reklama 11C

Klasické vítězství jako z učebnice. Murzabajev dal Eternity křídla

ikonka

Ani letos Jarní cenu klisen nezískala vítězka předzkoušky. Do výsledku zdánlivě vyrovnaného dostihu rozhodující měrou promluvil německý šampion Bauyržan Murzabajev, který skvěle odhadl tempo v sedle ryzky Eternity a v závěru nepřipustil žádné drama.
12.06.2020 23:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Pátek v Mostě, sobota v Drážďanech, neděle v Kolíně nad Rýnem, pondělí v Mnichově a v úterý od šesti ráno rychlé práce u Andrease Wöhlera ve Spexardu nedaleko Güterslohu. Program německého šampiona Bauyržana Murzabajeva je v těchto dnech postaven na rychlých přesunech a velkém počtu odježděných koní. A pro osmadvacetiletého žokeje z Kazachstánu začal tím nejlepším možným způsobem - na Eternity ze stáje Lokotrans slavil působivé vítězství start - cíl v Jarní ceně klisen.
 
"Dnes všechno klaplo ideálně a já mám další klasiku. Už mi chybí do sbírky jen český St. Leger," usmíval se Murzabajev po doběhu.
 
Od trenéra Luboše Urbánka dostal ordre dopřát klisně výrazně klidnější průběh než měla v přípravném Memoriálu Rudolfa Deyla. Eternity odskakovala z třetího boxu, ale díky škrtu klisny s číslem 2 a zaváhání jedničky Fragy se Murzabajev bleskově ocitl ve vnitřní stopě u bariéry a přešel na špici před Secret Passion a Maveranu. To mu umožnilo optimálně rozvrhnout ryzce síly a vyhnout se nepříjemnostem.
 

Čtěte také: Ukázal, jak se dobývají velké sny. Uhynul kultovní Gordon Lord Byron

 
Když točil do cílové roviny, dvě délky za ním došlo po křižování Rabbit Breath k řetězové kolizi, která poškodila Secret Passion, Achird a zprostředkovaně také Fragu, jíž se na chvíli zavřela cesta k útoku. Eternity získala rozhodující náskok a svou šanci už nepustila. Robustní cvalovou akcí se dokázala odpoutat o 3 1/2 délky.
 
Přestože Murzabajev už v závěru kontroloval situaci, Eternity zvítězila ve výborném čase 1:37,92. Druhé místo získala táhlou koncovkou Fraga před Achird a debutující Zariyannkou, která zaplatila nováčkovskou daň ztrátou na startu a za distancí nasadila k velké stíhací jízdě. V jejím sedle musel Radek Koplík na poslední chvíli nahradit původně angažovanou Ingrid Janáčkovou, která si při pádu po doběhu jednoho z rámcových dostihů zlomila kotník.
 
Konec tabule uhájila Rabbit Breath, na matně běžící vítězku trialu Barthesu zbyla šestá příčka. "Tentokrát jsem z ní neměl dobrý pocit. Seběhla ještě těch 1400 metrů, v poslední dvoustovce už neměla chuť. Každopádně to dnes nebyla Barthesa, jak jsem byl zvyklý. Teď ještě musíme zjistit důvod," poznamenal Tomáš Lukášek.
 
Pokousala trenéra, tak ji koupili
 
Naopak vítězný trenér Luboš Urbánek si pochvaloval optimální průběh dostihu, který jeho svěřenkyni připravil Murzabajev. "Je to zkrátka Dettori z Kazachstánu. Bauyržan má tolik zkušeností a takový odhad tempa, že jsem to nechal na něm. On přesně věděl, co dělá. Mně bylo před dostihem jedno, jestli půjde první nebo druhá. Hlavní bylo, aby jí Bauyržan nepřevracel hlavu," řekl Urbánek televizi EquiTV.
 
Pro odchovankyni německého hřebčína Paschberg to bylo druhé vítězství v pátém startu kariéry. Při úspěchu v bratislavské Velké ceně BBAG jako dvouletá porazila mimo jiné kandidáta Českého derby Spartica a loňskou sezonu zakončila třetí příčkou v Gerschově memoriálu se ztrátou devíti délek na vítězného Ratea.
 
Stáj Lokotrans získala Eternity za 11 000 eur na dražbě ročků v Baden Badenu. Klisnu z rodiny šampiona Caitana si vybral Urbánek i na základě toho, že je stejně jako jeho velký oblíbenec a další klasický vítěz Sir Sun dcerou hřebce Power. "Chtěl jsem koně po Power. Byla tam rezavá kobyla, vlezl jsem k ní do boxu a ona mě pokousala. Tak jsem říkal majiteli Karlu Jalovému, že ji musíme koupit," vzpomínal Urbánek.
 
Eternity byla ve čtvrtek dohlášena do Velké jarní ceny, ale její případný start za dva týdny je zatím s otazníkem. "Bavili jsme se o tom s Bauyržanem a ještě to musíme pořádně probrat. Osobně nejsem úplně přesvědčený, zda má ten dostih běžet," připustil Urbánek.
 
Velký finiš rekordmana Portorikose
 
Dramatičtější průběh nabídl druhý jedničkový dostih odpoledne Memoriál Vlastimila Smolíka, do něhož nastupovala k reparátu za nepovedenou Velkou dubnovou cenu dvojice blacktype koní Kronprinz a Boomboom Kiss. S lícními beránky běžící Kronprinz byl razantně vyjet ze startovacích boxů a postaral se o velmi rychlý dostih. Dvojnásobný vítěz grupy 3 se však hlavně v přepálené první polovině dostihu neměl šanci "usadit" a ve finiši se propadl na osmé místo.
 
Ještě hůře dopadl v Česku debutující Wise Ruler, který začal kilometr před cílem pravděpodobně kvůli problémům s dýcháním výrazně ztrácet a do cíle doběhl daleko za polem.
 
Za distancí se zdálo, že si pro své první vítězství od předloňského slovenského St. Legeru běží bělouš Darkolva pod Zdenkem Šmidou, ale v poslední chvíli ho minul drtivě finišující Portorikos a po boji ho o půl délky porazil. Třetí skončil slovenský Royal Gino, následovaný zlepšeným Boomboom Kissem a Ile Jones.
 

Chuchle Arena Praha: Diváci na konci června, pohár žokejů letos nebude

 
Sedmiletý valach stáje TVD a.s. zastavil časomíru na hodnotě 2:28,47 a zlomil tak letitý rekord dráhy v podání klasické vítězky Saltanat. "Ve velkých dostizích má být tempo a to se dnes dokonale splnilo," liboval si vítězný Tomáš Lukášek. "Seděl jsem schovaný kolem pátého místa, Portorikos mohl odpočívat. Trochu mi zatrnulo při točení do cílové roviny, kde jsem se zastavil o Dalandiho a musel jsem chvíli počkat. Měl jsem strach, že mi Darkolva odskočil, ale Portorikos zaběhl skvěle. Je to velký bojovník, málokdy odejde z dostihu bez peněz."
 
Lukášek už po hnědákově čtvrtém místě ve Velké dubnové ceně přesvědčoval trenéra Grega Wroblewského, aby s avizovaným přechodem Portorikose do překážkových dostihů ještě počkal. Po pátečním úspěchu bude ochotně vyslyšen, jak potvrdil i samotný trenér.
 
"Koník měl loni trochu problémy se zdravím, ale teď už je absolutně v cajku. Tomáš měl úkol provést ho v klidu distancí, která pro něj možná není úplně optimální. A zase mě nezklamal, na něj se můžu vždy spolehnout," radoval se Wroblewski.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE