihů.
 
Přesto se i on několikrát už ocitl na dně. Na podzim 2013 musel přerušit kariéru kvůli léčbě syndromu vyhoření a ustál i různé další krize. Vždy se dokázal vrátit silnější. Není důvod si myslet, že by to tentokrát mělo být jinak.
 
 
Na snímku: Filip Minařík a Andreas Suborics, foto archiv F. M.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE