reklama 11C

Radek Holub: S koňmi jsem začal v patnácti. Nyní mám dva cílové pilíře

ikonka

První červnový víkend pokračoval v Dnešicích seriál ProRodeo. V disciplíně Breakaway Roping vynikal jezdec a trenér Radek Holub. Jak prozradil v rozhovoru, letos by se opět rád kvalifikoval do světového finále disciplíny Team Roping v Las Vegas.
04.06.2019 00:10  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Další kolo ProRodeou Tour 2019 se věnovalo především kvalifikačním ropingovým disciplínám. Kvalifikačně se jely disciplíny Team Roping, kterou jsme si představili v minulém článku, a disciplína Breakaway Roping, kterou si představíme dnes.
 
Disciplína Breakaway Roping na rozdíl od Team Ropingu není týmová, ale jezdí ji jezdci sami za sebe. Jezdec je připraven ve startovacím boxu a tele ve vypouštěcím boxu. Na pokyn jezdce je tele vypuštěno, spouští se časomíra a jezdec může začít lasovat. Povoleny jsou dva hody jedním lasem, nebo může mít jezdec rovnou připravena lasa dvě. Konec lasa je vždy připevněn k hrušce sedla gumičkou. Při správném chycení telete za hlavu, jezdec laso pouští a v okamžiku odtržení lasa od hrušky sedla dojde na pokyn rozhodčího k zastavení časomíry. Časový limit pro tuto disciplínu je 1 minuta. Držitelem rekordu v této disciplíně je jezdkyně Klára Patová s časem 2,11 s, který zajela v roce 2015.
 

PSALI JSME: Vlastimil Kozlovský začal jezdit až v šedesáti. Teď vyhrává v ProRodeu

 

Pro zpestření závodního víkendu jak pro diváky, tak pro jezdce, se jela disciplína tzv. záchrana. Záchrana spočívá v tom, že jeden jezdec sedí na koni a druhý jezdec stojí na konci arény na barelu. Jezdec musí dojet k barelu, kde k němu přisedne druhý jezdec, a společně se vrátí na začátek arény. Jízda není časově omezena a vyhrává nejlepší čas. 
 
V disciplíně Breakaway Roping se na třetím místě umístil Libor Hrzán s koněm Swanky San Bar, na druhém místě se umístil Vlastimil Kozlovský s koněm Nancy Miss Dream a vítězem se stal jezdec a trenér Radek Holub s koněm Holly Hanna Magic. 
 

ČTĚTE TAKÉ: "Mohla jsem jet lépe", říká vítězka úvodu Prorodeo Tour Zuzana Brůjová

 

Vítěz této disciplíny Radek Holub je nejen úspěšný jezdec, ale také vyhledávaný trenér koní a jezdců. Aktuálně působí jako trenér na Silver Stone Ranch v Krkonoších. Radek byl účastníkem světového finále v disciplíně Team Roping v roce 2017 a přejeme mu, aby se mu zadařilo i v letošním roce a Česká republika měla svého zástupce na těchto prestižních závodech.
 
Kdy jste se koním začal věnovat?
Ke koním mě přivedl můj tehdejší kamarád, s nímž jsem chodil na učiliště. Vedle ve vesnici měli koně plemene hafling. Nebyl to ještě žádný styl, spíše takové získávání zkušeností s koňmi a ježděním na nich. Když zalovím v paměti, tak to mi bylo kolem 15 nebo 16 let.
 
V jaké disciplíně jste začal závodit jako první?
První westernové disciplíny, ve kterých jsem začal závodit, byla rychlostní Pole Bending a Barel Race. V té době jsem ale už i začínal závodit v dobytkářských a ropingových disciplínách Cattle Penning a Team Rope, kdy Team Ropingu se věnuji do dnes.
 
Kdy jste se začal věnovat koním a lidem jako trenér?
K trénování jsem se dostal celkem náhodou, když jsem pracoval na ranči v Hoslovicích. Tehdy jsem tam měl pouze pár svých svěřenkyň. Já jsem závodil a ony chtěli také (smích), tak jsem jim začal pomáhat a snažil se jim předávat své drobné zkušenosti. Nicméně jako trenér jsem se formoval velmi dlouho a učím se v podstatě do dnes. Koně a jezdecký sport je velmi složitý proces, který rozhodně nezačíná a nekončí pouze ježděním samotným, ale i veškerou starostí okolo koní a díky tomu je stále v čem se vzdělávat a rozvíjet.  Velkým učitelem kromě ostatních trenérů jsou i koně samotní.
 
Jaké jsou vaše další závodní cíle?
Nyní mám v závodní kariéře dva cílové pilíře. Prvním je zlepšovat se a být dobře bodován, případně se i umisťovat v disciplíně Working Cow Horse, která je zaměřená více na techniku ježdění a samotnou práci s teletem. Druhým cílem je opět se kvalifikovat do světového finále v disciplíně Team Roping, které se koná v Las Vegas v Nevadě. Kvalifikace proběhne první víkend v září v Itálii.
 
Další kolo ProRodeo se uskuteční ve dnech 22. a 23. června na HALTER VALLEY v Dnešicích. 
 

Podrobnosti najdete na webu www.prorodeo.cz





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE