reklama 11C

Janečkovi úspěšní v ProRodeu: Chceme zůstat u dobytkářských disciplín

ikonka

Předposlední červový víkend se jelo v Dnešicích další kolo ProRodeo Tour 2019, tentokrát zaměřené na penningové disciplíny. Víkend se vydařil, počasí pro závodění bylo ideální a malé sobotní přeháňky nikomu náladu nezkazily.
24.06.2019 15:51  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Hlavními disciplínami uplynulého kola ProRodeo Tour 2019 byly Team Penning a Ranch Sorting, kterou si dnes představíme. V neděli se navíc uskutečnil tzv. Rookie Day. 
 
Rookie Day je ojedinělý závodní den pro začínající jezdce, který se jezdí pouze v ProRodeu. V tento den jsou vypsané disciplíny stejně jako při běžných závodech, nicméně nesmí v nich závodit jezdci, kteří v dané disciplíně již byli někdy bodovaní a je to tedy příležitost pro nové jezdce, pro nečleny Prorodeo Czech Association a pro všechny zájemce, kteří by si rádi takovou soutěž vyzkoušeli. Rookie Day se těší velké oblibě u jezdců a jejich zájem nás velmi těší.
 

Seznamte se s disciplínou Ranch Sorting

Další představovanou disciplínou je týmová disciplína Ranch Sorting, kde tým tvoří dva jezdci se svými koňmi. Nejezdí se po celé aréně jako u jiných disciplín, ale jezdí se ve dvou spojených kruhových arénách o velikosti cca 15 m v průměru. 
 
V jednom kruhu (tzv. dobytčí strana) je 10 označených telat s čísly od 1 do 10 a dvě telata označená 00. Jezdci začínají ve druhém kruhu (tzv. nedobytčí strana). Jeden jezdec projde tzv. bránou (přelom kruhů) a v ten moment je týmu sděleno číslo telete, kterým budou začínat. 
 
Cílem disciplíny je přehnat co největší počet telat z dobytčí části na nedobytčí stranu ve stanoveném časovém limitu, a to právě v pořadí vzestupně od přiděleného čísla. Na nedobytčí stranu nesmí přeběhnout tele mimo pořadí nebo tele s číslem 00. V ten moment by byla jízda ukončena a tým by dostal no time (tedy byl by diskvalifikován). 
 

ČTĚTE TAKÉ: Radek Holub: S koňmi jsem začal v patnácti. Nyní mám dva cílové pilíře

 
Disciplína se jezdí letos nově ve dvou kategoriích, v kategorii OPEN pro všechny jezdce bez rozdílu zkušeností a v kategorii LIMITED pro jezdce s méně zkušenostmi, aby i ti měli možnost vyhrát a nemuseli soupeřit s profesionálními a zkušenými jezdci. Časový limit byl letos také snížen nově na 60 s v kategorii OPEN a 75 s v kategorii LIMITED. Rekord v této disciplíně drží vítězové tohoto víkendu Šárka Janečková a Zdeněk Janeček v čase 69,92 s maximálním počtem 10 telat z roku 2017.
 
V kategorii OPEN se na prvním místě umístili Šárka Janečková s koněm Whiz Doc Poco Jac a Zdeněk Janeček s koněm Pepto Steady Hickory. Na druhém místě se umístili Petr Stříbrný s koněm Ashley Silver Way a Štěpánka Stříbrná s koněm Miss Dual Style a na třetím místě Zuzana Brůjová s koněm Miss Rose Fella a Bára Němečková s koněm Remedy For Ladies. 
 
V kategorii LIMITED se na prvním místě umístili Simona Laštovková s koněm Sara Genuine Smartaz a Eliška Nyklová s koněm Arh Boogie O´Rima, na druhém místě Lenka Maršálková s koněm Win Royal Bonanza a Václav Pubrle s koněm Holywood Chex a na třetím místě se umístily Tereza Čejchanová s koněm Eyed Bart Bonanza a Veronika Havlišová s koněm Totem Royal Omeya.
 

Šárka Janečková: Většinou však trénujeme tak dvakrát týdně

S vítězi kategorie OPEN a držiteli rekordu v této disciplíně jsme udělali rozhovor. Na otázky za rodinu Janečkových odpovídala dcera Zdeňka Janečka Šárka Janečková.
 
Rodinné týmy tvoříte již dlouho a dlouhodobě se také umisťujete na předních příčkách, jaké ovšem byly vaše začátky?
Začátky jsou vždycky těžké. Určitou chvíli trvá, než se jezdci v týmu vyjezdí a najdou tu správnou týmovou souhru. Nicméně sami o sobě můžeme říct, že s každým dalším závodem se zlepšujeme a posouváme stále dál.
 
Jak vypadala vaše příprava na sezonu a jak často trénujete?
Přípravu jsme letos příliš neřešili, jelikož jsem se v první řadě připravovala na maturitní zkoušky. Dá se říci, že trénujeme podle toho, jak máme zrovna čas. Nemáme vlastní jízdárnu, a tak musíme na tréninky kousek dojíždět. Většinou však trénujeme tak dvakrát týdně. Jinak chodíme na vyjížďky, což je kromě udržování kondice i skvělý relax pro nás i pro koně.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vlastimil Kozlovský začal jezdit až v šedesáti. Teď vyhrává v ProRodeu

 
Přemýšleli jste také o nějakých dalších disciplínách, než jsou dobytkářské disciplíny?
O jiných disciplínách neuvažujeme a chceme zůstat pouze u dobytkářských disciplín, protože tyto disciplíny nás baví nejvíce.
 
Máte do budoucna nějaké další závodní cíle?
Dlouhodobé cíle si nestanovujeme, ale rádi bychom se letos kvalifikovali do finále ProRodeo v disciplínách Team Penning a Ranch Sorting. Tak snad se nám to podaří.
 
Další kolo ProRodeo Tour 2019 se koná v Dnešicích ve dnech 27. a 28. července! Více informací naleznete na stránkách www.prorodeo.cz.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE