reklama 11C

Vlastimil Kozlovský začal jezdit až v šedesáti. Teď vyhrává v ProRodeu

ikonka

V Dnešicích o víkendu proběhlo druhé kolo seriálu ProRodeo Tour 2019. Vlastimil Kozlovský ve svých 65 letech dokázal zvítězit s koněm Nancy Miss Dream v disciplíně Team Roping. „Tyto drobné úspěchy jsou mé záchvaty lasování,“ skromně hodnotí triumf.
20.05.2019 15:36  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Počasí druhým závodům ProRodeo v Dnešicích velmi přálo, a tak mohli jezdci se svými koňmi podávat skvělé výkony. Tentokrát se disciplíny jely kvalifikačně na poslední finálové kolo.
 

Team Roping se jezdí ve dvou

Postupně si představíme jednotlivé finálové disciplíny, které jezdci jezdí, a ve kterých se mohou kvalifikovat do finále. Velmi oblíbenou ropingovou disciplínou je Team Roping. Disciplína se jezdí ve dvou jezdcích, kdy jeden jezdec je tzv. hlavař a chytá tele za rohy a hlavu, druhý je tzv. nohař a chytá tele za jednu či obě zadní nohy. Jezdci startují ze startovních boxů a tele z vypouštěcího boxu, který je umístěn mezi startovními boxy. Na pokyn prvního jezdce se vypouští tele a jezdec může ihned házet lasem. Po správném chycení telete udělá dally (uváže konec lasa okolo hrušky sedla) a je na řadě druhý jezdce, který chytá nohy. Po chycení rovněž udělá na hrušce dally. Čas je zastaven tehdy, kdy je tele zalasované oběma jezdci a oba koně stojí hlavou k teleti. Disciplína není časově omezena a vítězí tým s nejrychlejším časem. Rekord v této disciplíně je z roku 2015 v čase 6,97 s.
 
V Evropě, jednou i v České republice – v Halter Valley, se pořádají kvalifikační závody na finále Team Roping v Las Vegas v americkém státě Nevada. ProRodeo se pyšní hned několika jezdci, co se na tyto závody kvalifikovali a jeli reprezentovat Českou republiku. V roce 2014 to byli Milan Pata a Zdeněk Géba, v roce 2016 Klára Patová a Jan Ryba a v roce 2017 Radek Holub, Helena Kašperová a Petra Mikasová.
 
V tomto kole se vítězem této disciplíny stala Helena Kašperová a Radek Holub, čímž potvrdili svou oprávněnou účast na závodech v Las Vegas.
 

I v 65 letech se dá vyhrávat, dokazuje Vlastimil Kozlovský

Předešlý víkend může považovat za více než vydařený jezdec a roper Vlastimil Kozlovský s koněm Nancy Miss Dream, který se ve svých 65 letech ocitá na stupních vítězů v disciplíně Team Roping kategorie Open, a poráží staré matadory arény. Vlastimil se umístil hned na dvou příčkách vítězů, na druhé společně s Liborem Hrzánem a na třetí se svým trenérem Radkem Holubem.
 
Kdy jste se poprvé vyhoupl do sedla? Slyšeli jsme, že jste začal jezdit později než ostatní...
Koně se mi vždycky líbili a svého koně jsem si koupil až ve svých 60 letech. Na koni jsem do té doby nikdy neseděl, a tedy v době koupě jsem na něj neuměl ani nasednout.
 
Proč zrovna rodeové disciplíny, mezi něž patří i disciplína Team Roping?
Když jsem si koupil Nancy, začal jsem nejprve jezdit disciplínu pleasure. Pleasure je westernová disciplína, kde se hodnotí chody koně a jeho ovladatelnost. To mne nicméně příliš nebavilo, a po zhlédnutí rodea v Hoštce, jsem se dostal ke svému prvnímu trenérovi Zdeňkovi Gébovi na Stone Ranch. Nyní trénuji u dalšího skvělého trenéra Radka Holuba na Silverstone Ranchi. Můžu říct, že rodeové disciplíny mě nadchly a baví do dnes.
 
Během uplynulého víkendu jste měl několikanásobný úspěch, jaký z toho máte pocit? 
Musím říct, že se pořád učím, ale jak já rád říkám, tyto drobné úspěchy jsou mé „záchvaty lasování“. Protože když mě pak trenér požádá, abych to ukázal ostatním, tak nechytím vůbec nic. Takže ano teď se cítím skvěle.
 

Kompletní výsledky naleznete POD TÍMTO ODKAZEM

Další kolo ProRodeo Tour 2019 se koná v Dnešicích ve dnech 1. a 2. června!

 

NEPŘEHLÉDNĚTE! "Mohla jsem jet lépe", říká vítězka úvodu Prorodeo Tour Zuzana Brůjová





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE